Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. január 30., szombat

Velence - Velencei karnevál

Velencei karnevál
Év elején véletlen ránk talált az információ, hogy Velencén, a mi magyar Velencénken, karnevál lesz! Milyen frappáns! A magyar Velencei karnevál! Gyors mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy megnézzük milyen is ez a karnevál.

A neten jobban utánanéztünk, hogy miről is van szó, és a következő hirdetést találtuk:
És valóban, egy karnevál. Végül is.... a farsangoknak és az igazi Velencei karneválnak is most van az ideje. És milyen jó lenne, ha kis hazánkban is lenne valami hasonló, és nem kellene külföldre utazni a látványért és az élményért. Így hát nagy reményekkel indultunk útnak.
A cél Velence és a szabad strand, ahol a rendezvényt tartják.
A Velencei-tóhoz közeledvén eléggé elszomorító időjárás várt minket. Ahhoz képest, hogy egész délelőtt sütött a nap, de még Székesfehérváron is, itt meg.... 
A strand közelében leparkoltunk, mindjárt a körforgalomnál található kis parkoló jónak és ingyenesnek tűnt (amúgy nem tudtuk eldönteni, hogy vajon a többinél kell-e fizetni vagy sem, de így legalább tutira volt helyünk). Közel volt a strand, itt azért nincsenek olyan nagy távolságok, így mi is szépen elgyalogoltunk.
Az időjárás láthatóan továbbra is barátságtalan volt. Köd, köd és még több köd....
A tavat is megnéztük közelebbről. Elég jól be volt fagyva.
És biztos baromi hideg lehetett a víz, a hattyúk is épp hogy feltalálták magukat.
A Korzóhoz érve (ez afféle vásárlóközpont szerű épület) már meg is jelentek a standok.
Egy kis édesség, enni, inni... főleg ilyen hideg és kedvűző időben jól jön. De mivel mi már ebédidő után jóllakottan érkeztünk, ezért csak távolról néztük.
Kerestük is a fesztivál magját, hogy hol a buli, hol vannak az emberek, no meg a jelmezesek....
.....de alig lézengett ott pár ember. Pedig elég későn érkeztünk mi is. Hm... ha ennyi az egész, akkor milyen fesztivál ez?, gondoltam én.
A part is üres. A máglya sem ég - igaz, hogy az esti program lesz, amit nem is tudunk megnézni. Úgyhogy próbáltam vizualizálni, hogy milyen lesz, ha égni fog.
A Korzó előtti sétány... alig egy két ember. Kezdtem úgy érezni, hogy ezzel a fesztivállal egy kicsit befürödtünk.
És akkor! Megláttam ezt a vidám bohócsapkás nénit!  Akkor talán mégis? Vagy ők is hiába várnak?
Tovább sétáltunk, megnéztük az ételárusokat, hogy mi finomat, de legfőképp meleget lehet venni.
Majd a hideg elől bemenekültünk a Korzóba, és végigsétáltunk az üzletsor előtt.
Találtunk egy színpadot is, ahol a műsorvezető lelkesen konferálta fel, hogy mi minden várható még a mai napon.
Kint továbbra is alig pár ember. Pedig pont megláttam, hogy mintha azok ott kosztümösök lennének.
A Korzó üzletei előtt, volt ahol benne, volt egy-két karneválos néznivaló, vagy épp tennivaló.
Miután végigmentünk a Korzó épületén, és még mindig sehol semmi, nemhogy maszkosok, vagy jelmezesek, de még embertömeg sem, visszasétáltunk a kocsi felé. Közben pedig kiderítettük, hogy a várva várt felvonulás majd ebből az irányból fog érkezni. Addig pedig egy kicsit kielemeztük a várostérképet, ami a körforgalom közelében volt.
Vártunk és vártunk, figyeltünk és füleltünk.... és akkor.... két lovaskocsi érkezett.
No és a többiek?!? A felvonulók?!? Tán elütötte őket a vonat? (mert hogy a vasútvonal is itt van a közelben) vagy az autós forgalom? Oh nem.... a felvonulók a járdán jöttek, ahogy azt illik.
És meg is érkeztek! Hááát.... semmi nagy és grandiózus felvezetés.
Egy-két jelmez, de nem hasonlítható a külföldi változathoz.
És nicsak Busók! Úgy tűnik, hogy ők voltak a meghívott jelmezes vendégek, s úgy tűnt, hogy a felvonulás lényegi részét is ők adták.
De azért aki figyelt láthatta, hogy farsangi jelmezbe beöltözött gyerekek is voltak köztük. És jó-pár felnőtt is felvette a maszkot és úgy vonult együtt Busókkal.
És a Busók hozták a formájukat! Feltűnően fényképező és rikító hajú nőket, ez esetben mint én, itt is elkapnak. Ölelgetnek, szorongatnak és jól összekócolnak.
Miután szabadultam, fényképet kaptam, puszit adtam.... mutatom... a felvonulás.
Elsőre nem is tűnik annak, de meglehet, hogy csak a keskeny járda volt a hibás.
Vagy csak rossz szemszögből néztem és mutattam... mert hogy azért voltak emberek, kicsik és nagyok, fiatalok, idősek. Érdekes volt, hogy jelmezek és maszkok szűkében maga az embertömeg volt a felvonulás, ami a Busókat úgy követte mint valami méhraj.
Mindenki a Busók után.... a strand és a Korzó irányába tartott.
Egy-két gyöngyszemet azért elcsíptem. Volt azért aki nagyon kitett magáért.
Erre felbuzdulván, és hogy a felnőttek között is voltak akik szebbnél szebb arcmaszkkal vonultak, mi is feltettük szépségesen szép velence-fílingű maszkunkat.
És mi is beálltunk a felvonulók közé. Mint láthatod a Busók és barátaik a szimplán csak nézelődőket és rossz irányba haladókat nem kímélték.
A Korzó felé haladva egyre nőtt a tömeg.
Igazi felvonulás lett!
Persze többen is igyekezhettek volna a beöltözéssel, a maszkokkal és jelmezzel..... de úgy tűnik, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár ez a rendezvény.
Én örülnék, ha ez a jövőben sokkal nagyobb és nívósabb lenne. Hiszen milyen fantasztikus már maga az ötlet is... Velencei karnevál... Magyarországon.
A háttérben már a Korzó épülete, és onnan nézi sok ember a felvonulást. Hát... ahelyett, hogy részt vettek volna.
Mi viszont lelkesen gyalogoltunk... mentünk a tömeggel... követtük a Busókat.
Így már egész jó volt a felvonulás.

