Élménytérképem !!!

2015. október 18., vasárnap

Csákányospuszta - Templomrom

Csákányospusztai templomrom
Tatai őszi kirándulásunk utolsó napján Tatabánya környékén jártunk. És ha már ott jártunk és időnk engedte, akkor megnéztük a csákányospusztai templomromot is. Örültem, hogy egy ilyen látnivalóra is jutott időnk. Egy kis kirándulás és felfedező túra soha se árt.

A Tatabányáról Pest felé induló 1-es út mentén van úgy Szárliget magasságában jobb kézre a Birkacsárda és egy nagyobb parkoló. Itt leparkolhatjuk az autót, és ha elinduluk a kék jelzésen, (mely a Birkacsárda melletti kis műútban kezdődik) 1 km után a 10-20 lelket számláló Csákányospuszta faluba érnénk.
A fenti leírásnak megfelelően mi is megtaláltuk a bekötő utat Csákányospuszta felé. Nem mondom... egy kicsit lusták voltunk és a gyalogtúra egy részét idő híján megspóroltuk.
De ahogy beértünk a  faluba, onnan már gyalogszerrel igyekeztünk a romot megkeresni. A 0.0-ás térképet nézve - most a saját térképem műholdas képének segítségével igyekeztünk megtalálni a romot ( a 'Magyarország történelmi látnivalói' térkép - ha még nem láttad volna és érdekel, akkor KLIKK IDE ). Elég jól látszódtak az utak, és a eltehetően járható ösvények.
A földes út elég jó volt. Az utána a turista jelekkel is jelölt ösvény annál érdekesebb.
Egy pillanatig azt hittem, hogy eltévedtünk talán....
... de hát a földes útról lekanyarodva a jelek megvoltak, még ha nem is volt itt-ott elég egyértelmű. De hát ha jel van, akkor eltévedni nem lehet. A térképen meg hát amúgy is láttam, hogy merre kell menni.
És akkor ott fent a domb tetején megpillantottuk. Pont ott, ahol térképem szerint lennie kellett.
 Elég hamar ideértünk. A 'túra' és a rom megtalálása nem volt se nehéz, se megterhelő.
Ahogy a rom se volt különösebben nagy.
Csákányospuszta helyén valaha falu állt. A középkori települést a XIII-XIV. századi birtoklevelek tanúsága szerint Csákányosegyháznak nevezték. A nemrég folytatott régészeti ásatások alatt meglepő dolgokra akadtak: megtalálták az egykori Csákányosegyháza falut, annak a templomát és temetőjét, amik a föld alatt rejtőztek. 
Temetőjében László János régész, a Tatabányai Múzeum munkatársa és segítői tárták fel a templom mellett lévő sírok egy részét, kiásták a kápolnát, amit ma is meg lehet tekinteni. 1947-ig Felsőgallához tartozott, akkor az anyaközséggel együtt Tatabánya része lett. Jelenlegi lakossága 22 fő (2001).
A kápolnarom... akkorácska, amekkora. De úgy tűnt, hogy itt azért nem csak mi jártunk a közelmúltban. A kisebb kövekből egy mintázatot raktak ki a rom közepében. Mint egy mandala.... de pókháló mintának is elment volna.
Tatabányai közösségek huszonhét természetvédelmi területet fogadtak örökbe. A Csákányospusztán feltárt középkori templomrom örökbefogadója a Vulkán TSE Természetjáró Szakosztály. Feladatuk a feltárt terület megismerése, rendben tartása, felügyelete és folyamatos ellenőrzése.
Jó tudni, hogy nem egy pusztulásra ítélt rom, hanem vigyázzák az állapotát. Így meglehet hogy legközelebb is ilyen állapotban láthatom majd újra, ha egyszer majd megint erre sodor a szél. De Te biztos, ha téged is érdekel és erre jársz majd.
Aranyos kis rom... könnyed kirándulással bármi megtekintheti.
 
A domboldalról a tájat elnézve úgy tűnt, hogy van egy rövidebb út is. Visszafelé már arra mentünk.... egyenesen át a szántó-mezőn.
Persze volt út... földes út féle... és még jelölt is!
Nem is egy helyen. Úgyhogy szinte egyenesen előre, még rövidebb úton jutottunk vissza kocsihoz.
 
S közben izgalmas dolgot is láttunk....
... és egy birkácska született. Egy másik túrázó páros is azt nézte, úgyhogy mi is csatlakoztunk.... ilyet azért nem minden nap lát az ember. :)
 
Közben a korábban még feljebb látott birkacsorda is kezdett 'hazaérni'.
Amilyen gyors, rövid és könnyű túrácska volt, a látottakkal legalább annyira érdekes is.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése