Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. augusztus 18., hétfő

Balassagyarmat - Evangélikus templom


Balassagyarmat - Evangélikus templom
1785-ben építették az akkori akasztófadombon. A torony alapkövét 1793-ban tették le, de rézfedelét csak később kapta. 1809. augusztus 7-én leégett, de 1812-ben ismét készen állt. A templomot ekkor kőfallal kerítették be. 1836-ban kórusa is felépült. 


Megrongálódott fedelét 1873-ban állították helyre.
Egyetlen zömök tornya a nyugati homlokzat elé ugrik, és itt van félköríves bejárati ajtaja is. Felette félköríves keretelt ablak, övpárkány, majd ismét egy félkörös ablak. E felett órapárkány, végül törtvonalú zömök sisak, rajta évszám, mely 1808–as elkészültét dokumentálja. A sisak tetején fém gömb és ezen a kereszt áll. A toronyban jelenleg négy harang található. A templom valamennyi harangja ismert, melyekből 10 darab volt eddig a ma is meglévőkkel. Ebben a toronyban van jelenleg is a város legrégebbi (1891) és legfiatalabb (1971) öntésű harangja.

Könnyen meg lehet találni, mert már a főútról látszik. Úgyhogy csak menni kell a látvány után. Enyhén felújításra szoruló templom.... dehát ma a legtöbb templom ilyen hazánkban. És persze ahogy a legtöbb templomnál, itt sem lehetett bemenni, de még benézni sem! Az egész el volt kerítve és a kapu gondosan elzárva. Úgy tűnik, hogy manapság már csak akkor nézhetsz meg egy templomot belülről, ha misére mész. Addig pedig...marad a kívülről azért láttam élmény. Legyen neked majd több szerencséd, ha egyszer arra sétálsz. Addig pedig..... Erős vár a mi Istenünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése