Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. szeptember 18., péntek

Szekszárd - Szüreti fesztivál 2015

Szekszárdi szüreti fesztivál 2015
Annak ellenére hogy Szekszárd vonzáskörzetéhez tartozunk, talán még soha nem voltam a Szekszárdi szüreti napokon. Pedig elég nagy eseménynek számít. Ennyi mindent, mint idén, még nem láttam. Most volt kivel elmennem és lehetőségem is volt, hogy a fesztivált napközben is és este is, a borozással és a koncertekkel együtt megtapasztalhassam.

Bár napközben még sok dolgunk volt, ezért nem tudtuk csak a fesztivál örömeit élvezni, de a lényegi részét láttuk.... a felvonuláson ott voltunk, a kihagyhatatlan borozgatás megvolt, és egy-két koncertet is láttunk közelebbről vagy távolabbról.

A fesztivál egyik csomópontja a Béla téren volt. 
A borsátrak zöme itt volt, vagy ahogy hivatalosan nevezik a borudvar. De más is... árusok, színpad és műsorok, és rengeteg ember.
 A felvonulás egy része is innen indult.
  Nagyon sokan erre vártak, ahogy mi is.

 Úgyhogy  amíg vártunk, körbenéztünk a téren.


 Majd elindult a felvonulás.

A Béla térről a Bezerédj utcán vonultak végig. Itt valahogy nem volt annyi ember. Még csodálkoztam is, hogy ennyi hely van az út mentén, és nyugodtan, tolakodás nélkül lehet végignézni a felvonulókat.
Szinte az első sorból néztük végig a felvonulást. 
Persze aztán kiderült, hogy miért ilyen kevéske a nézőközönség. Hát mert hogy ez csak az egyik fele a felvonulóknak. Egy másik utcából is indulnak, és majd a központban fognak találkozni.  
Így már érthető.... mi így csak az egyik felét láttuk teljes egészében. De azt legalább zavartalanul. 

Láttuk, hogy milyen csoportok vonulnak fel, és azt is nyugodtan tudtuk nézni, amikor meg-meg álltak táncolni. Nagyon sokan indultak a felvonuláson. Néptánccsoportok, borászok, iskolák, óvodák, a környező falvak képviselői népviseleti ruhában, stb..... Rengetegen voltak. 
Azt hiszem, hogy annak ellenére, hogy nem minden csoport ezt az utat járta be, mégis jól tettük, hogy itt álltunk meg nézelődni. 


Mert hogy a városközpontnál ez várt minket.. Tömeg... tömeg... és még nagyobb tömeg. Mindenki innen szerette volna végignézni a felvonulókat. Itt már a két külön utcából érkezők 'egyesültek' és akik itt vártak rájuk, azok már mindent láthattak.
Persze ha sikerült az első sorban jó helyet megcsípnie. Különben csak a nyaknyújtogatás és fényképező emelgetés maradt. 
Bár láttam néha ezt-azt, de kisemberként itt már nem volt annyira élvezetes.
Úgy tűnik, hogy itt nagyon korán el kell foglalni a helyet, és el sem szabad menni onnan, amíg a felvonulás meg nem kezdődik, illetve amíg vége nem lesz. De hát ez már csak ilyen szokott lenni a fesztiváloknál. 

Ahogy jöttek a csoportok a látottakat már felismertük, az újakat meg ahogy tudtuk megnéztük.  

Több helyen is próbálkoztunk jó helyet találni. A legvége felé tűnt talán a legjobbnak. Itt a csoportok még egyszer utoljára eljárták a táncukat, a konferálók megköszönték a részvételüket.

Ilyet pl. nem láttunk a Béla térről jönni. Traktorral, lovaskocsival is felvonultak. 

És még lovasok is voltak. Így már teljesen fullos volt a felvonulás. Ami órákig tartott.

A záró elem. Az ostoros bácsi, aki a Béla térnél indította a felvonulást (amúgy csattogtattak is az elején de rendesen), most ő zárta a felvonulást rendőrkocsi kíséretében. 
Ezután a tömeg birtokba vette az utcákat,... mi is éltünk a lehetőséggel. 
S irány a fesztiválos standok. 
Tömeg... emberek.. tömeg...  rengetegen voltak. 
Standok, édességek.... 
...ruhák, ajándéktárgyak,.... Csak legyen ilyenkor az embernél elég pénz. 

A felvonulás után és másnap is a Béla téren újra és újra körülnéztünk. 


A színpadon változatos programok mentek. 


És aki megéhezett volna... volt miből választani. 
Még szerencse, hogy mi mindig jóllakottan jöttünk ki, mert itt aztán csorgott az ember nyála.
Bár étel, ital, és töménytelen mennyiségű bor adott volt, és a színpadi programokkal igyekeztek az emberek figyelmét lekötni, mégse tudtunk túl sokáig itt dekkolni. 
Persze mint említettem nem is volt sok időnk, sajnos egyéb elfoglaltságok miatt mindegyik nap jöttünk-mentünk, és így nem tudtunk mindent megnézni, mindenhol ott lenni. De így is jó volt. Egy-két koncertre is eljutottunk.
Az Irigy Hónaljmirigy koncertet sikerült megnéznünk.
Nagyon jó volt! És hosszú. 
 És ezt kivételesen láttuk elejétől a végégig. 
Eddig nem nagyon volt ilyenben részem, úgyhogy örülök, hogy most már ez és ilyen programok néha  engem is utolérnek.
Egy korábbi estén is volt szerencsénk koncertet nézni. 
Bár az nem kötötte le annyira  figyelmünket, így viszont tudtunk az esti vásárban is nézelődni. 
Finomságokat enni..... 
.... no és borozni... 
.... és borozni!!!
Hiszen milyen lenne már a híres Szekszárdi Szüreti fesztivál, ha a borozás kimaradna.  Te se hagy ki, ha egyszer meglátogatnád Szekszárdot a Szüreti fesztivál idején!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése