Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2012. április 24., kedd

Szabadbattyán - Kula-torony


Szabadbattyán - Kula-torony, avagy Kula-vár
Egy északi utamról igyekeztem hazafelé Székesfehérváron át, amikor is úgy döntöttem, hogy Fehérvárhoz felettébb közel található Szabadbattyánon megnézem, hogy mi az a vártorony, amit a Google-térkép fotókon is láttam.


Ekkoriban már egyre jobban érdekeltek a látnivalók és a kirándulások, és úgy gondoltam, hogy ha már erre járok, akkor lecsekkolom, hogy miről is van szó, és mennyire érdekes a megtekintésre.
Barátságtalanul szeles időben sikerül megtennem ezt az utat, de ha már ott vagyok... egy szemlét megért.
Kula őrtorony:
A torony - török nyelven: kula - a XVII. század elején épült. A helyreállított épületben 1981-ben nyílt meg a megyei múzeum török kori anyagát bemutató kiállítás.
A három emelet magas torony elődje a tatárjárás után, a XIII. században épült fel a sárvízi átkelő melletti dombon, feltehetően lakótorony céljából. A törökök Székesfehérvár bevételekor, 1543-ban először lerombolták, majd miután a Fehérvár visszahódításáért vívott harcok idején a sárvíz egyetlen átkelőjének stratégiai szerepe megnőtt, új tornyot építettek.
A kis erősség - amely körül a XVI-XVII. században szerény település alakult ki - a török kiűzése után elvesztette jelentőségét, az omladozó tornyot magtárként használták.

Korszerű műemlékvédelmi feltárására és helyreállítására az 1970-es években került sor. Ma már Fejér megye török kori életét bemutató kiállítást láthatunk a sok véres harcot megélt falak között.
Ha kicsit nagyítasz a képre, akkor látható, hogy a torony belsejében valóban kiállítás is található. Ami belépő ellenében elég korlátozott időkben megtekinthető.
Mivel elég spontán volt a látogatásom, ezért ilyen információkkal nem rendelkeztem időben és hát persze, hogy már pont nem volt nyitva a torony. :(
 Jobb híján ezért körbe jártam és megnéztem minden olalról.
Extra sok izgalmat és látnivalót persze így nem nyújtott a torony négy oldala. Ezért megtekintés esetén érdemes előre tájékozódni a nyitva tartásról, és akkor a Kula-tornyot nem csak kívülről, hanem belülről is megnézni.
 A szél szó szerint majd elfújt a torony környékéről, úgyhogy nem is maradtam sokáig.
Talán legközelebb majd belülről is láthatom. Addig pedig, ha téged is érdekel...


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Kinga.
  A Szabadbattyáni, Kula gótikus lakótorony nagyszerű.
  Ilyesmit keresek lakni benne..
  Ja, és Drága Kinga, kiskegyed pompásan néz ki a fotókon!! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Öreg-Sam!
   Köszönöm! De ja de rég volt, hogy én így néztem ki :)

   Törlés