És nem volt unalmas, mert mindig volt mit nézni.

Tömeg, tömeg....
Busó, busó.....
Juhász? Lovas?
Volt hogy az egész család maszkkal lelkesen vett részt a felvonuláson.
No meg a Busók továbbra is mindig ott voltak és igyekeztek a népet aktívan bevonni a felvonulásba, avagy hozták a formájukat :)
A felvonulás megérkezett a helyszínére, a Korzó épületéhez, a színpadhoz.
És milyen tömeg lett addigra, ahhoz képest, hogy milyen volt amikor megérkeztünk.
Szinte már tolongtak az emberek, legalább is a korábbi üres terhez képest....
Mire ideértünk egy zenés előadás ment a színpadon.
Sokan pedig már a következő nagy 'produkcióra' vártak. Schirilla György sztárvendég a jeges Velencei-tóban készült megmártózni.
Nagyon sokan kíváncsiak voltak.... hogy megteszi-e.... és hogy túl éli-e. :)
És valóban bement....
..... úszott is....
... és még a jégen is imitálta az úszást, ha már a vízben nem nagyon tudott, hiszen az egész tó be volt fagyva. A produkcióhoz szükséges kis vízfelületet is épp előtte szabadították fel láncfűrésszel, hogy azért mégis csak legyen hol megmártóznia.
Rengetegen kíváncsiak voltak erre.... lehet hogy még többen mint a felvonulásra?!? 
És ott a fehér köntösben.... ő a 'fagyálló', hideg vizet tűrő sztárember. Ahhoz képest, hogy milyen sokáig volt kint a hidegben csupán egy fürdőgatyában, úgy, hogy vizes is volt... no meg még a gratulációk közben is strandpapucsban állt. Le a kalappal!
Ezután visszamentünk a színpadhoz, hogy a busók táncát megnézzük. Volt ám tömeg...
No meg Busók is... Úgy vonzottam őket, mint méheket a színes virág.
És általában a frizurám bánta. :) Már ha lett volna... mert hogy kis kóc vagy nagy kóc...  ki nézi...
A műsor rengeteg embert érdekelt. Így már érezhető volt, hogy buli van, fesztivál van,.... és mégis csak megérte eljönni.
A busók tánca bár már nem volt ismeretlen számomra, de újfent jó volt. Főleg, hogy a velencei karneválos jelmezek és annak a varázsa leginkább csak a kijelzőn jelent meg virtuális formában, így a busók vitték el a prímet.
A karneválos jelmezes részre még kell gyúrni, de mint mondtam az ötlet fantasztikus és alig várom, hogy igazi karnevállá nője ki magát ez a fesztivál, ahol majd a busókat kell keresni és vadászni a tömegben a látvány és a fénykép kedvéért és nem a jelmezeseket.

Amíg ott voltunk ők voltak a 'sztárok', nem kétség.
Hozták a formájukat és nagyon jól tették. Főleg, hogy az azt követő hétvégén már Mohácson az igazi Busójárás lesz esedékes. Marketingnek nagyon jó volt.
De aki nem jut el oda, nem tud... nem akar... nem érdekli,... vigasz legyen, hogy ez a fesztivál egy kicsit olyan volt, mint egy mini Busójárás.
Busók ott...
... Busók itt.. A régi-új hajszínem mint valami busómágnes.
És aki megéhezett ennyi sok izgalom közepette, csak a sort kellett kiállnia, és a finom meleg gyorskaját is kaphatott.

Kár, hogy a következő műsort már nem várhattuk meg.
Sajna mennünk kellett haza. Ez van, ha utazni kell egy rendezvényre...  ahhoz hogy időben hazajusson az ember előbb el kell menni.
Búcsút intettünk a Korzónak és a fesztiválnak, s tán a ködnek is.
A strandról a kocsihoz mentünk és irány haza. Hosszú még az út, és télen hamar sötétedik.
Bár nem tudtuk a fesztivált a végéig élvezni, de kezdetnek így is pont jó volt. Most már tudjuk, hogy kb. milyen, és csak remélni tudom, hogy jövőre még jobb lesz.  És ha így lesz....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Ki az a gyermek, aki veletek volt, de nem esik szó róla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Időnként új 'útitársam' gyereke is új 'útitársam'. De mivel még minden olyan 'új', ezért igyekszem óvatosan kezelni a dolgokat. Talán idővel már másképp lesz.

      Törlés