Élménytérképem !!!

2014. szeptember 28., vasárnap

Kéty - Evangélikus templom


Kéty - Evangélikus templom

Szomorú hír, de sajnos nincs a templomunkról semmi se az interneten! Ki gondolta volna, hogy ennyire kicsik és jelentéktelenek vagyunk, amikor annyi minden másról van fönt információ a neten....., de erről nincs. Még a Wikipédia és a honlapunk sem jeleskedik információkban. Ez is mutatja, hogy mennyire elhanyagolt a templom és minden vele kapcsolatos téma.

Az egyetlen, amit találtam:
A templom 1786-ban épült, régen evangélikus templom volt. Az evangélikusok és a reformátusok itt tartották felváltva istentiszteleteiket. Az épület romos állapota miatt a templom kihasználatlan, az időjárás függvényében havonta egyszer megtartják az istentiszteletet.

Ez így van. Én még gyerekkoromban jártam istentiszteletre.... hébe... hóba... A nem megfelelő körülmények és leginkább az egyre fogyatkozó hívők száma miatt az évek során teljesen elmaradtak az istentiszteletek. 
Talán ma még a refomátusok használják.... hébe.. hóba...  De nem hiszem, mert nem igazán hallani a harangokat, csak akkor ha meghalt valaki, aki ehhez a vallási közösséghez tartozott.

Pedig aranyos kis templom. Fent áll a domboldalon, ezért a falut megközelítve lehet látni kiemelkedő tornyát azzal a furcsa turbán formával. Ha megállsz a faluban, akkor így fest a templomunk a főutcáról nézve. Azon a szép hosszú lépcsőn lehet felmenni.

Kívülről valamikor az elmúlt években lett egy kicsit felújítva, főleg a tető-szerkezet. Lehet is látni, hogy milyen kontrasztot képez a régi falakkal. De legalább megcsinálták, és nem fog beázni vagy beomlani. 
A bejárat fölött lehet látni ezt a táblát, mely büszkén hirdeti a templom 'eredetiségét'. Sváb felmenőinknek köszönhetjük eme építményt. S ha érted a feliratot, akkor vagy neked is voltak sváb felmenőid, vagy csak figyeltél német órán :) 

A templom leromlott állapota ellenére még őriz értékeket a település számára: itt található a település falemezre készített, vésett térképe, mely az 1945-ös év korabeli telkeinek elhelyezkedését mutatja be családnevekkel ellátva. Kép :(

Szintén a templomban található egy ördöglakatos régi vas ládika, melyben régen az imakönyveket tárolták.
A templom a kihasználatlanság miatt zárva van, nem kicsit, ....nagyon... és mindig. Csak misére vagy egy-egy harangozás erejéig mennek be az illetékesek, ezért jobb híján egyelőre kölcsönvett képekkel mutatom meg, hogy szép kis templom ez az evangélikus\református templom.

Az  oltár... (és ahol engem is kereszteltek :) )



Aranyos kis templom, remélem, hogy egyszer majd személyesen is tudok majd képeket csinálni, és sokkal több történelmi és építészeti érdekességgel szolgálhatok. Addig sajnos ennyi.

Ha a templomból nem a lécsőn lefelé a faluba mész, hanem tovább fölfelé a földeken keresztül, akkor tárul eléd ez a látvány. A templom, és a falu, ami a völgyben szinte nem is látszik.
Egyébként így lehet eljutni a régi és a még régebbi evangélikus temetőhöz (gyalog). Kocsival nem igazán lehet ide feljutni, hacsaknem szuper földesútjáró terepjáród van, mert akkor van egy 'kertek alja út', de nem igazán kocsibarát. Ezért az idősek nem is tudnak ma már könnyedén ide felmászni, talán ezért is inaktiválták ezt a temetőt, és helyette a könnyen és kényelmesen megközelíthető katolikus temető lett a falu köztemetője. Ma már ide nem temetnek senkit sem (hacsak nem kifejezetten ezt kéri), de a kedves hozzátartók és az önkormányzat is rendben tartja (még).

A mi kis falunk és templomunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése