Élménytérképem !!!

2012. április 24., kedd

Tatabánya - Turulmadár


Tatabánya - Turul emlékmű és kilátó

Habár nem kevés ideig éltem Tatabánya környékén, ezt a kisebb 'kirándulást' már hazaköltözésem után a nosztalgiázás kedvéért tettem. Nem arról van szó, hogy a Turul kedvéért ennyit utaztam volna, hanem errefelé volt dolgom, és mielőtt elindultam volna hazafelé, megnéztem újra a rég-látott Tatabányai Turul madarat, hogy hogy van így 2012 tájékán.

Európa legnagyobb bronzmadara. Kiterjesztett szárnya 14 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. A szobor Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem föltött aratott győzelmére emlékeztet.

A kilátót könnyű megtalálni. A Panoráma úton a sziklás hegyoldal irányába az M1-es átszelve kell a hegyoldalnak felfelé haladni, egészen addig, amíg az ember az út végére nem ér (a parkolóban ingyenes a parkolás!). Ott egy nagyon aranyos park várja a látogatókat. Szabadtéri programoknak is ideális, turista utak is vezetnek innen a barlanghoz is, és egy másik kilátóhoz is. És persze itt található a Turul madár a hegyoldal szélénél, ami a természetes kilátót képezi.
Érdekesség, hogy a Milleniumi ünnepségek idején, 1896-ban 7 kiemelt jelentőségű emlékmű épült a történelmi Magyarországon a honfoglalás és államalapítás tiszteletére: például a pannonhalmi apátság melletti emlékmű, a Nyitra melletti 558 méter magas hegyen az Árpád-oszlop (amit 1923-ban a csehek leromboltak), az ópusztaszeri műemlékegyüttes, a fővárosi Hősök terének emlékoszlopai és a bánhidai Turul-emlékmű. A jeles alkotás mára Tatabánya meghatározó jelképévé vált. A város címerében is szerepel.
Csak a sziklás hegyoldal pereméig kell kimenni (persze csak addig, amíg az ember biztonságban érzi magát és nem gurul le) és a kilátás máris az ember szeme elé tárul.
Tatabánya fentről szemlélve...
És a Turul madár!
A szoborról: Törtkőből rakott csonka gúla talapzaton áll, a szobor nagyméretű, kiterjesztett szárnyú, nyitott csőrű bronz madár, szárnyának fesztávolsága 15 méter. Európa egyik legnagyobb madárszobra. Karmai közt kardot tart, fején stilizált, aranyozott, magyar szent korona. Talapzatán feliratos tábla. Stílusa historizáló.

Sajnos akkor időm és öltözékem nem engedte, hogy mást is megnézzek. De majd még kutakodok emlékeim közt, vagy a jövőben majd újra megnézem, hogy mi egyéb látnivalót nyújt a tatabányai hegyoldal. De Te magad is felfedezheted a fenséges fém-madarat, a másik kilátót és a barlangot is. Hidd el megéri!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése