Élménytérképem !!!

2012. szeptember 30., vasárnap

Bikal - Puchner kastély


Puchner kastély

A bikali élményparkot szerettünk volna megnézni egy hétvégi napon (ha még nem láttad a bejegyzést, akkor KLIKK IDE és elolvashatod). De mivel szezonon és programnapon kívül szándékoztunk körülnézni ezért csak a kastélyon keresztül tudtuk azt megközelíteni. És ha már ott járunk, akkor miért ne néztük volna meg a kastélyt is jobban. Az élményparkban tett sétánk után ezért a kastélyra is vetettünk egy pillantást.


Ahogy a községen áthalad az ember a kastélyt nem lehet nem észrevenni. A központi részen egy kereszteződésben áll a kastély sárga épülete. Segítségül kölcsön vettem ezt a légi felvételt. Így azért már elég jól lehet látni, hogy nem is olyan kicsi ez a kastély.
A főbejárat felől biztosan meg lehet közelíteni. Igazából ez a kastélynak a legszebb épületrésze és erről is a legismertebb. Ezt a képet is kölcsön kellett vennem (köszönöm a készítőjének), mert én sajnos ilyen nézetből nem tudtam lefényképezni. Ugye milyen aranyos?

Az egy emeletes épület, U alakú és aszimmetrikus is egyben. A főútról díszes kapun érhető el az épületet és az egykori főbejárat mellett a szépen felújított belső udvar található. A kastély legdíszesebb – főúthoz közel eső - szárnya historizáló hatású, a stílust meghatározó oszlopokon nyugvó díszes erkélyével, pompás ablakaival. Ebben a szárnyban, az irodák mellett korhűen kialakított 2 és 4 ágyas szobák és egy – kívülről is jól elkülönítetten látszó - lakosztály található. A hatalmas díszfákkal övezett utcai oldalt a Puchner család egykori címere díszíti. A recepcióról a társalgón és a szivar szobán keresztül közelíthető meg a monarchia stílusú étterem. 
Extra a kastélyhoz:
A 4 hektáros parkban apartman-házak, konferencia termek, sportpályák, és egy igényes élményfürdő is található. No meg a középkori világot és élményeket nyújtó élménypark!

Nagyon szépen felújították a kastélyt. Látszik, és érezhető, hogy kastélyszállóként működik, és szeretettel látja várja a jómódú vendégeket. Ha a belső kialakítása is érdekel, vagy hogy milyen szobákban lehet megszállni, akkor a neten rákeresve láthatod, hogy micsoda fényűző szobák várják a vendégeket.
A kastély többi része már nem nevezhető ennyire aranyosnak. Egybefüggő nagy épület, egy szép nagy udvarral. Itt bizony valóban belül van az szép rész. De mi nem mentünk be, mert nem illik ha nem fizetős vendég az ember. 

A bikali kastély névadója, a császárhoz hű, Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló, aki a napóleoni háború után Itáliában szolgált majd, 1846-ban erdélyi főparancsnokká nevezték ki és az 1849-es erdélyi hadjáratban többször is összecsapott a magyar seregekkel, később Velence kormányzója lett. A három falut magába foglaló bikali uradalmat az uralkodó 1841-ben adományozta Puchner Antalnak a császári tábornokként elért katonai sikerei elismeréseként. A báró ekkor látogatott először birtokára, ahol az 1840-es évek végén kastély építésébe kezdett és amikor 1849-ben a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, a kastély épülete már állt, csak az emeleti részen folytak még belső munkálatok. Puchner tábornok halála után Hannibál vette át a birtokot és a park telepítése mellett a kastélyt is átépítette. Az ő idősebbik fiának, Károlynak nagy tervei voltak a kastély bővítésével kapcsolatban ám korai halála miatt ennek megvalósítása fiatal özvegyére maradt. Az épület 1889-re nyerte el a ma is látható, romantikában gyökerező historizáló formáját, addigra fejeződtek be a megkezdett átalakítási munkálatok. A kastélyt 1993-1996 között felújították, majd egy évre rá műemlékké nyilvánították.
Némileg emeli az udvar fényét ez a feltehetően szökőkútként működő szobor.
Azért a kis kertecskében is tettünk egy sétát, és ott további szobrot találtunk.
Nem is egyet.... A szobrok mellett egy szabadtéri sakkpálya is helyet foglal a kertecskében.
Ahogy egyszer már egy másik 2012-es leírásban említettem, akkoriban nem készítettem annyi képet, úgyhogy sajna nem igazán tudok többet mutatni, de aranyos kis kertecske volt. A kastély szolgáltatásait igénybe vevő vendégek számára kellemes időtöltést biztosít, bár nem túl nagy a kert. Viszont tőszomszédságban az élménypark, ahol még nagyobb és kellemesebb sétákat lehet tenni.
Kis kastély... szép kastély... s ha téged is érdekel, akkor kukkants majd Te is be, s nézd meg közelebbről.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése