Élménytérképem !!!

2018. július 24., kedd

Toponár - Festetics-Kastély

Toponár - Festetics-kastély
Kaposvári kirándulásunk során szállásunk a Deseda-tó mellett, a Toponár nevezetű városrészen volt. A kastélylistáknak köszönhetően tudtam, hogy ama községben is van egy kastély, ami talán még meg is tekinthető. Kíváncsi is voltam... s még egy kis szabad időm is volt, hogy megkeressem a kastélyt.
Nem volt néz megtalálni. A google térkép bár így hogy kastély nem mutatja.... de tudtam, hogy igazából nem is egy kastélyt, hanem egy iskolát kell keresnem. Mert hogy a kastély épülete mára egy általános iskolának ad otthont.
Szóval a térképen a Toponári Tagiskolát kell keresni... s ott lesz a kastély is.
Egyébként a parkolás sokkal nagyobb gondot okozott, mint a hely megtalálása. Lévén, hogy iskola, nem lehetett csak úgy behajtani. De az út szélén éppen akkor még annyira sem volt szerencsés megállni, mint máskor (épp ment az útfelújítás és a nagy járművek csak úgy jöttek mentek). No de kicsi kocsim csak elfért valahogy. S már mentem is felfedezni a kastély épületét. A kapu nyitva volt, úgyhogy úgy éreztem, hogy bátran bemehetek. 
Hamar fel is tűnt maga sz épület.
 Ahogy az is, hogy egész nagy park övezi az épületet.
 S lám ott távolabb még egy játszótér is!

 Tényleg iskola... de még milyen!! Ekkora kerttel/parkkal... és ilyen szupi játszótérrel!

 S ott a kastély épülete!
Kedvenc mindenttudó weboldalról:
A Toponáron, Kaposvár városrészében található Festetics-kastély a 18. század elején épült barokk stílusban. 5,6 hektár park tartozik hozzá, melyben egy kisebb erdő is megtalálható.
Érdekessége, hogy a kastély nagykapuja régebben a szigetvári vár bejárata volt, azonban Festetics Lajos 1769-ben megvásárolta Szigetvárt, és vele együtt a várat is, innen hozatta át a kaput, hogy az a kastélyt ékesítse.
A parkban ez idő tájt állították fel a rokokó stílusú Mária-oszlopot is, amelyet azonban az 1970-es években a belvárosi Kossuth térre, a Nagyboldogasszony-templom elé helyeztek át.
Az 1988-ban bővített és felújított épületben ma általános iskola működik.
 A részletekre figyelve valóban látszik, hogy jelenleg iskolaként funkcionál.
Kívülről, s ilyen távolságból tekintve úgy tűnt, hogy nagyon jó állapotnak örvend az épület. Legalább annyira jónak, mint a park körülötte.
Viszont túlzottan nem mertem nézelődni, se közeledni.
Nem ám megzavarok valamit... s éreztem is, hogy túl sokáig nem szabad itt időzni.
Főleg, hogy az ajtó is nyitva volt. Később ki is szólt valaki, hogy szeretnék-e valamit....de jeleztem, hogy csak az épületet és a parkot csodálom meg.
Egy-két klikk és szinte már mentem is.
A kastély egy 5,6 hektáros, teljes egészében tájképi jellegű parkban áll, amelynek belső területe szépen gondozott, külső részei azonban néhol elhanyagoltak. Az épülethez vezető utat egy széles, mély vízmosás keresztezi, amely egykor telekhatárként is szolgált. Ezen egy híd vezet át, amelyen áthaladva a látogató elé tárul a nagy fákban gazdag parki növényzet, többek között hatalmas platánok és egy, az 1930-as években ültetett tiszafa.
A kastély déli szárnyától induló, 25 méter hosszú sövényt ugyancsak tiszafák alkotják. Tőle délnyugatra egy kicsi, természetes domb emelkedik, amelynek tetejét kocsánytalan tölgyekből és ezüsthársakból álló erdő borítja.
A park déli szélén, a Posta utcával határosan egy labdarúgó-pálya terül el, amelynek nyugati oldalán jegenyék és duglászfenyők álltak, valamint egy nagy koronájú hármas hárscsoport, amelyben a legvastagabb fatörzs átmérője meghaladta a 140 cm-t is. 
Ettől délre egy nagy méretű, ritka kőrisváltozat is található volt, míg észak felé mezei juharok, ostorfák és gleditsiák éltek, valamint található volt a parkban egy narancseperfa is. Sajnos ezek a nagyszerű és értékes növények azóta a sport nevében végzett barbár pusztításnak estek áldozatul.
A gyakorlókert és egy aszfaltos sportpálya közötti domb erdőszegélyében mezei juharok, gyertyánok és ecetfák találhatók, valamint egy 1950 táján ültetett feketedió-fa, az erdő aljnövényzetét pedig a fák sarjai mellett többek között csíkos kecskerágók, fekete bodzák és kis télizöldek alkotják.
A domb északi részére sima fenyőket telepítettek. Az épület északi bejáratánál egy húsos som érdemel figyelmet.
A gyors körülnéző sétám gyorsan véget is ért. Láttam is...meg mindent azért nem is... A kastély épülete viszont tényleg szép. Nem túl nagy, nem hivalkodó... egy egyszerű kis kastély, ami ma már egy jó és nemes célt szolgál. Talán így most nem is lett volna ott bent nézelődni.
Egy kis kiruccanásnak és felfedezésnek nagyon jó volt. Egy másik szintén nyitott bejáratnál távoztam is.
 Ha szeretsz bármilyen kastélyt megtekinteni... és még ez is érdekelne...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése