Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. július 31., hétfő

Győr - Toronykilátó

Győr - Toronykilátó

Győri városnéző kirándulásunk során majdnem kimaradt a Toronykilátó. De szerencsére még mielőtt elhagytuk volna a várost, még belefért időnkbe, hogy nem csak kívülről, hanem belülről is megcsodáljuk.
Győrben ez szintén egy olyan látnivaló, amit keresni sem kell. Ha valaki elsétál az óvárosba, de legalább a Bazilikáig, akkor azzal szemben már meg is pillanthatja a Toronykilátót.

Nyitva tartási időben tárt kapukkal várják a látogatókat. Még úgy is, hogy a kilátó épülete a Püspökvárhoz tartozik, és a turisták számára látható helyiségeken kívül a többi az egyház működését szolgálja.


És nem csak egy kilátó ez a Toronykilátó. 
Az épület műemlék is. 

Továbbá kiállításokat is láthat az érdeklődő látogató. 

Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A főpapi rezidencia mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) nevéhez kötődik. A vár épületében megismerhetjük a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma győri kultuszának történetét. Az ereklye-terem a magyar és az európai szentek emlékét őrzi. A Szentek tornyában a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk a 19. század végén és az 1960-as években készült felvételeken. A kilátóba feljutva megcsodálhatjuk a város egyedülálló panorámáját.
Én nem is gondoltam, amíg el nem döntöttünk, hogy befizetünk a nem ép olcsó belépőjegyre. És azért nem ép olcsó, mert a kilátó tetejére felfelé vezető úton számos kiállítás tekinthető meg.... így már érthető. Részletesebb információkat a honlapon meg lehet találni - KLIKK IDE.
Miután megvettük a jegyeket már indultunk is felfedezni a tornyot.
A toronyba tekergő kanyargó csigalépcső vezetett.
Egy-egy szinten pedig egy-egy kiállítás. 

S egyik terme érdekesebb volt mint a másik.
Az elején a Boldog Apor emlékkiállítást nézhettük meg. 
A Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállítás a püspök halálának 70. évfordulójára újult meg. Apor Vilmost egy részeg szovjet katona lőtte meg 1945-ben, Húsvét nagypéntekén, amikor a pincékben elrejtőzött fiatal lányokat, asszonyokat megvédte az erőszakoskodó, fegyveres betolakodók elől. 
A kiállításon nemcsak Apor Vilmost, korát és vértanúságát ismerhetjük meg, de a pince boltíves tereit bejárva átélhetjük ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét, amelyben fényesen rajzolódik ki Apor Vilmos püspök derűs természete és Istennek szentelt életútja.
Érdekes volt a régi ódon környezetben egy nagyon modern kiállítást látni.
A sok tudás anyag mellett valahol az régi történések szelleme is jobban átjárta az embert, ahogy azokban a helyiségekben sétált.

A kiállítás egy része pedig már annyira modern volt, hogy még én is pislogva néztem.

A következő szinten már másféle kiállítás és tárgyak kaptak helyet.
Még följebb pedig a Szent Korona kiállítást is megtaláltuk.
Egy kis zoom-zoom és olvasható!


S már majdnem a tetején... még egy pihenő... és kiállítás...
Itt már a kilátás is alakult... csak az ablakon keresztül nem volt az igazi.
Ezután még mindig volt fölfelé. S egy újabb kiszélesedő terem. Ez már utolsó volt a tető elérése előtt.


S tán nem véletlen oldották meg ilyen praktikusan. Ugyanis a legtetején már egyszemélyes kanyargós csigalépcső vezetett fel.  A kiállító teremben meg kevésbé unatkozva lehetett megvárni, míg az éppen közlekedők fel- vagy lejutnak.
Sikeresen feljutottunk és szerencsénkre fantasztikus időjárást fogtunk ki.
A várost a magasból napfényárban úszva a legszebb oldaláról láthattuk.


Tán ha egy kicsit magasabb lett volna a torony....
Vagy csak alacsonyabb és keskenyebb az a beton korlát..... akkor erre-arra többet is láthattunk volna. 
De így is nagyon szép volt.
Megérte feljönnünk. És mivel győri ott-tartózkodásunk utolsó programja volt... pont jó volt, sőőt... nagyon jó. Elbúcsúztunk a várostól és ilyen szép emlékekkel és látottakkal hagytuk el.
Győr városában kirándulók ki ne hagyják!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése