Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2012. július 21., szombat

Kisújbánya - Templom


Kisújbánya - Szent Márton templom
Kisújbányán található a Szent Márton templom, amit a 2012-es Óbányai kirándulásunkkor ( ha még nem olsatad volna, akkor KLIKK IDE) meg is néztünk. A túra során Óbányáról indultunk és egészen Kisújbányáig jöttünk. És ha a templom pont a pihenésre szánt padok közelében van, akkor miért ne néztük volna meg azt is két pihenés közt.Kisújbánya a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén, a festői szépségű Kisújbányai-medencében található. A falun egy patak folyik keresztül, és több forrás is található. A patak kivételes természeti szépségű völgye a „magyar Svájcként” is emlegetett Óbányával köti össze a falut. A falukép a klasszikus sváb parasztfalut jeleníti meg. Ezért itt nemcsak a szép táj gyönyörködtet, hanem a hagyományos sváb faluba tett időutazás is.

Kisújbányát a 18. század közepén alapították német üvegfúvók Neue Glashütte néven. A falut eredetileg Vitriaria Nova, Neue Glashütte (Új üveghuta) néven említették. A lakók 1794-ben templomot építettek, melyet Szent Márton püspök tiszteletére szenteltek fel. Az üveghuta 1809-lg működött.
Miközben megpihentünk a padoknál észrevettük, hogy a lépcső tetején, a domboldalon egy templomocska áll,vagyis kápolna?. Amint végeztünk uzsonnákkal és a pihenőkkel, fel is mentünk megnézni.

Kápolnája Szent Márton tiszteletére épült 1794-ben. Kisújbánya lakói erdőirtás útján folytatták az üvegkészítést, akárcsak a szomszédos Óbánya és Pusztabánya üvegfúvói. (A Pusztabánya-dűlőben, a Hosszúheténybe vezető erdei út mentén több 18. századi üveghuta maradványa található.) A kisújbányai üveghuta 1762-1784 között működött. Sváb lakói ezután elsősorban a hegyi jellegű tehéntartásból éltek, a szomszédos települések piacaira hordták a tejtermékeiket. A falu templomát 1794-ben építették. A falu a Kisújbánya nevet a kiegyezés után kapta a Neuglashütte fordításaként és a Felvidéken található Újbányától való megkülönböztetésül.
Láthatóan felújításra került a templom, és egész jól nézett ki. Egyszerű, de nagyszerű a szín és a burkolat választása, és így nagyon illik az azt körülvevő környezetbe. Bemenni sajnos nem lehetett, de szinte érthető is a környezetet és a templomocska méretét eltekintve. Így hát, mint a legtöbb templom esetében, most is csak kívülről néztük meg.
Mellette egy Szűz-Mária szobor.
És ennyiben kis is merült a Kisújbányai templom megtekintése.
Egy sokkal szebb kép a netről, ami kölcsönvettem, hogy a legszebb pompájában lehessen látni.
Az elmaradhatatlan Jézus-kereszt...

Sajnos belülről nem lehetett megnézni, úgyhogy mentünk is tovább, azaz vissza Óbányára.
Ha egyszer erre kirándulnál, akkor a templomot is nézd majd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése