Élménytérképem !!!

2016. október 1., szombat

Káptalantóti - Sabar-hegyi templomrom

Sabar-hegyi templomrom
Kora őszi hétvégén a Káli-medence környékén tett kirándulásunk igazi romkereső túra volt. A negyedik rom amit megkerestünk a káptalantóti Sabar-hegyi templomrom volt.
A környéken töltött hosszúhétvégén szerettem volna kirándulni és túrázni. Viszont egy nagyobb erdős túra helyett inkább egy izgalmas romkereső kirándulást terveztünk be, ha érdekel az egész napos élménybeszámoló, akkor KLIKK IDE. Ennek az útnak a negyedik állomása volt káptalantóti Sabar-hegyi templomrom.

A csodálatos térképes gyűjteményemnek köszönhetően (ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE és megnézheted) tudtam, hogy hol kell keresni a romot. Ahogy ezt is. Még térképet is nyomtattam.. egyszerűbbet... mert hát olyan egyszerűnek tűnt a megközelítése. Végül is... ez esetben is annak mondható volt.
Először is irány Káptalantóti községe (idáig a GPS biztos hogy segít eljutni), végül is így is úgy is ott mentünk volna el mellette. Segítő táblákat itt még annyit se találtam, úgyhogy csakis a térképünkre hagyatkozhattunk. Ezt az utat terveztem és ezt az utat is jártuk be.
A falu széléről egész hamar eljutottunk idáig.
Féltem, hogy a térkép mutatta út nem lesz autóval járható. Ahhoz képest egész jó volt!
Olyannyira jó, hogy csak mentünk és mentünk előre felé... és addig mentünk... hogy már ott is voltunk.
Hihetetlen, de itt is egészen a romig el lehetett menni autóval. Tudom, tudom... hogy akkor hol marad a túrázás élménye. De autóval is néha legalább olyan izgalmas megtalálni az oda vezető utat, mint gyalog. És ha nem olyan nagy az a rom... akkor legalább örülünk, hogy rövidebb idő alatt is meglett. Ilyen lett a modernkori 'romkeresés'... autóval.. gyorsan... hatékonyan :)
A Sabar-hegyi templomrom.
A Sabar-hegyi templomrom egy XIII. századi templomrom Káptalantóti határában. A romot Káptalantótitól keletre, a 217 méter magas Sabar-hegy északi lejtőjének alján találjuk, a földút északi oldalán. Az útról nyáron nem látható a növényzettől.
A 13. századi templom romja mind a romanika, mind a gótika stílusjegyeit magán hordozza. Egyenes szentélyzáródású, rézsűs résablakokkal. Néhány fala magasan megmaradt, állapota sokáig elhanyagolt volt, később kiirtották a rom körüli bozótot.
Az 1300-as évek elejétől az oklevelek két települést említenek Tóti név alatt, az egyik Alsótóti, a másik Felsőtóti. A Sabar-hegyi rom valószínűleg az egykori Felsőtóti nevű település központja lehetett. A középkorban három templom állt a környéken, az egyik a ma is működő templom helyén, egy másik az egykori Bács falu temploma volt, a harmadik pedig a Sabar-hegyi, Felsőtóti rom a mai falutól keletre. Felsőtótit 1600-ban említik utoljára, a török korban pusztult el. Feltehetően a templomot is ekkoriban hagyták el. A török portyázások elmúltával csak Alsótóti temploma épült újra, Bács falu az idők során Káptalantóti részévé vált, Felsőtóti pedig elnéptelenedett.
A helyszínen még információs táblát is találtunk.
Tán erről is olvasható ez-az...
Hát ennyi volt a rom.
Gyorsan megnéztünk, és már indultunk is tovább utunkon.
Ha szereted az ilyen látnivalókat, és erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése