Élménytérképem !!!

2016. február 20., szombat

Baja - Grassalkovich-kastély

Baja - Grassalkovich-kastély
Egy szombati napon Baján jártunk. Még szép hogy megkerestem a bajai kastélyt. Bár nem kellett túl sokat keresni, hiszen a kastély Baja szívében a város egyik ékköve.
A város központját kell megkeresni (GPS biztos segít eljutni oda). Mi ebből az irányból közelítettük meg. És szinte már látni is egy szép nagy épületet.
A Szentháromság térre kell eljutni. Ez egyébként az átlagos napokon egy hatalmas nagy parkoló, ahol parkolódíj nélkül bárki szabadon parkolhat (hát nem csodálatos?!)- mi is itt álltunk meg.
A térről látható legnagyobb épület pedig a Grassalkovich-kastély.
Az a szép nagy szobor - lásd kép bal oldala - a Szentháromság-szobor.
A szobor eredetileg az egykori Grassalkovich-palota (mai városháza) előtt állt, míg az akkori uraság 1793-ban át nem helyeztette a szobrot mai helyére.
A háttérben lévő épület a kastély, ami jelenleg a község városházának 'álcázza' magát.
A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A régi kastélyt Patanichich Gábor kalocsai érsek építtette, aki 1733-1745-ig volt Bács megye főispánja. A kastély 1750-től állt a Grassalkovich család tulajdonában egészen a múlt század végéig. 
1840-ben a nagy bajai tűzvészkor az épület fából készült zsindely tetőzete leégett. A barokk kastély és a Grassalkovich család egyetlen megmaradt emléke a Türr István Múzeum kiállításán látható vörös mészkőből készült címeres kandalló.
Baja városa 1858-ban váltotta meg magát a földesúri függéstől, négy évvel később vásárolta meg a Bajai uradalmat és a kastélyt is. A városi hivatalok 1863 tavaszán költöztek át az épületbe. A Millennium emlékére 1897 és 1898 között neoreneszánsz stílusban átépítették az épületet - ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.. A tervező Jeney Mihály városi mérnök, a kivitelezőHunyady Antal építőmester volt.
1994 és 1997 között, illetve 2004-ben felújították az épületet.
Még több és pontosabb információk találhatóak a Wikipédián, KLIKK IDE .
Láthatóan csak elölről szemléltük - minden képem elölről, vagy félig-meddig oldalról mutatja a kastélyt. Csak később jutott eszembe, hogy lehet hogy hátul be lehetett volna menni. Mi van ha a hátsó felén nyitott és egy gyönyörű-szép kertet ölel körül, ahova be lehetett volna sétálni, de mi nem tettük?!? Nézegettem és szugeráltam a képeimet, de csak azt látni, hogy mindkét oldalon hosszan húzódik végig a kastély fala.
Nem bírtam ki, hogy ne járjak utána, hogy vajon miről maradhattam le, csak azért mert nem abba az irányba sétáltunk. Még a Google streetviewt is segítségül hívtam. És hát semmiről.... semmiről sem maradtunk le. Az egész épület egy nagy tömbépületnek látszik. Feltehetően csak a főkapukon lehet bejutni, és gondolom azt is csak annak, akinek ott épp dolga van. A turista kíváncsiságot nem nevezném annak.
Persze sejthetjük, hogy belül azért van egy udvarka, amit a kastély falai körbeölelnek. A városháza udvara nyári estéken komoly-, illetve könnyűzenei koncertek színhelye (Városházi esték című sorozat).
Úgyhogy csak így kívülről és messziről csodáltuk meg a kastélyépületet. De most már én is láttam és tudom, hogy ez az az épület, ami egykoron kastélyként pompázott a folyóparton. És Te?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése