Élménytérképem !!!

2012. szeptember 30., vasárnap

Bikal élménybirtok


Bikali Élménybirtok

Sokat hallottunk már Bikalról és az ott található látnivalóról. Bár egy jó ideig nem tudtam, hogy hol is van, de amikor szóba jött, hogy megnézhetnénk, akkor már kerestem is a neten, hogy hol és merre található. Mint kiderült nincs is olyan messze tőlünk. Baranya megyében, Dombóvártól úgy 15 km-re, Bonyhád irányába található. Hát akkor... irány Bikal...


Tudod, akkoriban még nem készítettem annyi képet és nem olyan tudatossággal, ezért afféle ízelítőként tekints bejegyzésemre. És ha érdekel, akkor további tájékoztatást, információkat, leírásokat, képeket találhatsz az élménybirtok honlapján KLIKK IDE.

Elég hamar odaértünk. Bikal községén átkocsikázva előbb-utóbb, jobbról vagy balról, de észre lehet venni a szép nagy táblát, ami mutatja, hogy itt a Bikali Élménybirtok.
Egy szép nagy parkoló fogadott minket. Ami üres volt... nem kicsit... nagyon! Magyarul nem állt ott egy autó sem. Csak mi! Hát nem fura?! Szerintem is... 
Nem értettük, hogy miért nem áll itt egy kocsi sem. Tán potyára jöttünk?
Azért megindultunk amerre az út vitt.
Csak előre a feltehetően élménybirtokhoz tartozó épület felé.
Itt a bejárat, itt a tábla, csak épp mintha nem lenne nyitva. Nem is értettük elsőre hogy miért nem lehet bemenni a bejáraton amikor olyan nagy táblákkal ki van táblázva, hogy itt van. De aztán egy kis kiírás fényt derített a dologra.
Kiderült, hogy mivel épp most nincs programnap, ezért ilyenkor csak a kastély felől lehet bemenni. Persze ilyenkor nincs nagyon mit nézni... Viszont ingyen be lehet menni és körül lehet nézni!
A kastély parkolójába kellett eljutnunk és onnan a kastélyon keresztül lehetett megközelíteni az élménybirtokot. Indulhatott is a séta,.... mi esetünkben ingyen bérmentve. :) S mutatom, hogy így mit lehet látni. Először is a recepción kellett átjutni, ahol a viasz-király uram merev tekintete egy közös képre csábított.
Majd a bejárati kapu megkeresése után indulhatott is sétánk.
Kardos harcosok álltak sorfalat 'bevonulásunkkor'.
S meg is érkeztünk a középkorba.
Program híján ugye mit láthat az ember. Mondanám hogy semmit. Csak a csupasz házakat. No de milyen házak! Korhű hatású házak. A Bikali élménybirtok olyan mint egy filmforgatás középkori városa és a többi hozzá tartozó színtér. Láthattuk a városi életet, a kiírásokból ítélve ha programnap van akkor számos kézművesműhely várja az érdeklődőket, minden házban egy másik. A továbbiakban pedig a parasztházak mellett ott a gazdaság az állatokkal, és a lovagi torna színhelye, a küzdőtér, a lelátóval. És a végén persze a kastély avagy reneszánsz palota, ahogy ők nevezik.
Nem is tűnik annyira kicsinek és semminek, nemdebár? Mutatom képekkel is....
Ahogy a harcos szobrok mellett elmentünk már is láthatóvá váltak a díszes, korhű épületek. Elsőre nem tűnik nagy dolognak, és talán képről se, de hidd el nekem, hogy ott az épületek közt tényleg más és érdekes érzés volt sétálni. Mintha egy pillanatra már nem is egy magyar faluban lennék, hanem valahol máshol. Furcsasága miatt főként egy filmforgatás díszlete jut az ember eszébe.
Óváros
Az Élménybirtok fallal körbevett, a látogatókat 4 robusztus kapun keresztül utcáira engedő óvárosa különleges hely, ahol valósággal megelevenedik a történelem, melynek itt tartózkodása során a vendég is részese lehet.
Az autentikus épületek között kanyargó utcák élmények sorát rejtik: egymást érik a középkori iparosok műhelyei, melyek szinte mindegyikében kipróbálható, elleshető egy-egy mesterfogás; a fogadó ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit; az Apródképző pedig a korabeli lovagi és persze apródi életbe enged betekintést, miközben az érdeklődő akár maga is középkori harcossá válhat egy kis időre.

Nekem már itt nagyon tetszett. Lenyűgözött az épületek stílusa, az érzés ami körüllengte az egészet. Majdnem hogy tényleg csak a kosztümök hiányoztak rólunk.


És ez a kút! Hát milyen aranyos volt, ahogy ott a szépen kialakított udvar közepén állt. Nem bírtam ki hogy ne nézzem meg, hogy mi van a mélyén!
Majd sétáltunk is tovább. Sajnos programok híján egy kézműves sem volt nyitva... amit írtam is, hogy nem lehetett sehova se benézni. Legalább is itt az óvárosi részen.

Majd az egyik toronyba mentünk fel, ahol csodálatos kilátás adódott, hogy megtekintsük magasból is a birtokot.
A királyi kastély avagy palota! Ez egyébként a kastélyszállóhoz tartozik, és valóban vendégek számára fenntartott szálloda wellness-fitness résszel és minden jósággal, amit a kastélyban megszálló el tud képzelni.
A gyakorló és küzdő tér. És ott a háttérben látszik a lovagi tornákra kialakított küzdőtér is a lelátóval együtt....akárcsak a filmekben.


Sétánk a gazdaság felé vezetett, avagy a falu felé. S a középkorban gondolkodva mi más is lehetne itt, mint állatok! Egy kakas köszöntött is minket.

Talán nem is látszik... de itt cocik voltak.
Itt már látható, ugye? :)
Még bambi is volt! Szegényke... nem tűnt valami boldognak.
Sokféle jószág volt... ketrecben...
... némelyik szabadon...
...a zöme karámban...
Meglehet hogy itt megtaláltam az állatsimogató szereplőit?
Még több őzike....
... és kecskék is... Hát még a többi, amiről nem is raktam be most képet.
S a gazdasághoz tartózóan pár parasztház is megtekinthető volt, persze itt is minden zárva. Úgyhogy csak az épületeket tudtuk megnézni és az ablakon bekukucskálni. S a háttérben feltehetően az a másik bejárat (a főbejárat!), amin nem tudtunk bejönni.

Falu
Az Élménybirtok főbejáratán történő átkelés egyfajta átszellemülés is, felkészülés a századokon átívelő időutazásra, mely a középkori faluban veszi kezdetét.
Ha esetleg a településrész másik oldaláról, az óváros felől érkezünk a számos érdekességet rejtő falusi főutcára, óriási kontraszt tárul elénk, mely segít megismerni és megérteni, hogy milyen hatalmas társadalmi különbség, a mindennapi életre is kiható eltérés mutatkozott már a középkorban is egyazon ország vidéki és városi környezetben élő népe között.
A falu a tapasztalás örömén túl számos kézműves foglalkozást, érdekes időtöltési lehetőséget is tartogat a látogatók számára.
Visszafelé a tavacskát jobban megnéztük.
És a középkor nem lenne középkor kínzó eszközök nélkül...
A kedvencem.... a kaloda... amiben nem lehet enni.
Ez már a toronyban, egy kis 'nyújtás'. A toronyban afféle 'kínzó termet' is találtunk.
A szobor itt is.  :)
És a kilátás a torony tetejéről... a városra...
.. a keleti bejárat felé... ahonnan mi is érkeztünk.
.... a falu felé...

A toronyba fel s le vezető lépcső.. a gondolkodó bácsival... Lásd feljebb már megismerkedtünk :)

A városból ezután a küzdő-gyakorló térre mentünk. Szééép nagy tér, ahol szabadon lehet a programokat élvezni... ami akkor ugyebár nem volt.
De a téren található gyakorló terepet így is ki lehetett próbálni.

 Egy kis ízelítő a középkori öltözetből... Programnapokon biztos kiemelt szerepe van.
 Itt aztán lehet edzeni és gyakorolni.
És még játszótér is van!
A küzdőteret megkerülve a kastélyt is jobban lehetett már látni.
De előbb a kíváncsiságunk megnézte, hogy mi van még hátrább. És ott megtaláltuk a lovakat. Nem is egyet! Igazi lovak! Gondolom a műsorok és programok kedvéért is, meg hát egy ekkora birtokon már illik, hogy legyenek lovak is. És pont volt nálam egy almacsutka. Szegény pacinak igazi hogy fél fogára se.... de szívesen adtam és ő szívesen fogadta ( persze előtte megkérdeztük, hogy szabad-e nem ám aztán elpatkol a paci egy almacsutkától)
A szép extrém narancsszínes kastély mellett mentünk vissza a bejárathoz és a parkolóhoz. 


Itt újabb táblát is találtunk, hogy merre mi is látható. Legközelebb jól fog jönni ha arra járunk. Ha Te is jól rá tudsz nagyítani és elég jó a szemed... :) ... akkor talán neked is nyújt némi információt.

Kellemes kis séta volt. Gondolom ha rendezvény nap van, akkor a sok emberrel és az egyéb interaktív látnivalókkal sokkal izgalmasabb. De legalább most nyugodtan fel tudtuk mérni a terepet, és legközelebb tudjuk, hogy ha megyünk, akkor hova is megyünk és mire számíthatunk.
Amúgy a séta után néztük meg a Puchner kastély közelebbről, ha érdekel, akkor arról a bejegyzést KLIKK IDE és megnézheted.
Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor ajánlom Neked is, főként egy programnap keretén belül (lásd ajánlott honlap, ahol informálódhatsz az aktualitásokról.)

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése