Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. augusztus 7., vasárnap

Pécsi Állatkert

Pécsi Állatkert
Hétvége van, jó idő van, de nem elég jó, hogy fürödni lehessen, úgyhogy más programot kerestünk... állatkertbe mentünk. Megnéztük, hogy milyen lett a felújított pécsi állatkert.
Délután útnak is indultunk. A cím, és helyszín változatlan. Továbbra is a régi helyén, 7635 Pécs, Ángyán János u. címnél található. Viszont a bejárat nagyon megújult!
Nyoma sincs a régi épületnek (már ha volt régen ott normális épületféleség). Egy sokkal nagyobb, sokkal modernebb épület került helyére. Amin már első ránézésre is látszódott, hogy sokkal több mindent lehet találni benne, mint csak a recepciót.
Nyitva tartásról, belépő jegyekről és sok minden másról a szintén megújult honlapon lehet érdeklődni, KLIKK IDE és Te is láthatod. 
Ami meglepett, hogy egy ekkora épületbe nem fért el egy nagyobb pénztár.... szó mi szó kint állt a sor vége az ajtón túl ... és mintha két sor is lett volna... de mégis sokáig kellett várni a belépőjegy megvételére. 
Lehet hogy mindenki a fürdés helyett vasárnapra az állatkerti programot választotta?!? Pedig már eléggé délutánba nyúlóan voltunk ott..... és mégis az a sok ember. Úgy éreztem, hogy nagyon jó lehet az új Pécsi Állatkert, ha ennyien kíváncsiak rá.
Még jó hogy már a bejáratnál tök szép látnivalók fogadták a várakozó és unatkozó családtagokat. Egy pár tengeri herkentyű... egész modern megjelenítésben.
Majd a pénztár után egy ajtó mindjárt csalogatóan hívogatta a vendégeket. Az új akvárium-terrárium! Ilyen nem volt a régi állatkertben, mert ezeket egy másik épületben a belvárosban működtették. Most már viszont itt vannak!... teljesen új formában.
Annyira új és annyira szép volt, hogy kosznak még nyoma se volt, csak gyönyörű-szép színes halaknak!
Ahol pedig nem halak voltak, ott hüllőfélék szobroztak mereven az üveg mögött.
Bár nem volt nagy ez a belső terület és kiállítás... de így, hogy hol halak...
... hol hüllők voltak láthatóak egész érdekes volt.
És akkor jött a már keresett sztár.... a cápa! Mert hogy ettől volt hangos a köznyelv, hogy Pécsen most már cápa is van. És van ám!
Az más kérdés, hogy szegényke nem volt hosszabb a karomnál és nem volt kövérebb a combomnál. De nagyon aranyos volt... és hát... ez is a cápa fajba tartozik... a cukimuki kicsi macskacápa.
És a kék akváriumban... a gyönyörűszép gyilkos állatok... az áttetsző ártatlanságukkal a gaz-galád csipkedő medúzák. 
Hüllők itt...
... hüllők ott...
Egész família!
S miután minden hüllőfélét megcsodáltunk... kicsit... nagyot...  ki is találtunk az épületből. S lám mi fogadott ott minden látogatót... és minket is! A tekerőke!! (tudod... 205 forintért az emlékérem-gyártó csudaberendezés). Ennél jobb helyre nem is tehették volna. Nem lehet nem észrevenni és nem lehetett nem kipróbálni :)
Ezután elindultunk, hogy megnézzük, hogy milyenné változott a kinti terület. Ez pl. nem volt... egy nagy 'pocsolya'...
... és két partra vetett fóka. :)
Majd tovább mentünk a ketrecek felé... egy kicsit más lett az elosztás... és leginkább a benne lakó állatok. Mindjárt a legelső szép nagy ketrecben nem láttunk semmit se.... a foltos bundás a lakóházában gubbasztott... szó szerint.
Az egész állatkertet be kellett járnunk, hogy a legvégén megmutassa magát..  de ezt is már csak kapu kívülről láttam :( Pedig úgy szeretem ezeket az állatokat!
Rokonai eggyel odébb nem voltak ennyire szégyellősek.
Szép nagy világos és nyitott terület lett itt az elején.
A cicák után megnéztük, hogy mi van abban a nagy fehér épületben.
Mi más lett volna a fullasztó trópusi hőségben, amit az ajtó mögé zártak be,... hát trópusi állatok.
Legalább is egy... egy krokodil.
De meglehet hogy a másik oldalon a növények mögött egy másik is megbújt... vagy kettő.
A fullasztó hőségből menekülve mentünk is tovább felfedezni a ketreceket. Már ahol volt mit nézni.
Volt ahol kint voltak a jószágok... de túlzott aktivitást még a mindig kíváncsi mosómedvék sem mutattak.
A ketrecek és épületek között most már voltak kiülők és pihenő helyek is.
Nem mintha olyan nagy lenne ez az állatkert, de azért mégis csak jó érzés néha leülni és csak úgy nézni a természetet... 
És innen az állatkert egyik legkülönlegesebb, legszebb, legújabb és legérdekesebb lakóját lehetett csodálni... már ha mutatta volna magát rendesen... 
... a fehér tigris! Hát nem gyönyörű?!? Egész Magyarországon alig van pár darab! És most már Pécsen is van!
Társa is van... de nagyon annak sem volt kedve mutatkozni.
Nagyon szépek voltak... és pont úgy viselkedtek akárcsak a macskák.. 
Fölfelé mentünk a domboldalra. Itt már több ketrec volt... de állatok... nulla! Vagy soha nem látott fantasztikus rejtőzködő színnel rendelkeztek és szinte a szemnek láthatatlanná váltak, vagy nem is voltak... 
Néztünk, de nem láttunk semmit sem egészen az oroszlán ketrecig. Ott legalább voltak állatok... szép nagy.. és felettébb jókedvű oroszlánok.
És még mozogtak is :)
A majmokat bezzeg nem kellett kéretni.
A zacskócsörgetés csodát tesz.  Hát még az illatok. De etetni nem szabad őket, úgyhogy... szegények biztos egy kicsit becsapottnak érezték magukat. De amilyen sokáig sorba kellett állni azért a finomságért.... nem ám ők eszik meg.
Mások majmokat is megbabonázott a zacskózörgés. :)

Ahogy mentünk ketrecek itt, ketrecek ott... és egy hatalmas nagy udvar. Totál új... totál modern... de milyen állatnak?!?
Hát ezeknek! Ez egy állatsimogató!
Nagy kecske, kicsit kecske.... cuki kecske...
Sokkal tágasabbnak és nyitottnak néz ki most már a pécsi állatkert.
A sárga-kezű majmocskák még megmaradtak és az udvarukon vígan ugrándoztak.
Kicsit odébb a gyerekeknek is biztosítottak egy játszóteret.
A lámák már nem voltak olyan érdeklődök mint régebben... azért csak jó volt az a láma-kilátó.
A vízilovak most is étkezni siettek, úgyhogy láthattuk őket teljes pompájukban.
Kenguruk is voltak, nem is kevesen.
Az állatkert mások oldala felé jártunk, egyre nagyobb állatokat láttunk.
Bölényeknek is szép nagy helyük volt.
A szurikáták viszont beérték a homokkupacukkal..
Egy másik állatnak sem kellett sokkal több hely... ezek most is a megszokott helyükön élték életük.
Az új épület sokat dobott az állatkert látképén.
S mire visszaértünk, addigra Julien király és társai is előjöttek.

S a többi láma is megkerült... itt lejjebb időztek.
Még a páva is mutogatta egy kicsit magát. Úgy tűnt, hogy az állatok most kezdtek el felébredni délutáni pihenőjükből. kár hogy mi már kifelé tartottunk.
S visszaértünk a fókákhoz a legelején.
Ezek vagy tényleg megdöglöttek, vagy a napon halálra sültek. Mintha egy centit se mentek volna odébb órákon keresztül. A vízben sajna nem is láttuk őket... így eléggé természetellenes volt a napozós viselkedésük.
Mielőtt távoztunk volna, még egyszer megálltunk  a tekerőke mellett... egy érme nekem is kellett ám!
És ha már itt voltunk... akkor ezt is kipróbáltuk! :)
Az állatkert nem sokkal nagyobb... bár a vadi-új fehér épület nagyon sokat dobott az állatkert megjelenésén és hangulatán. Igaz azt hittem, hogy hatalmas nagy bővítések lesznek, és sokkal több állat lesz... de így is egész jó lett! Bár állatokban nem lettek többek.. de újítottak! És ha nem emlékeznél arra, hogy milyen volt a régi állatkert, akkor nézd csak meg egy korábbi bejegyzésem, KLIKK IDE. Nagyon mókásra sikerült! úgyhogy már csak azért is kell kellene olvasnod!
Szóval... csak ajánlani tudom a szépen felújított pécsi állatkertet megtekintésre! A fehér tigrisért már megéri!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése