Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. február 20., szombat

Baja - Grassalkovich-kastély

Baja - Grassalkovich-kastély
Egy szombati napon Baján jártunk. Még szép hogy megkerestem a bajai kastélyt. Bár nem kellett túl sokat keresni, hiszen a kastély Baja szívében a város egyik ékköve.
A város központját kell megkeresni (GPS biztos segít eljutni oda). Mi ebből az irányból közelítettük meg. És szinte már látni is egy szép nagy épületet.
A Szentháromság térre kell eljutni. Ez egyébként az átlagos napokon egy hatalmas nagy parkoló, ahol parkolódíj nélkül bárki szabadon parkolhat (hát nem csodálatos?!)- mi is itt álltunk meg.
A térről látható legnagyobb épület pedig a Grassalkovich-kastély.
Az a szép nagy szobor - lásd kép bal oldala - a Szentháromság-szobor.
A szobor eredetileg az egykori Grassalkovich-palota (mai városháza) előtt állt, míg az akkori uraság 1793-ban át nem helyeztette a szobrot mai helyére.
A háttérben lévő épület a kastély, ami jelenleg a község városházának 'álcázza' magát.
A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A régi kastélyt Patanichich Gábor kalocsai érsek építtette, aki 1733-1745-ig volt Bács megye főispánja. A kastély 1750-től állt a Grassalkovich család tulajdonában egészen a múlt század végéig. 
1840-ben a nagy bajai tűzvészkor az épület fából készült zsindely tetőzete leégett. A barokk kastély és a Grassalkovich család egyetlen megmaradt emléke a Türr István Múzeum kiállításán látható vörös mészkőből készült címeres kandalló.
Baja városa 1858-ban váltotta meg magát a földesúri függéstől, négy évvel később vásárolta meg a Bajai uradalmat és a kastélyt is. A városi hivatalok 1863 tavaszán költöztek át az épületbe. A Millennium emlékére 1897 és 1898 között neoreneszánsz stílusban átépítették az épületet - ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.. A tervező Jeney Mihály városi mérnök, a kivitelezőHunyady Antal építőmester volt.
1994 és 1997 között, illetve 2004-ben felújították az épületet.
Még több és pontosabb információk találhatóak a Wikipédián, KLIKK IDE .
Láthatóan csak elölről szemléltük - minden képem elölről, vagy félig-meddig oldalról mutatja a kastélyt. Csak később jutott eszembe, hogy lehet hogy hátul be lehetett volna menni. Mi van ha a hátsó felén nyitott és egy gyönyörű-szép kertet ölel körül, ahova be lehetett volna sétálni, de mi nem tettük?!? Nézegettem és szugeráltam a képeimet, de csak azt látni, hogy mindkét oldalon hosszan húzódik végig a kastély fala.
Nem bírtam ki, hogy ne járjak utána, hogy vajon miről maradhattam le, csak azért mert nem abba az irányba sétáltunk. Még a Google streetviewt is segítségül hívtam. És hát semmiről.... semmiről sem maradtunk le. Az egész épület egy nagy tömbépületnek látszik. Feltehetően csak a főkapukon lehet bejutni, és gondolom azt is csak annak, akinek ott épp dolga van. A turista kíváncsiságot nem nevezném annak.
Persze sejthetjük, hogy belül azért van egy udvarka, amit a kastély falai körbeölelnek. A városháza udvara nyári estéken komoly-, illetve könnyűzenei koncertek színhelye (Városházi esték című sorozat).
Úgyhogy csak így kívülről és messziről csodáltuk meg a kastélyépületet. De most már én is láttam és tudom, hogy ez az az épület, ami egykoron kastélyként pompázott a folyóparton. És Te?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése