Élménytérképem !!!

2012. július 21., szombat

Mecseknádasd - Réka vára


Réka-vár

Az első Óbányai kirándulásunkkor volt szerencsénk a Réka-várat is megtekinteni. Előzetes informálódásokból tudtam, hogy nemcsak Óbánya, a Mecsek és túra várja itt a kirándulókat, hanem egy várrom is található.


Úgy gondoltuk, hogy nem tarthat olyan sokáig a várat megnézni, ezért az Óbányai kirándulásunkba (ha még nem olvastad, akkor KLIKK IDE és megtalálod!) bőven belefért.
Nem is volt nehéz megtalálni, hogy hol kell keresni. Mecseknádasdról Óbánya felé haladva nemsokkal Óbánya előtt egy kisebb kereszteződésben ezt a táblát lehet látni. Itt kell megállni, legyen az gyalogos megközelítés vagy autóval. Innen indulva lehet megközelíteni a várat. 
Célszerű a táblánál egy kicsit elidőzni. Nemcsak a csillós egysejtűre hasonlító képet lehet kielemezni, ami egyébként a vár formáját és felépítését mutatja, de némi történelmi tudással is gazdagabb lehet az ember. Már csak azért is ajánlatos, mert fent a várnál már nem vár ilyen jellegű tábla.
Miután ezt megtettük, már mint az olvasgatást, már indulhatott is a túra. Ami nagyon fontos, hogy bár egy jól járható út adja magát, és szinte hívogat, hogy arra menjen az ember, de az az út nem arra visz, ezért nem szabad azt (lásd kép) választani.
A jelzések után a tábla mellől indulva meredeken a domboldalnak kell venni az irányt.
A kitaposott ösvény mutatja, hogy merre is kell haladni. És bizony eléggé meredek lesz felfelé az első jó pár méter.

Nem is kicsit meredek. És nem veszélymentes, mert azért itt-ott csúszik a talaj az ember lába alatt, főleg ha nem eléggé megfelelő a cipő.
De ha ezen túl van az ember, ahogy mi is, utána már sokkal járhatóbb és már egyáltalán nem meredek ösvény visz tovább. Mondhatnánk, hogy előbb egyenest fel kell mászni a dombra, majd a gerincen végig kell sétálni a várig.
Elég sokáig mentünk és mentünk, és mintha nem akart volna vége lenni az útnak.
Segítő táblákat is találni. Bár mintha ez nem a lényeget mutatta volna.
Pedig nem volt olyan hosszú az út. Az első tábla valami 500 métert emlegetett. Kár, hogy akkor még nem volt lépésszámlálóm, mert valahogy sokkal többnek tűnt az út. Vagy csak a meredek hegyoldal fárasztó megmászása miatt éreztük úgy, hogy sokkal hosszabb az út?! 
A lényeg, hogy meglett a vár. Amikor rendszerezettebb kő-tömörödést láttunk, akkor már tudtuk, hogy megérkeztünk, ez a vár kell hogy legyen.

Réka-vár (Keleti-Mecsek): a Stein-malomtól délnyugatra, az Óbányai-völgy és a Réka-völgy elágazásában lévő kúpon található vármaradványok. 1963-ban Papp László régész feltáró ásatásokat végzett a területen. Megállapította, hogy a 205 x 35 m-es udvart széles kőfal vette körül. Egy többszintes öregtorony és egyéb épületek maradványait is megtalálta. Nem zárta ki a Szent István kori keletkezés lehetőségét.
Skóciai Szent Margit, Szent István király unokája, aki III. Malcolm, skót király felesége lett. Tiszteletére egy emlékkövet állítottak a torony alapjára, amelyet évenként a Dr. Novotny Iván vezette túrán megkoszorúznak. A Z jelzés halad erre és erről a beágazó ZL. Réka-völgy (Keleti-Mecsek): a völgyben foly­dogáló Öreg-(Halász)-patak, a Stein-malomnál egyesül az óbányai patakkal. A viszonylag széles talpú völgyben sokszor át kell kelni rajta. Az Etelka-forrásnál a nagy fenyőfák alatt padokat és egy vadászházat találunk. A P+ jelzés vezet végig benne.
Maradványai körülbelül 200 méter hosszan és 36 méter szélesen terülnek el. A várudvart terméskőből rakott, 3 méter vastag 415 méter hosszú fal övezte. A feltárás során egy kör alapú torony, valószínűleg az őrség épületének maradványai kerültek elő. A várudvar középső részét egy épületsor zárta le, amely mögött a külső vár oldalán egy 10 méter széles árok húzódott. Az épületsor feltehetően egyszintes és fazsindelyes volt. A külső vár oldalán egy többszintes toronyépület állt. A vár keletkezésének pontos ideje egyelőre vitatott.

Bár elég furcsa volt, amikor megtaláltuk ezt a kőkupacot a "Réka-vár" felirattal. Első gondolatunk... ugye nem ez akar lenni a vár?!?! Szó szerint egy kőkupac!  Vicces volt na. Szó szerint igaz itt is a "vár állott most kőhalom" verssor.
A feltételezések szerint illír vagy kelta eredetű, vagy a későbbi IX. századi frank építkezés emléke. A vár tulajdonosaira egy 1235-ből származó birtokadományozó oklevél utal, mely Bertalan pécsi püspök birtokszerzeményeit rögzíti. Az oklevélben Máza köz|ség határleírásánál szerepel két ízben is Nádasd falu, a nádasdi britek földje "cum terra britanorum de Nadasth" elnevezéssel. A vár első okleveles említése 1309-ből maradt fenn.

Persze azért jobban körülnézve láthatóak a buckavonulaton, ott lehettek a falak.
A várárok félreismerhetetlenül továbbra is ott húzódik a már csak feltételezhető várfalak tövében.
A nép Rékavárnak nevezi. A vár pusztulásának okai ismeretlenek, a mohácsi csata után már nem említik. A vár maradványait a környékbeli lakosok hordták szét lakóházaik és malmaik építéséhez. A vár Nádasd felé eső része töltötte be a külsővár, míg az Óbánya felé eső része a belsővár szerepét. Az igen szerény "palota" egy földszintes fazsindelytetővel fedett épület volt. A várudvar közepe táját keresztező építménysor északnyugati részén egy feltehetően többszintes, 8x4,5 méteres toronyépület állt. Hasonló funkciót tölthetett be a belső vár délnyugati végén álló kerek toronyépület. Feltételezhető, hogy a tornyokhoz egy-egy felvonóhíd vezetett az alatta mélyedő sáncok felett.
Persze ha már a 'kőkupacon' van tábla... akkor egy közös kép azzal is kell. :)
S ha már sikerült nemcsak felmásznunk, de meg is találtunk a vár maradványait, akkor egy kis tízórai vagy tán ebéd volt? már nem emlékszem, szükségeltetik. Azt hiszem, hogy ezt a várfal tetején ülve fogyasztottam el. :)

Egykori monda szerint a ma már alig látható, de valamikor erős, büszke várat Attila király építtette feleségének, Rékának. Innen kapta nevét. István király a várat a hozzá tartozó területtel együtt az Angliából száműzött két királyfinak adta, akiket befogadott országába. Az egyik királyfi - Edward - István király Ágota nevű leányát vette feleségül. Itt született Margit nevű leányuk, aki atyja halála után anyjával együtt visszatért Angliába és Malcolm skót király felesége lett. Ő a későbbi skóciai Szent Margit. Egykori írások Terra Brittannorumnak, a brittek földjének feltételezték a területet, amelynek Réka-vár volt a központja. A másik név minden bizonnyal népi névmagyarázat eredménye. A sokak számára szokatlanul hangzó és ismeretlen Réka szót a hozzá hasonló hangzású rákkal cserélték föl. A névcserét valószínűleg az a tény is alátámasztotta, hogy a völgyi patakban sok rák élt.
Talán látszik a fák között az árok.
De itt a várfal nyoma biztos, hogy mindenkinek feltűnik.
Ezen a képen már biztos. Anya szó szerint a várfalon sétál.
Miután ettünk, ittunk, megpihentünk és amit csak lehetett jó megnéztünk, már mentünk is vissza. 
Még egy utolsó kép a vár maradványaival. Itt látható talán a legjobban, hogy bizony egykoron kőből épült büszke vár magasodhatott ezen a helyen. Ma meg... ki tudja, hogy kinek a kerítésében élnek új életet a kövek. :) Ezt a maradékot már nem vitték el :)
Mivel a várhoz vezető út kicsit olyan mint egy zsákutca - nem lehet máshol lemenni vagy feljönni, csak az az egy út van, amin jöttünk - ezért azon mentünk vissza is. Le a meredek domboldalon...
...vissza a tábláig. Itt újra kielemeztük a tábla közölte információkat immáron valós tapasztalatinkat felhasználva a várrajz és az információk még jobb megértéséhez.
Bár elsőre fárasztónak és nehéznek tűnhet a vár megközelítése, de az tényleg csak az első harmada az útnak. És talán nem is lehet semmi grandiózusat látni ott fent a domb tetején. De aki szereti az ilyen jellegű felfedező túrákat, és még így is szereti a várakat, hogy néhol szinte nyomát se látni, akkor azoknak ajánlom, hogy ezt is nézzék meg, ha Óbánya felé járnak kirándulni. Végül is... a vár az vár.. ha várrom, ha kőhalom... a listámban is megtalálom, és persze Te is  (tudod... a Magyarországi várok listája, ha még nem láttad, akkor KLIKK IDE és megtekintheted.)
Én örülök, hogy volt szerencsénk ezt is látni és Neked is csak ajánlani tudom...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése