Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Főesperesi templomrom

Visegrád - Árpád-kori templomrom
Visegrádon jártunkkor megtekintettük a Salamon-tornyot. S mint kiderült a torony közelében másik két rom is található. Az egyik az Ispáni várrom, a másik a főesperesi templomrom. Ez utóbbi kettő szinte egymás szomszédságában voltak. Úgyhogy megnéztük azt is, meg ezt is.
Az Ispáni várromtól szinte átlátni a templomrom helyszínéig.
Alig pár méter, és már ott is voltunk. Az elején egy nagy kőkerítés takarta a látnivalót.
De gondoltam, majd a fakerítésnél többet látunk. Háááát... anynival többet nem láttunk. A kapu zárva volt. És bár a leírások szerint van nyitvatartás, éppen akkor a kutya sem tartozkódott ott. Úgyhogy a kerítésen belülre nem tudtunk menni.

Az államalapítás kezdetén István király a Visegrádnak nevezett várat a róla elnevezett megye székhelyévé tette. Visegrád első írásos említése is Szent István egyik 1009. évi oklevelében szerepel. A várhoz közeli hegyoldalban megépült a megye első plébániatemploma, melynek helyén, Salamon király idejében, 1063 után egy főesperesi templomot emeltek. A rangos kivitelű, belül hazánk legkorábbi freskóival díszített temploma a tatárjárás idején, 1242-ben pusztult el. A templomban egy kis kiállításon mutatjuk be Visegrád Árpád-kori történetét.

Annyit láttunk, hogy a fedett terület másik oldalán az épülethez lehetettmenni és az üvegablakon be tudtunk kukucskálni. 
Hááát... így nem sok mindent lehetett látni. És ha még van/volt is itt kiállítás, az sem tűnt ablakon keresztül valami izgalmasank. Úgyhogy annyira nem is bántuk, hogy nem tudtunk alaposabban körülnézni. 
Viszont ha érdekel, a következő oldalon KLIKK IDE, több és szebb képeket is láthatsz. Úgy tűnik, hogy nekik sikerült bejutniuk, s tán még a templomrom fénykorában, mert azokon a képeken sokkal szebben tűnik az egész, mint amilyennek mi láttuk.
Szóval ha érdekel és a Salamon-torony közelében járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése