Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. augusztus 12., szombat

Magyaregregy - Máré vára, 2017

Máré vára, 2017
Hétvégén a környéken kirándultunk. És mivel nem voltunk messze Magyaregregytől, ezért megnéztük a várat is. 
Évekkel ezelőtt már volt szerencsém látni a várat, s ahogy akkori bejegyzésemben írtam meglepetés és élmény volt, hogy a Mecsek dombjai közt rejtve ilyet is lehet találni. Nézd csak meg a korábbi bejegyzésemet is 2012-ből - KLIKK IDE.

A 2012-es kiránduláshoz képest most nem voltam formában, úgyhogy nem gyalogoltunk, hanem autóval felmentünk egészen a várig. Mert hogy ugyebár fel lehet menni a csodálatos aszfaltozott úton. És fönt még egy nagyobb tér is van, ahol lehet parkolni.

Innen már csak pár méter és már látni is lehet a várfalakat.
A falak továbbra is változatlanul magasodtak az ég felé.
Szinte semmi se változott az évek alatt.
Egy kis történelemért és régmúlt mesékért érdemes ellátogatni Magyaregregy községének honlapjára - KLIKK IDE. Itt hosszabb leírás és egy monda is olvasható.
Még a feljáró is ugyanolyan volt.
A várnak jelenleg is ez az egy bejárata van. Egy kis lépcsőzés és meg lehet tekinteni a belső területét is.
Már ha lehetett volna. Mert hogy nem lehetett bemenni! Be volt zárva és le volt lakatolva. Vagyis... nem volt nyitva!!!?! Nem is gondoltam volna. Csak úgy erre jártunk... nem kellett volna bezárva legyen. De még kiírás sem volt, hogy miért.
Szerencsére a kapu rácsain keresztül be lehetett nézni, de semmi biztatót nem láttunk. Kihalt belső gazos udvar.
Mintha már nem gondoznák. Elhagyatottnak tűnt. Tán végleg bezárták volna?!? Hiszen régebben nemcsak hogy be lehetett menni, de még kiállítás is volt (nézd csak meg a korábbi élménybeszámolómat KLIKK IDE, megéri!, akkor annyi érdekeset láttunk...). És még a kőfal tetejére is fel lehetett menni, s olyan volt mint egy kilátó. Most meg.... semmi... csak egy kihalt kép. Még egy kósza gondnok vagy hasonló sem volt. Csalódott voltam, hogy nem lehetett bemenni.
Nem értettem, úgyhogy utána néztem. Magyaregregy községének weblapján találtam egy kósza információt: "2016. évben a vár technikai okok miatt zárva tart."
No de most már 2017 közepén járunk!! Bármit is terveztek... felújítás, javítás, vagy akármi... egy kicsit elhúzódott....
Úgyhogy csak kívülről tudtuk megnézni.
A lezárt kapukat, amik kitudja, hogy hova vezetek.
A vár falait... hátulról is....
Úgyhogy mentünk egy kört a vár körül.
Mintha egy félköríves várfal rész lett volna anno a vár hátsó felén. És boltíves kapuk nyomát is látni lehetett, az eltérő kövek azt sugallták, hogy be lettek falazva. Érdekes... talán régebb több kapuval és nagyobb mérettel állt itt ez a vár.
De legalább a magas falak megmaradtak.
Sajnos nem olyan nagy a vár. Hamar körbe lehet járni.
De legalább tettünk egy sétát az épület körül...
... ha már belülről nem lehetett megnézni.
Kár, hogy a várat így találtuk. Remélhetőleg legközelebb már újra nyitva találjuk, és szebb lesz belülről is mint valaha.
Addig pedig... úgy tűnik, hogy a vár látogatása lutri... vagy nyitva lesz.. vagy nem...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

 1. Kedves Kinga, nagyon boldog babavárást, és további sok izgalmas kalandot kívánok! üdvözlettel: Bea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bea!
   Köszönöm szépen! De szemfüles voltál :) ... majd hivatalosan is posztolom ám!

   Törlés