Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. október 1., szombat

Szentbékkálla - Töttöskáli templomrom

Szentbékkálla - Töttöskáli templomrom
Kora őszi hétvégén a Káli-medence környékén tett kirándulásunk igazi romkereső túra volt. A harmadik rom amit megkerestünk a szentbékkállai Töttöskáli templomrom volt.
A környéken töltött hosszúhétvégén szerettem volna kirándulni és túrázni. Viszont egy nagyobb erdős túra helyett inkább egy izgalmas romkereső kirándulást terveztünk be. Ha érdekel az egész napos élménybeszámoló, akkor KLIKK IDE. Ennek az útnak a harmadik állomása volt a szentbékkállai Töttöskáli templomrom.

A csodálatos térképes gyűjteményemnek köszönhetően (ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE és megnézheted) tudtam, hogy hol kell keresni a romot Ahogy ezt is. Még térképet is nyomtattam.. egyszerűbbet... mert hát olyan egyszerűnek tűnt a megközelítése. És szerencsére ez esetben az is volt.
Először is irány Szentbékkálla (idáig a GPS biztos hogy segít eljutni), annak is a keleti oldala. Ha idáig sikerül eljutni, akkor innen már a táblák is segítenek.
Bizony.. táblák... nem is gondoltam volna, miután előző helyeknél alig találtuk segítő táblákat. Meg is örültem ennek.
Az út pedig autóval is csodálatosan járható volt.
Ahogy az első házakig elértünk, már látszódott is a rom.

Szegény rom nincs a legjobb állapotban. Még egy tábla is figyelmeztet.
Egy kicsit nehezen olvasható, de ezt találni a helyszínen:
1296-ban említik először a falut, amelyben királyi udvarnokok laknak. 1531-re elnéptelenedett. A templom a 12-12. században épült. 19. század elején még misézőhelynek használták, de az adatok szerint 1876-ban már romként írják le.
És ezt 3 nyelven! Úgy tűnik, hogy errefelé készültek a külföldi turistákra is.
 A fa gerendák gondolom azért kerültek oda, hogy a boltív nehogy összeomoljon.
A figyelmeztetést figyelembe véve és azt megfogadva csak szép tisztes távolságból néztük meg.

Óvatosan jártuk körbe...
... megnéztük elölről-hátulról.

S a rom egyszerűségét tekintve gyors látogatásunknak a végére is értünk.

Még egy közös kép a rommal.... ki tudja, hogy a falai még meddig fognak majd állni, és ki tudja, hogy legközelebb még állni fog-e, ha egyszer erre járunk... úgyhogy biztos ami biztos... 2016-ban még így festett.
És hogy merre is találtuk? 

Úgyhogy ha szereted az ilyen látnivalókat, és erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése