Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2014. augusztus 17., vasárnap

Karancsság - Templom

Karancsság - Római Katolikus Plébánia

Karancsság községén mentünk éppen keresztül, amikor is a dombtetőn egy fehéren vakító szép templomot pillantottunk meg.


Utas társaimnak csak említeniük kellett, már néztem is, hogy hol tudnánk bekanyarodni. Szerencsére nem futottunk túl az elágazáson, de a faluban a feljárót már nem találtuk olyan könnyen. Kellett egy kis helyi segítség, és utána csak fel tudtunk gurulni a templomig, hogy megnézhessük, hogy mitől is néz ki olyan jól az a templom, hogy az ember nem tudja nem észrevenni, ha arra jár.
Itt keresd és így közelítsd meg:
Amúgy nagyon szép templom. Karbantartott és valahogy érezhető, hogy nem a snassz templomok közé tartozik. És milyen jól kialakított,  megcsinált és ápolt a temetőkert, ami mindjárt mellette van! 
Karancsság Szent István király temploma. Az első látnivaló, amely már kilométerekről szembetűnik, az 1891-92-ben épült 31,5 m hosszú, a toronynál 41 m magas templom, amelyet a százéves évforduló tiszteletére újítottak fel 1992-ben. Az újraszentelést dr. Paskai László bíboros esztergomi érsek végezte.

A román stílusú római katolikus templomban utoljára 1889-ben tartottak istentiszteletet. Helyére az Egyházhegy oldalában 1891-92-be építették a toronynál 41 méter magas neoromán stílusú Elszner Ferenc királyi mérnök által tervezett új templomot. 1891 június 22-én helyezték el az építési okmányt a főajtótól jobbra a torony falában. A régi templomból több falrészt is beépítettek, melyeket felirattöredékek igazolnak. 1892-ben szentelték fel Szent István tiszteletére. A toronyban két harang szól a kisebb „Szent István király” 1981-ben öntetett az elrepedt elődje helyett, ami 1923-ban készült. A nagyobb jóval régebbi „Szent Ignác” a napóleoni háborúban használt fegyverek anyagából 1800-ban öntötték Losoncon. Az új templom orgonáját 1911-ben építette Angster József pécsi orgonaépítő, a 90-es évek végén került felújításra. A sípokon nevek találhatók valószínűleg az anyagi támogatóké. 2011-ben ünnepeltük a 100 éves évfordulóját. 


 És milyen szép kilátás nyílik a községre:
 És ha körbejárod a templomot....
Akkor láthatod azt is, hogy milyen szépen kialakították a felvezető gyalogos utat. Nagyon mutatósan megcsinálták a stációkat.
Szóval ez a karancssági római katolikus templom. Ha arra jársz...megéri egy pillantást vetni rá.

1 megjegyzés:

  1. Érezhetően kedves és a vidéket kedvelő utazók nagyon szép és valósághű leírása a helyről, szép fotókkal illusztrálva. Érdemes másoknak is megnézni!

    VálaszTörlés