Élménytérképem !!!

2015. augusztus 8., szombat

Dinnyés - Várpark

Dinnyés - Várpark

A Velencei-tónál töltött hétvégén volt egy látnivaló, amit mindenképpen szerettem volna megnézni. Ez a Dinnyésen található Várpark volt. Nemsokkal korábban láttam a neten, és még fel is jegyeztem a blogom 'Térképes ötletbörze' térképére. Így hát meg is néztük...
Dinnyés közel volt, és a kis községben szinte nem is kellett keresni, csak a táblákat kellett követni.
Bár nem túl feltűnő a Várpark helyszíne. Igazából olyan mintha egy családi ház hátsó udvarában lenne, s meglehet, hogy ez így is van. De azért egy szép nagy tábla, meg a parkolós tábla is jelzi, hogy a keresett látnivaló ott van.

Parkolási lehetőség a belső udvarban. Nagyon szépen megcsinálták! És bár ez ingyenes... a szaftos belépő ára biztos, hogy mindent támogat. És hogy mennyi az annyi (lehet hogy neked nem is tűnik soknak) és persze minden más információ is megtalálható a Várpark nagyon aranyos és mutatós honlapján, KLIKK IDE.
Szó mi szó elég húzós volt a belépő ára fejenként - legalább is elsőre. Főleg, hogy az előre tájékozódás alapján is úgy láttam, hogy ez nem egy nagyon nagy terület és talán még nem is 100%-os a kialakításban. De hát milyen már az emberi kíváncsiság... csak hogy megnyugodjon az ember kicsi lelke... főleg az enyém... csak bementünk.
Nagyon igényesen és szépen kialakított környezett fogadott minket.
A legelején mindjárt egy szobor.
Az emlékoszlopok...
Majd megláttuk a váracskákat!
Mert hogy ebben a Várparkban a váraink (régi Nagy-Magyarország váraink) miniatűr másait láthattuk.
Bizony! Vármakettek! De nem gyufából vagy egyéb más anyagból... hanem készítője szerint minden egyes vár makett pont olyan anyagból készült és készül, mint amiből az eredeti várat is építették.  Lásd az oldal köszöntőjét is... " A világ egyetlen, anyaghűen megépített vármakett parkja!"
És azt kell hogy mondjam, hogy fenomenális az ötlet! Fantasztikus és valóban egyedi az, amit itt láthatunk.
Innen nézve meglehet, hogy a belépő sem volt olyan sok.
Lényűgözőek voltak a már kész vármakettek.
S láthatóan a művész még messze nem épített meg mindent. Sok várnak még csak az alapja volt meg. Egyes váraknak még hiányzott a tetőzete, lásd feljebb is az egyik képen.
De azért így is volt mit nézni. És milyen jó lesz, ha az összes vármakett megépül!
Kellemesen körbe is sétáltuk a váracskákat. Egyébként időnként a várpark vezetője és egyben alkotója tárlatvezetéseket is tart. 
És mivel nem biztos, hogy mindenki megnézte a Várpark honlapját, ezért szeretném az alkotó szavait itt idézni... Így legalább mindenki láthatja, hogy ez a különleges kiállítás miként született meg.

Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója:
"2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 30 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére."
És aki nem vesz részt tárlatvezetésen... az egyes várakon egy-egy kis táblácska is el van dugva, hogy azért a csak úgy sétálgató látogató is tudja, hogy éppen mit néz.
A vár-kirándulóknak meg egyenesen izgalmas kihívás, hogy vajon a makettból felismeri-e, hogy melyik várat is látja.
 Ahogy ott sétáltunk, és egyik vármakettól mentünk a másikig egyre jobban tetszett a park.
Nagy alkotóként tudom, hogy milyen idő, pénz és energiaigényes létrehozni egy ilyen látnivalót.
Úgyhogy le a kalappal.

És az ötlet... fantasztikus....
... a makettek csudajók.


Remélem, hogy a jövőben nem csak hogy minden félkész és tervbe vett vár megépül, de számíthatunk arra is, hogy a jövőben mind várakban, mind területben további bővülés lesz. Bár a koncepció fixnek tűnik... de az alkotók mindig olyan kreatívak tudnak lenni. 
Olyannyira egyedi és különleges, hogy mindenképp megérné a kezdeményezést folytatni és még bővíteni is.
Ne csak a magyarokat, hanem egész európát nyűgözze le, hogy kis-hazánkban ilyet is lehet látni!




Nekem nagyon tetszett! Nagyon örülök, hogy eljöttünk és láthattuk élőben is.

Egy élmény volt! Egyedi és különleges.. akárcsak a Várpark!
Mindenkinek csak ajánlani tudom... 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése