Élménytérképem !!!

2013. július 23., kedd

Somoskő - Bazalt orgonák

Somoskő - Bazalt orgonák
Somoskői várnák tett kirándulásunk során a híres bazalt orgonákat is megkerestük. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mik is lehetnek azok. No meg hogy lássam, hogy ami a neten látott képen óriásnak tűnt, az a valóságban mekkora.

A vár megtekintés után megkerestük még ezt a bizonyos természeti látnivalót, vagyis azokat az állítólagos bazalt orgonákat.
Az utacska , azaz a a tanösvény könnyen odavezetett minket. 
És még messze se volt. S amit megtaláltuk csak ámultunk és különösebb gond nélkül még azt is megcsodálhattuk. 

És hogy mekkora is volt... nagy... de mégse olyan nagy, mint amilyennek a képen keresztül gondolta az ember.
A magyar és szlovák határon Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár. A vár északi oldalán találjuk a bazaltorgonát. A csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltorgona a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben.
A környékbeli bazalthegyek közül Somoskő oszlopos elválású bazaltjai az egyik a legismertebbek. A sziklafalból kihajló, 16 méter hosszú oszlopos bazaltömlés az orgonasípokhoz hasonló. Az oszlopos elválás jellemző a bazaltra, azonban az itt látható, sajátosan hajlott forma európai ritkaságnak számít. A bazaltot többek közt utak burkolására használják. A macskakő, amennyiben hatszögletű, akkor az úgynevezett bazaltorgonából bontják. Egykor Bécs utcakövei készültek somoskői bazaltorgonából.

Ha még van energiánk egy kicsit tovább menni a tanösvényen egy hatalmas kőtengert láthatunk nem messze az orgonáktól.
Most már ez is tudjuk :) hogy mekkora az akkora....
Bár visszafele, mintha megint a rossz irányba mentünk volna, de a Jóisten ezt csak azért akarta, hogy a bazalt tengert is megnézhessük, ha már úgyse megyünk végig teljesen a tanösvényen ami a vár körül vezetett.
Ha nem láttuk volna a kiírást, akkor nem feltétlen mondtam volna meg, hogy ez a kőhalom is még a természeti különlegességhez tartozik.
De legalább most már ezt is tudjuk.
Nem mentünk körbe, hanem inkább visszamentünk azon az úton, amin jöttünk.
Ha Somoskői vár felé járnál... akkor kár lenne kihagyni. Ezt a természeti különlegességet is nézd meg mindenképp.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése