Élménytérképem !!!

2017. július 29., szombat

Győr - Vármúzeum

Győr - Vármúzeum
Győri városnéző sétánk során több mindent is alaposabban megnéztünk, ahogy a vármúzeumot is. Amiről nem is tudtam, hogy van... se a múzeumról, se arról hogy Győrnek vára is volt anno. Már csak ezért is bementünk megnézni, hogy megtudjuk, hogy Győrben hol, hogy és mikor volt vár.
Szinte még városnéző sétánk elején jártunk, amikor a Bazilika felé vezető úton megláttuk, hogy itt van ilyen is, hogy vármúzeum.  Bár nem tűnt túl hívogatónak, se csábítónak, de mégis kíváncsivá tett, hogy vajon mit lehet ott bent látni. És végül be is mentünk.
A győri Bécsi kapu téren található a Várkazamata amelynek kőtárában római és újkori kőemlékek tekinthetők meg. A 16-17. századi püspöki vár kazamatáinak egy részében és a Sforza-félbástyában helyezték el a főként római síremlékekből és újkori kövekből álló gyűjteményt.
Ahogy leértünk az átjárón két fiatalember fogadott és hát persze hogy belépőjegyeket szedtek. De nem volt annyira vészes, és ha már ott voltunk, hát befizettünk egy megtekintésre. Kérdéseink gyorsan arra irányultak, hogy hol és mikor volt itt vár Győrben.  
Erre elő is kaptak egy térképet, hogy megmutassák, hogy régen Győr városát afféle várfal vette körül és védte. Ettől az, és ennyi a vár, mint fogalom Győr esetében.
Elmondtak pár dolgot, de a teljes történelmi beszámolót megbízható formában biztosították... papíron. Hogy legyen mit olvasni, amíg körbe járjuk a kőtárat. Az idegenvezetés nem volt a -'csomagban'.... nekünk kellett nézni és a leírást hozzá olvasni. Végül is... legalább volt valami. És meg is tudtam örökíteni, így a bejegyzéshez is van mit olvasni.
Győr vára, mint olyan, ennyi volt csak. Ha nem is volt vár, csak várfal, úgy tűnik, hogy legalább olyan jelentőségű volt, mint bármelyik fontosabb vár.

Az egészét nézve meg valóban inkább kőtárnak, mintsem vármúzeumnak nevezhető. Tényleg különféle helyről származó, és különféle jelentőségű köveket állítottak ki.
Úgyhogy tettünk egy sétát a kazamaták nem túl világos járataiban. Néztük a köveket, és itt ott a képeket.


Jó nagy részén inkább csak sírboltok voltak láthatóak. Mindegyik leírással ellátva. Egész jól megcsinálták a kiállítást.



A maga módján érdekes volt.
Bár egy ilyen kőtár sokkal kevésbé beszédes, mint egy rom a helyszínen.
Itt sokkal nagyobb képzelőerő kell.



Főleg csak a magában álló kövek szépségének, jelentőségének és múltjának megértéséhez.




Azért megmutatom, hogy milyen leírásokat kaptunk olvasásra. Egy kis átfogó történelem, ami Győrt és várfalát érinti.

Vissza is értünk a bejárati részhez. Itt még felhívták figyelmünket arra a nagy fém 'díszre'. Majd visszaadtuk a leírásokat és az újabb látottakkal távoztunk is.



A képek alapján látható, hogy annyira nem egy érdekfeszítő kiállítás. Annak aki nagyon szereti a történelmet ilyen szemmel is szemlélni, esetleg érdekli, hogy milyen materiális emlékek kerültek megóvásra, annak azért mindenképp megér egy látogatást.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése