Élménytérképem !!!

2017. augusztus 13., vasárnap

Bátaszék - Molyhos tölgy, az év fája

Bátaszék - Molyhos tölgy,  Magyarország fája és Európa fája


Egy vasárnapi délután csak úgy autóztunk egyet, és ha már a környék felé vitt az utunk, akkor most végre ennyi idő után volt szerencsénk megkeresni és megnézni a híres molyhos tölgyet, ami 2015-ben az ország fája, és 2016-ban az Európa év fája címet is elnyerte.
Szerencsére nem volt nehéz megtalálni. Bátaszéket Mohács irányába elhagyva kell keresni az elágazást. Még tábla is mutatja, hogy merre kell menni.
Utána egy kicsit furcsa volt, hogy még mennyit kellett beton úton menni. De hát valahogy fel kellett jutni a dombtető tetejére, ahol a fa is magasodott.
Viszont nagyon más irányba nem lehetett menni, úgyhogy mi is csak mentünk előre és mentünk. Majd a következő elágazónál újból tábla mutatta, hogy be kell kanyarodni. Onnan már nem is volt olyan messze az a fa és persze a mellette álló kápolna.
Csakhogy innen nem lehetett autóval tovább menni. Egy szép nagy sorompó zárta le az utat. Pedig a kápolna és a fa ott volt fent. 
Mit volt mit nem tenni, gyalog folytattuk utunk. Se kényelmes sétával megmásztuk a domboldalt.
Egy idő után gyanús lett, hogy a beton úton és néhol a fákon is ezt a fura zöld jelet lehetett látni. Formája mint egy ping-pong ütő. Vagy hát... ez esetben... egy fa! Bizony, ez volt a fához vezető út saját speciális túrajelzése! Elég későn jöttünk rá... addigra szinte már fent is voltunk.
Nem kellett sokat menni, egy emelkedő így, aztán egy emelkedő úgy.... és már ott fent lehetett is látni a hatalmas nagy molyhos tölgyet.
S lám ott is volt. No de melyik? lentről még úgy tűnt, hogy csak egy fa áll ott fönt. A legtöbb képen úgy is tűnt. No de itt két nagy fa is áll.
Gyorsan letámadtuk a táblákat és elemeztük a kiírásokat.
Szerencsére a képek alapján hamar egyértelmű lett, hogy a kápolna bejárati része előtt álló fa, az a bizonyos fa. A Molyhos Tölgy! Ami két rangos címet is elnyert.
Magyarország év fája 2015-ben.
És az Európa év fája címet is elnyerte 2016-ban,
Azért ez szép eredmény!
Találtunk egy kis facsemetét is, amit meglehet hogy a nagy díjáradat hatására ültetett a közösség. Reméljük, hogy ez a fácska is szép kort fog majd megélni.
Jól is néz ki a fa a kápolna s a kereszt mellett.
Egy közös emlék a fával. Bár reméljük, hogy még sokáig élni fog, és évek múlva is meglátogathatom.
Innen fentről már a kilátás is szép volt. S aki több időt is szeretne itt letölteni, a látképben elmerengeni, néhány pad és asztal lehetőséget nyújt a pihenésre.

S miután megnéztük azt, amire mér oly régóta kíváncsi voltam... irány vissza a meredek úton egészen az autóig.
Kellemes, gyors kis kirándulás volt. Talán szánhattunk volna rá több időt is. No majd legközelebb.... egy kis piknikkel kísérve. :)


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése