Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

Magyarország ismert várai...


Lelkes poszterkészítő embereknek köszönhetően megszületett egy olyan szép nagy és színes poszterkép, amin Magyarország legnevezetesebb várai\várromai vannak feltüntetve (ezt megcsinálták kolostorokra, kastélyokra is.... de ebbe most ne menjünk bele.... egyelőre elég ha egyet vesézünk ki). Ezen a képen, illetve térképen láthatod Magyarországot és rajta megjelölve, hogy melyik várat hol találod (beszámozva!). És körülötte, már mint a Magyarország rajza körül, a pontosan 49 darab vár. Bizony! Nem ötven, nem negyvenöt, hanem 49! ÉS hogy miért? Azt nem tudjuk.  De nagyon szépen megcsinálták. A váraknak a megrajzolt, feltételezett eredeti képét láthatod, ami persze ma már messze nem olyan a valóságban. Viszont így sokkal nagyobb kedvet csinál a kirándulónak, mint ha azt látnád, hogy egy-két várból szinte szó szerint csak egy-két kőkupac maradt. Szegény magyar váraknak, amik már inkább csak várromok, nagyon kell a jó marketing, különben még ennyire se érdekelné az embereket.
Nekem nagyon megtetszett ez a 'térkép' és erőteljesen inspirált, hogy én is felfedezzem az összes megjelenített várat.

Ahogy Te is látod, a kép nagyon rossz minőségű. Ha belegondolsz, hogy ez alapból, egy legalább másfél méterszer méteres kép lenne.... ilyen picibe ..... főleg úgy hogy senki nem szándékozott az internetre jó minőségű és felbontású képet felrakni.... nem várhatunk sokat. És igen... meg kéne venni a posztert. Végül is ez lenne a célja a kitalálójuknak. 
Na de én így is megoldottam. Az egyik kirándulós helyen igyekeztem egy relatíve jó minőségű fényképet csinálni, ami pont elég volt arra, hogy alaposan tanulmányozzam otthon a képet, és a rajta szerelő várakat is.
Igy hát megszületett 'A Lista'!
Ha jó a szemed és a képnézegetőd, akkor talán Te is ki tudod bogarászni, hogy melyik vár melyik. Egy kis segítség fehérrel.... hogy jobban lásd a várak neveit. De a számozást, és hogy melyik hol van, már neked kell megkeresni.

És persze, hogy úgy van, ahogy gondolod.... hogy csak 49 vár\várrom lenne Magyarországon ?!? Hát persze hogy nem! És persze hogy ennél sokkal több van. És tudod.... aki keres az talál! 
No de azért ez is szép szám! Főleg ha már mindet láttad! Én azóta ezen vagyok, és remélem, hogy egy nap büszkén és határozottan állíthatom, hogy mindegyik poszteren szereplő várat, avagy ahogy én nevezem 'listás vár'-at láttam már..... vagy akár még többet is! Inspirációnak tökéletes! Nálam is itt kezdődött minden!

Amúgy 'A lista' elemei - betűrendben:

             1. Benevár
Láttam 2. Boldogkő vára
             3. Budai vár
Láttam 4. Bujáki vár
Láttam 5. Diósgyőr vára
Láttam 6. Döbröntei vár
Láttam 7. Cseszneki vár
Láttam 8. Csobánc vára
Láttam 9. Csókakő vára
Láttam 10. Drégely vára
             11. Edelényi vár
Láttam 12. Eger vára
Láttam 13. Esztergomi vár
Láttam 14. Füzéri vár
Láttam 15. Gyula vára
Láttam 16. Hollókői vár
Láttam 17. Kisnánai vár
Láttam 18. Kereki vár
Láttam 19. Kőszegi vár
Láttam 20. Máré vára
Láttam 21. Monostori erőd Komárom
Láttam 22. Nagyvázsonyi vár
Láttam 23. Nógrád vára

Láttam 24. Ónod vára
             25. Pácini várkastély
Láttam 26. Pécsvárad
Láttam 27. Regéci vár
Láttam 28. Rezi vár
Láttam 29. Salgó vára
Láttam 30. Sárospataki vár
Láttam 31. Sárvári vár
Láttam 32. Siklósi vár
Láttam 33. Simontornyai vár
Láttam 34. Siroki vár
Láttam 35. Somló vára
Láttam 36. Somoskői vár
             37. Solymos vára
Láttam 38. Sümegi vár
             39. Szádvár
Láttam 40. Szerencs vára
             41. Szendrői vár
Láttam 42. Szigetvár
Láttam 43. Szigligeti vár
Láttam 44. Tata vára
Láttam 45. Tátika vár
             46. Vaja várkastélya
Láttam 47. Várpalotai vár
Láttam 48. Visegrádi vár
Láttam 49. Vitány vára

És ha tényleg kevésnek, avagy szűkösnek találnád ezt a listát (ahogy én is), akkor nézd meg a másikat! A 'Magyarország összes vára..' című bejegyzést. Itt igyekeztem minden várként számba vett várat, romot, épületet egy listában összefogni. Ez már egy sokkal komolyabb lista, ami még több felfedezni-valóra sarkall!

6 megjegyzés:

 1. Kedves Lőrinc Kinga !Kimondottan ehez a várlistához szeretne egy-két gondolatot hozzá tenni ,egy lelkes kirándúló és amatőr fényképező.Én úgy gondolom javító szándékkal.Egyébként rendszeresen keresem blogjában az illető bejegyzést ,amikor kirándulásaimat tervezgetem.Mindig segitsémre voltak a tapasztalatai, észrevételei.Köszönöm szépen őket !Tehát akkor a javaslataim:1. Ha Budavár rajta van ,akkor a többi városerődítés (Veszprém ,Sopron stb)miért hiányzik ?.
  2. Edelény vára földvár volt, falak nincsenek csak földhányások.Ilyen formán kakukk tojás a listában.Szerepelhetne Szabolcs és Galgahévíz földvára is a listán.
  3.Szintén kakukktojás Somoskő vára,mivel nincs országunk (mai) területén.
  4. Pácin egy reneszánsz kastély.Udvara körül van keritve fallal ,melyen vannak ugyan lőrések és sarokbástyák, meg gyilokfolyosó is ,de ez inkább utórezgései egy erőditésnek.(Amúgy szép,felújított, múzeum van benne és nem utolsó sorban irom ,nem kérnek pénzt a fotózásért !)
  5. A két várlistát összevetve ,értem miért vannak ezek a várak kiemelve.Úgy gondolom beférne ide Csővár is. (Nógrád megye )
  Amennyiben félreértettem volna a kegyed szándékát a kiemelt listával kapcsolatban kérek elnézést az okoskodásomért.Utoljára hagytam de a legfontosabb .Gratulálok a pontos és helyes észrevételekért,fogalmazásért,a szép magyar nyelvhasználatért.Még eddig nem találtam a kegyed szövegeiben egyetlen (manapság igen divatos)idegen szót sem.További tartalmas kirándúlásokat (a lista mutatja hová lesznek azok ) és blogfejlesztést kivánok ! Tisztelettel Sándor Géza

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Géza,
   köszönöm megjegyzésed. Azt hiszem hogy értem a gondolataidat. Viszont akkor ezek szerint az én írásom nem volt elég egyértelmű. A jövőben majd szánok rá időt, hogy jobban megfogalmazzam. A lényeg, hogy ez a lista kifejezetten arról a poszter/faliképről szól, amit várakban és kastélyokban láttam. Egyébként erről az oldalról http://www.latvany-terkep.hu/ meg is lehet őket venni. Még az első kirándulások egyikén láttam, és erőteljesen inspirált, hogy a 'kiválasztott' várakat én is megnézzem. Engem is meglepett, hogy mi alapján kerültek rá az egyes várak. A lényeg... hogy a 'várvadászat' kedvéért erről külön listát készítettem. De mivel tudjuk, hogy nem csak ezek vannak,sőőőt.... más várak jobban megérdemelték volna, hogy felkerüljenek, ezért csináltam teljesebb listát is. Majd azt is nézd meg.
   üdv.
   Kinga

   Törlés
 2. Ezt a posztert a cseszneki várban láttam, azóta célom, hogy én is lássam az összes várat.
  A vártúrák keresése közben akadtam rá az írásaidra, van ahol nagyban segített, hogy merre van az arra... :)
  Illetve van olyan hely is amit az írásod miatt néztem meg!
  Ezt köszönöm, kár, hogy már nem gyarapodna az élmények...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ada,
   örülök és köszönöm, hogy megírtad. Jól esnek ezek a visszajelzések a mai napig. Én is sajnálom, hogy a 'Mo. látnivalóinak, különösen várainak felfedezése' tervem egyelőre megtorpant. De reménykedem, hogy egy nap majd újra lesznek élmények, és élménybeszámolók is. Addig is kívánok Neked nagyon sok új élményt, látnivalót, kalandot! Üdv. Kinga

   Törlés
 3. Tegnapi nappal szinte "teljessé" vált a lista számomra, amit nagyon akartam azt nagyjából megnéztem. :) Szigetvárnál és Esztergomi várnál jártam, csak be nem mentünk, ezeket pótolni fogom mindenképp, illetve Gyula vára és a Monostori erőd is megnézésre vár.
  Covid miatt viszont pihentetni kell a dolgot sajnos.
  Ami kimaradt és nem tudom hogy látni fogom-e: Bene, Budai, Bujáki, Edelényi, Pácini, Solymos, Szád, Szendrői, Vaja

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ada,
   ezt nagyon jó hallani! Gratulálok és csak így tovább! Van még sok idő és egy napon mindegyik meglesz. Nekem sajnos az élet az erre szánt időt nagyon hamar megkurtította és a kimaradt várak, romok meglátogatása még várat magára. De bízom benne, hogy egy nap majd újra folytathatom. Addig is, hajrá mindenki másnak, Neked is! Ez egy fantasztikus érzés és tudat, amit senki el nem vehet az embertől, az élményekről és emlékekről nem is beszélve! Sok sikert és szerencsét a továbbiakban a nagy kalandokhoz! Üdv. Kinga

   Törlés