Élménytérképem !!!

2017. április 30., vasárnap

Prédikálószéki kilátó

Prédikálószéki kilátó
A Pilis közkedvelt környékén túráztunk újra. Immáron egy másik irányból indultunk túrázni, de az egyik leghíresebb helyet, a Prédikálószéket most se hagytuk ki. S nem is gondoltam volna, de már állt a vadi-új kilátó is!
Hallottam és olvastam is, hogy a Prédikálószék nevű ponton kilátót terveztek, hogy a szegény túrázó - ha már felszenvedte magát oda - akkor láthasson is valamit a Dunakanyarból, s ne csak a fák lombajit.
Reméltem, hogy már látogatható is, mire mi odaérünk.
Nagy nehezen felkúsztunk, másztunk... szinte már megváltás volt végre felérni a hegytetőre... a kilátó teljes pompájában ott állt és várta a turistákat!
A 639 méter magas Prédikálószéken felhúzott háromszintes kilátóból lélegzetelállító a panoráma: Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar.
2016 október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a legújabb kilátóját. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három – elfelé haladva egyre nagyobb – teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban.

Hogy én hogy megörültem! Hogy akkor most mi is láthatjuk a kilátót, és talán még fel is tudunk menni! 
Korábban ugyebár nem volt itt kilátó. És csak annyit látott az ember a Dunakanyarból, amit a testmagassága és sziklára mászási képessége megengedett. Nézd csak meg egy korábbi bejegyzésemet, amikor még nem volt kilátó - KLIKK IDE (valahol a hosszú túra közepén értük el a Prédikálószéket).
Szóval tök jó, hogy most már van itt egy kilátó. És nem is akármilyen! Többszintes, dizájnos és a lépcsők is atombiztosnak tűntek.
Ami meglepetés volt, hogy minden szinten a történelmünk egy-egy korszakáról volt egy rövid leírás.
Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett, egyedi információs táblák. A tetejére két webkamerát helyeztek el, és a környékén ingyen wifi is elérhető.
Képekkel és rajzokkal kiegészítve.... nagyon szépek voltak. Úgyhogy aki szeret olvasni...
Az első szinten már alakult a kilátás.
Már innen is jobban lehetett látni a híres Dunakanyart, mint a kilátómentes időszakban. És mintha a kereszt is vadi-új lenne... s új helyen is áll.
És bár mint említettem minden szinten volt bőven olvasnivaló.
De a kilátás az mindennél lenyűgözőbb volt. A Dunakanyart ilyen szemszögből átlag ember eddig még nem láthatta a saját szemével. És most... végre! Bárki!... aki túrázóként eljön ide.
Látni lehetett ahonnan kanyarog a Duna....
... és azt is amerre tovakanyarog. Tán egy kicsit lehetett volna kedvezőbb időjárás is.. akkor Visegrádot is jobban lehetett volna látni, de így is szép volt.
Ki ne akarná ezt saját szemével látni és saját maga megörökíteni. Ja! és tériszonynak szinte alig volt nyoma... úgyhogy már csak ezért is jó kis kilátó. A kilátásról nem is beszélve... Magyarország legszebb látképei közé tartozik.
Szuper, hogy megépítették ezt a kilátót. Bár a természet szépségében egy mesterséges elem. De azt hiszem, hogy a túrázó, aki megteszi a nem épp könnyű túrát fel a hegytetőre, az megérdemli, hogy ilyen csodálatos kilátásban legyen része. És ha ezért egy kilátót kellett építeni, akkor azt hiszem, hogy a lehető legjobb dolgot tették.
Régebben még csak erről a szintről lehetett a tájat kémlelni.
S úgy tűnt, hogy a kilátó körül a padok és asztalok egy része is megmaradt. Úgyhogy még pihenni is lehet egyet a túra során. Kilátó előtt, vagy kilátó után... ahogy tetszik.
Nagyon szép új modern kilátó épült a Prédikálószékre. Úgyhogy aki erre járna...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése