Élménytérképem !!!

2015. augusztus 8., szombat

Velence - Beck-kastély

Velence - Beck-kastély
A Velencei-tónál töltött sátrazós hétvégén úgy gondoltam, hogy ha már itt vagyunk, akkor gyorsan egy-két kastélyt is megnézhetnénk. Úgy se akarunk egész nap a vízben ázni, így legalább látunk szépet, jót és érdekeset.
Bizony... érdekeset találtunk is. Szinte az összes felkeresett kastélynál ezt éreztem, kezdve az elsővel, a Beck-kastéllyal.
Miután már megvolt a Fejér megyei kastély listám (ha még nem láttad volna a Mo. kastélyai 'gyűjteményemet' akkor KLIKK IDE és megnézheted, és a térképet se hagyd ki!), ezért tudtam, hogy hol és hány kastély van itt a Velencei-tó körül. Persze mindet nem akartam megnézni, de egy-kettőt, amik egész nagynak tűntek, azt szerettem volna ha új útitársammal megkeressük.
Az első a Beck-kastély volt. A kastélyt a következő címen lehet megtalálni: 2481.Velence, Régiposta u. Nem mondom, hogy egyértelmű a kastély elhelyezkedése, és hogy könnyen meg lehet látni, mert hogy maga a kastély egy ifjúsági tábor területén belül van.
Jobban mondva a kastély parkja mára már egy gyerektábornak ad helyet. Ezért egy kicsit furcsa érzés volt még azt is megkérdezni a portástól, hogy a kastélyt meg lehet-e egyáltalán nézni.
De meg lehetett... és nem csak ilyen távolról, hanem be lehetett menni a zárt területre és a kastélyt kívülről meg lehetett nézni.
Bizony meglehet, de csak kívülről... mert hogy a kastély a mai napig magántulajdonban van, és a tulajdonosok ott is laknak!
Hááát.... azt hiszem, hogy nem csak én irigykedek egy kicsit... ilyen egy szép kastélyt lakhelynek!
1880-as években épült kastély épület neobarokk stílusban épült. A kastély ma magánkézben van ugyan, de minden tiszteletünk Ulicza Józsefé és feleségéé, akik kétkezi munkával meg mentették a kastélyt az enyészettől, ezzel is gazdagítva a Velencei-tó környéki látnivalók sorát.
Úgyhogy ha már itt voltunk, akkor amennyire csak lehetett megnéztük...
Mondanám, hogy körbejártuk jobbról, balról... de sajnos nem lehetett.
Csak elölről... és erről az oldaláról lehetett megtekinteni.
Ezt is csak szép magas ösvényen keresztül. Végül is... érthető... a tulaj szeretne ebben a gyönyörű-szép kastélyban nyugodtan élni.
Persze a kíváncsiság nagy  úr... és ahova én nem látok, ott azért még az okos fényképezőm sokat tud tenni. Így láttam/látjuk, hogy milyen szép kertje van a kastély lakóinak. Nagyon szép helyen laknak. Ezt el lehetne viselni. És szinte két köpésre a Velencei-tótól... hm... de jó nekik....
Sajna csak ennyit láthattunk....
....és már mentünk is visszafelé.
Nagyon szép kastélyka. Nem nagy... azokkal nem is tudna versenyezni. De ez egy igazin aranyos kis vidéki kastély.
Sok úrnak tetszhetett már régen is a Velencei-tó varázsa, mert hogy nem csak ez az egy kastélyka található a tó körül. De ez valóban nagyon szép. Amolyan kisasszonyos... mint a kosztümös filmekben.
Úgyhogy örülök, hogy sikerült közelebbről is megnézni, még ha csak pár perc is volt a séta. Egy újabb kastély, egy újabb élmény és emlék.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése