Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. március 7., szombat

Zomba - Katolikus templom

Zomba - Római Katolikus templom
avagy Szent István király-templom
Szekszárd irányából Zombára érkezvén már messziről lehet látni a katolikus templomot, ahogy az a domboldalon büszkén magasodik az ég felé. A másik irányból sajnos már ennyire nem látható, sőt... szinte fel sem tűnik, amíg a központhoz nem ér az ember.


Megközelítéséhez a központnál kell Bonyhád irányába bekanyarodni, és utána mindjárt az első jobbos elágazónál kell lekanyarodni. Pár méter után már ott is van a templom. Cím alapján a Zomba, Alkotmány u. 3 szám alatt található. A templom előtt egy szép nagy szentháromság szobor fogadja a hívőket és az érdeklődőket.
Emellett vezet fel a lépcső a domboldal tetején található templomhoz.
Szerencsére így kora tavasszal, a fák zöld lombozata nélkül jól lehet látni a templomot is. Nyáron, a gesztenyefák hatalmas lombkoronája miatt innen szinte észre se lehet venni, hogy ott fönt egy templom áll.
A Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom 1765-ben épült. 1923-ban átalakították, de szép barokk jegyeit megőrizte. Berendezése a templommal egykorú, szintén barokk. Oltárképeit a kor egyik kiváló osztrák mestere, a kapucinus Johann Baumgartner készítette. A főoltárkép Szent István korona-felajánlását ábrázolja. A két mellékoltárkép Levétel a keresztről és Szent József halála. A közvetlenül a templom mögött fekvő temetőben álló kápolna Dőry Ádámnak és unokájának kriptája. 
A templom tövében egy szentélyt is látható.
Kicsit börtönösre sikeredett azokkal a rácsokkal, de gondolom megvan az oka, hogy azt oda kellett rakni. Viszont ahova és ahogyan kialakították az nagyon ötletes (lásd fenti kép).
S a templom.... az ember egyre kisebbnek érzi magát, ahogy a lépcsőn felfelé haladva a templom egyre jobban fölé magasodik.

A templom előtti részen nem találni újabb szobrokat, csak egy afféle kézi harangozót. Vajon mire használhatják?
A templom mindkét oldalán egy-egy épületszárnyat találni.

De sajnos se ezeken, se a főbejáraton nem lehetett bemenni. A szokásos eset.... 'templom-vizit' a legtöbb esetben már csak miseidőben lehetséges. Főként a falusi templomoknál igaz ez.
A templom mögött található a temető. A képen pedig látszanak is a fent is említett Dőry-kripták.
Sajnos időm nem volt körbejárni. De amit még jobban sajnálok, hogy nem lehetett bemenni. Egy ilyen szép nagy templom biztos impozáns belső kialakítással és a katolikus vallásra jellemző díszítéssel rendelkezik. Sajnos még a neten sem találtam számomra eléggé hiteles forrást és képet, hogy esetleg kölcsön vehessek párat. De remélem, hogy majd egy napon sikerül bentről is megtekintem. És akkor majd bővítem a leírást :)
Addig pedig.. ha arra jársz és érdekel... Te is vess rá egy pillantást, hátha Te be is tudsz menni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése