Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

Magyarország Kastélyok


Magyarország kastélyai...

A teljesség igénye nélkül...

Mint már jeleztem a várak és templomromok leírásoknál, a kastélyokról is készítek egy listát. Szeretném, ha ezeket is egyszerűen táblázatosan végig lehetne nézni, akárcsak a várakat, vagy a templomromokat. És nem csak egy listát szeretnék, hanem ezeket is szeretném ugyanúgy ugyanazon a térképen feltüntetni, mint a várakat és templomromokat! Úgy gondolom, hogy azok számára, akiket érdekelnek az ilyen látnivalók, így lesz igazán teljes a térkép, és a gyűjteményem is.
Igazából a térképes megjelenítésre vagyok nagyon büszke, mert ilyen formában még sehol nem találkoztam hasonlóval. A nálam megtalálható térképen nemcsak a várak, vagy a csak a templomromok, vagy csak a kastélyok láthatóak, hanem mindhárom 'kategória' listáinak minden eleme országos szinten egy térképen fotókkal!!! egyszerre láthatóak! de akár kategóriánként külön-külön is nézegethető! Úgy gondolom, hogy ez egészen egyedi, és ezáltal sok kiránduló-utazó társam számára nagyon hasznos lehet. Nekem biztos az lesz, mert mindig is egy ilyet kerestem az interneten, hogy megkönnyítse a kirándulások előtti tervezgetést. Persze nem gondoltam volna anno, hogy ezt magamnak kell majd megcsinálnom, mert amilyen végtelen az internet, oly annyira nincs fent minden amit elképzelünk, vagy legalább is nem olyan formában.
Remélem, hogy Te is értékelni fogod, és nagyon fog tetszeni,...... ha egyszer elkészül. Mert hogy minden várakozásomat és elképzelésemet felülmúló mennyiségű kastély van Magyarországon! Ezt egyáltalán nem gondoltam volna. De nem hátráltam meg az alap (Wikipédiás lista) 700-as szám láttán (és persze már akkor tudtam, hogy ez bőven lesz több is), és a szent eredményt szem előtt tartva igyekszem az elkövetkező hónapok (vagy félévek) során az általam elképzelt listát és térképet megvalósítani.
Ebben a projektben is az alapokat a kedvenc mindent-tudó oldalam a Wikipédia adta. Az ITT található lista az alap. De azért most se hittem el mindent vakon, és több kiváló minőségi oldal segítségét vettem igénybe. Mint a http://www.kastelyok.eu/, a http://kastelyok.com/, továbbá nagy hasznomra volt a http://kastely.ementor.hu/ oldal és a http://www.kastelyfotok.hu/ is. Mindegyik oldalon lenyűgöző gyűjtemény található! amik segítségével pontosítom és kiegészítem az alapot.
Viszont több esetben is találtam eltéréseket, hibákat, és nemmegfelelőségeket a segítő oldalakon is. Remélem az által, hogy én minden egyes esetben a műholdas térképen is megkerestem az adott kastélyt (ez által a jelölés pont oda került, ahol az adott kastély megtalálható), még pontosabb és még részletesebb listával és térképpel szolgálhatok minden érdeklődő számára.
Sajnos én csak némi korlátok mellett tudom/tudtam azt az iszonyathosszú listát valamilyen formába önteni. Ezen korlátok ellenére (mert hogy ez mégis csak egy blog és sajnos nem tudok olyan csudajó szűrővel rendelkező listát készíteni) igyekszem a legszimpatikusabb formában feltüntetni az én gyűjteményem. A szinte már kezelhetetlenül nagy kastélysokaságra való tekintettel azt a megoldást választottam, hogy MEGYÉK szerint jelenítek meg egy-egy oldalt / listát, azon belül a kastélyokat a községek névsorrendje szerint felsorolva. És tudod! ahol Smile-ra lesz, ott személyes élménybeszámolómat is elolvashatod.


A térképén persze ezt már nem így fogod érzékelni, már mint, hogy nem lesz megyék szerinti megkülönböztetés és külön megyék szerinti megjelenítési lehetőség. Ott minden egy réteghez fog tartozni, országosan 'ömlesztve'. Sajnos az ingyenes Google térképen nem áll módomban megyékre is külön szedni (tudod a Google saját térkép korlátai!), s tán nem is kell, mivel a várak és templomromok is ömlesztve találhatóak. És ha úgyis tudod, hogy milyen környékre készülsz kirándulni menni, akkor némi zoomolás, és azt a részt tekinted meg közelebbről, amelyiket csak akarod, a három kategória közül azt és olyan kombinációban szemlélve, ahogy akarod.
Amennyiben itt a megyék nevére kattintasz, akkor az ahhoz rendel link már visz is az adott megyéhez tartozó kastély-listához, ahol kedved szerint böngészhetsz, vagy akár a térképre is kimehetsz.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: Mint jeleztem, a szerkesztés iszonyatosan sok időt vesz igénybe, ezért folyamatosan szépen lassan fog bővülni a lista, képpel és linkkel.
A térképen pedig úgy fogod érzékelni, hogy ha 'bekapcsolod' a "Magyarország Kastélyok" harmadik réteget, ahol egyre sokasodó sárga jelölőpöttyöket fogsz látni. Ami a térképen megjelenik, ahhoz a listát is megtalálhatod és fordítva is.
A listákban láthatod, hogy minden kastély, kúria, jelentős és kevésbé jelentős történelmi múlttal rendelkező épület is be lett listázva. Az elején sokat gondolkodtam ezen, hogy én miket is tüntessek fel. De aztán úgy döntöttem, hogy ha már a többi oldal  is számba veszi a még kastély formával sem rendelkező kúriának nevezett átlagos külsejű épületeket, akkor én sem hagyom ki. Kis segítség magamnak és talán Neked is, hogy a jelentéktelenebb, talán még megtekintésre sem csábító épületeket halvány sárga jelölő mutatja, a nagyobb, szebb és látogatásra érdemlegesebb épületeket pedig élénkebb sárga jelölő jelzi. Végül is... csak egyszer kell átrágnom magam rajta, és ha a Google, no meg a Blogger nem szűnik meg, akkor nagyon sokáig sokak számára hasznos segítséget nyújthat a 'gyűjteményem'  és legfőképp a térképem.

Útmutató a listákhoz...
A Smile-k alatt link, ami az élménybeszámolóhoz visz!
KLIKK a pofira, s a bejegyzés oldalát megnyitja!
A 19 megyéből már 13 megvan, még 6 van vissza....


És ha nem érdekelnek különösebben a listák, akkor itt a térképre kattintva a link máris visz a Google térképre, ahol kedved szerint nézelődhetsz.Utóirat: Arra szeretnélek megkérni, hogy ha a térkép böngészése során azt tapasztalod, hogy egy-egy jelölésnél nincs kép csatolva, vagy hosszas várakozás és többszöri megnyitás után is csak egy fekete ablakot látsz, akkor azt jelezd nekem (lásd "Itt megtalálsz" vagy e-mail-en), hogy ezt a hibát javítani tudjam. Minden egyes jelölőponthoz került kép is (még ha nem is biztos, hogy jó), de sajnos ezt a mennyiségű jelölést nem tudom még én sem folyamatosan ellenőrizni (időm sincs, mert az arra kell, hogy minél több élménybeszámolót írhassak, na meg nagyon sok van, és mire végig érnék lehet hogy kezdhetném elölről). No de ha Te véletlenül találsz egyet, akkor kérlek írd meg nekem, hogy melyik térképrétegen és mi a pontos neve annak a helynek, ahol nem találtad a hozzá passzoló képet, vagy esetleg tudod, hogy a kép nem jó. Segítségedet e téren előre is köszönöm!

Továbbá, ha tudsz olyan kastélyról, amit majd az én listámon nem találsz, de úgy gondolod, hogy helye lenne, akkor szólj, írj, jelezd, és én 'belistázom' ! Köszi! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése