Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

"Ezt is látni kell..."


Egy egészen új és érdekes ötletem született.... Méghozzá egy olyan térkép, ami minden érdeklő által szerkeszthető, ez az 'Ezt is látni kell..' nevű térképem.

Gondolom ahogy én is, úgy Te is mindig gondban vagy, hogy mit is lehet megnézni 'Kishazánkban'. Sok szép dolgot reklámoznak, hirdetnek, dicsérnek, cikkeznek róluk, és szó mi szó egyes látnivalók jobb marketinggel rendelkeznek, mint mások. Nem így van? Azokat mind ismerjük is, és tudunk róluk szinte mindent.
No de mi van azokkal a látnivalókkal, amelyek csekély vagy silány marketing révén kevésbé ismertek?... Azokkal, amikről legtöbbször csak azok tudnak, akik a közelben élnek, vagy véletlenül arra vetődnek? Vagy azokkal, amelyeknek az emlékük a feledés homályába merült... vagy esetleg igazán még fel se fedezte senki a szépségét? Hiszen mindent a neten sem lehet megtalálni, főleg ha nem is tudod, hogy mit keresel. Én már csak tudom, hogy mennyi idő és munka egy kirándulás előtt feltérképezni az adott környéken a látnivalókat.... órákat, napokat is igénybe vehet. És még úgy is sok szép látnivaló elkerüli az ember figyelmét.
Még nem igazán találtam olyan 'gyűjtőhelyet', ahol országosan mindenféle és fajta látnivaló említésre kerülne egy helyen, akár térképesen is. Ezért is született meg a blogom, hogy a lehető legtöbb ismert és akár kevésbé ismert látnivalót megmutathassam neked. No de ehhez még nagyon sok utazáson és túrán kell részt vennem, ahhoz pedig információ és ötletek kellenek. 
Ha már alaposabban megnézted a blogom, akkor láthattad, hogy van egy szuper térképem! Ezen Magyarország várai, templomromjai és kastélyai (ezen még nagyban dolgozom) egy helyen, térképen, fényképpel együtt (csak hogy lásd, hogy milyen és hogy megéri-e megnézni) megtekinthetők.
No de mi van a többivel? Minden más látnivalóval? Nyilvánvaló, hogy nem tudhatunk mindenről. És amiről nem tudunk, azt nehéz megkeresni és megnézni.
Egy nagyon érdekes dolgot találtam ki, és első körben tesztelni szeretném, hogy működik-e.
Életre hívtam egy olyan saját térképet, amit TE IS !!! tudsz SZERKESZTENI !!! Az "Ezt is látni kell..." nevű térképen - ahogy én a saját élménytérképemen - úgy itt TE is meg tudsz megjelölni egy-egy olyan helyet, amit szerinted érdemes megnézni.Vagyis ha tudsz valami olyan látnivalóról, ami nagyon szép, érdekes, izgalmas és megéri megnézni és még talán én sem láttam (még nincs bejegyzésem róla), akkor ezen a Mo.-i térképen TE MAGAD is felveheted a jelölést (a megtekinthetőség helyén a hely és látnivaló megnevezésével).
Olyasmi lenne ez, mint egy ötletbörze, egy térkép, ahol az egymásnak ajánlott látnivalókat mindannyian megtekinthetnénk. Mit gondolsz? Működhetne? Mondhatnád, hogy biztos magamnak akarom gyűjteni az infót a kirándulásokhoz. És egyrészről tán igazad van. Viszont ezáltal, TE is, mint blogom látogatója, láthatod, hogy milyen más látnivalók várnak rád, azokon túl, amikről én már írtam. Hiszen én sem jutottam még el mindenhova és még sok-sok év kell ahhoz, hogy még több élménybeszámolót olvashass. Addig viszont ilyen formában egymásnak is adhatnánk ötletek.
Szóval? Tetszik az ötlet? A térképet némileg az én térképem kategóriáinak megfelelően már előre felosztottam/ 3 réteget hoztam létre, így ahhoz a réteghez tudod a jelölést tenni, ahova szerinted tartozik. Jó rendszergazda révén azért ellenőrizni fogom, hogy minden rendben megy-e.
A képre kattintva, meg is nyithatod a térképet, de ugyanezt a jobb oldali sávban mindig meg fogod találni. Egyelőre még üresen várja az ötleteket és a jelölőpontokat...
Ha tetszik az ötlet, és úgy érzed, hogy van mit megosztanod másokkal, akkor légy TE IS új térképem SZERKESZTŐJE! Ha viszont csak ihletet szeretnél meríteni látnivalók terén, akkor remélhetőleg a jövőben egyre 'szaporodó' jelölőpontok (amennyiben működik az ötletem) számodra is érdekes információkkal szolgálnak.

Kezdésnek példaként én is raktam egyet-egyet minden kategóriához, viszont egy lelkes olvasom már élt is a lehetőséggel, és használta a térképet. Úgyhogy jelentem, működik! Már csak neked is aktívan részt kell benne venned. :)
És hogy még gördülékenyebben menjen a használata számodra is, ezért készítettem egy használati útmutatót. A következő képeken láthatod a segítségeket. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, de hidd el nem az. Ha alaposan átnézed, akkor láthatod, hogy segítő szándékú gondolataimat írtam meg, hogy még gördülékenyebben menjen a jelölőpontok elhelyezése a közös térképen.
Egy kis segítség a rétegek használatához, és a jelölőpont korrekt elhelyezéséhez. Gondolj mindig csak arra, hogy ha Te keresnél valamit, akkor mit is szeretnél viszont látni... 
Egy kis segítség, hogy hogyan lehet könnyen és egyszerűen a Google segítségével képeket is beilleszteni. Gondolom Te is jobban örülsz, amikor látod, hogy miről van szó :) .
Remélem, hogy sikerült még nagyobb kedvet csinálnom ezzel a leírással a térkép használatához, és nem elvenni azt. A hallottak és látottak alapján én itt fogom jegyezni és gyűjteni, hogy mik azok a látnivalók, amiket érdemes megnézni, és még én sem láttam (de meglehet hogy a már látottak is rákerülnek majd). Remélem, hogy Te is aktívan részese leszel az ötletbörze-térkép szerkesztésének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése