Élménytérképem !!!

2017. május 1., hétfő

Visegrád - Mátyás Király Palota

Visegrád - Mátyás Király Palota

Számomra újdonságként fedeztem fel, hogy Visegrádon a váron és Salamon tornyon kívül ilyen látnivaló is van. Nem gondoltam túl nagy dolognak, de úgy voltam, hogy azért nézzük meg, ha még eddig nem láttam. Hát annál nagyobb meglepetést okozott, s nem is értem így utólag, hogy eddig miért nem tudtam, hogy Visegrádon ilyen látnivaló is van.
Miután megnéztünk pár másik látnivalót a főutcán sétálva, az egyik mellékutcában jutottunk el a Palotaromokhoz. Hatalmas nagy meglepetésemre nem szimplán romok álltak itt, hanem egy nagyon jól kiépített múzeum.

És ha már valami ilyen jól meg van csinálva, akkor ott bizony nyitvatartási idő és belépődíj is van. Nézd csak meg a múzeum honlapján, KLIKK IDE.
Nem volt olyan vészes a belépődíj. Viszont a bejutás annál macerább volt. Először is mindjárt a bejárat előtt feltartott az emlékérem-gyártó csudagépezet. Úgyhogy muszáj volt aprót szerezni és egy érmét lapítani. Utána pedig nem volt egyértelmű, hogy melyik ajtón is kell tovább haladni. De nagyon segítőkészek voltak a recepciósok. Röviden még útmutatást is adtak, hogy merre és hogyan kell majd menni, hogy mindent lássunk.
A látvány elsőre és azonnal lenyűgözött! Ilyen szépet! Nem is gondoltam volna. Ha láttam is képeket erről, akkor az nagyon rég lehetett. Mert ez a rom jelenleg fantasztikusa néz ki!
A környezet nagyon szépen kialakított.
És ez az épület! Lehet hogy egy kicsit kellett rajta segíteni, hogy ma így nézzen ki, de azt hiszem, hogy nagyon jól tették.

Leghíresebb épület-együttese az egykori királyi palota, melynek épületei Károly Róbert, Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király alatt épült ki. A palota történetét bemutató Mátyás király Múzeum a kert bejárata mellett álló, a palota köveiből emelt épületben kapott helyet. 
Majd mentünk, hogy megnézzük a kiállításokat.
Leghíresebb látnivalói: a vörös márvány Herkulus-kút eredeti darabjai és restaurált mása, az Oroszlános-kút mása, amelynek eredetije a Salamon-toronyban látható.
A földszinten a megmentett kőmaradványok.

A palota történelméről részletesebben és a királyok korára lebontva a múzeum honlapján olvasható leírás. Úgyhogy ajánlom azt böngészni - KLIKK IDE.
És nem csak a falak, hanem az ablakok és még a kutak maradványait is mentették amennyire menteni lehetett. Ezen a képen az oroszlános kút maradványai láthatóak.
S ahogy kiértünk... egy belső udvar! Hát ezt végképp nem gondoltam volna! S nem csak egy mesébe illő belső udvar, hanem egy nagyon híres kút is! Amit szintén nem tudtam... hogy ez az.. hogy ez innen ered.... ez a Herkules kút. Ami az 1000 forintoson is szerepel!
Itt-ott az ajtók egy-egy kiállítási terembe vezettek.
Gyűjtemények... leírások... érdekességek...
Ahogy egy kiállítást megnéztünk ismét a belső udvaron lyukadtunk ki. Így a Herkules kutat minden oldalról megcsodálhattuk.
És most már ezt is tudjuk. Ez az a kút, ami az 1000 forintoson szerepel :)

A szökőkút a magyarországi reneszánsz egyedülálló emléke, mintaképei az olasz quattrocento szökőkútjai voltak. Nyolcszögű medencéjének kávalapjain szalagokkal átkötött gyümölcsfüzérek között Mátyás címerei jelennek meg. A puttók által tartott, drágakőmotívumokkal ékesített kerek kúttál fölé magasodott a kútszobor: Herkules és a lernai hydra küzdelme. A kút vízsugarai az állat torkaiból szökkentek ki. A Mátyás korabeli művészetben Herkules alakja a hadvezér királyra, ez esetben a gyermekként ábrázolt Herkules Corvin János hercegre utal. A kutat készítő szobrászműhely vezető mestere Giovanni Dalmata lehetett.
A kiállítási termek között videoszobát is találtunk. Sajnos úgy tűnt, hogy a filmnek már nagyon a közepén kapcsolódtunk be, úgyhogy nem sokáig néztük. Pedig szeretem az ilyen jól és érthetően elkészített történelmi filmeket.
És hogy mi a legjobb az internetben?! Hát hogy ma már olyan sok mindent meg lehet találni és akár utólag is megnézni!! Meg is találtam a videót. Ha érdekel, akkor nézd csak meg.
Az egyik teremben egy korhűen berendezett királyi szoba.
A másikban egy újabb kiállítás számos ásatáson fellelt 'kinccsel' és modern makettekkel.
Ez pl. a királyi palota makettje, ahogy fénykorában festett.
Egy újabb teremben meg megtaláltuk az igazi kincset. Az eredeti Herkules kút maradványait. Hát igen... nem sok maradt meg belőle. Furcsa is lett volna, ha még mindig teljes egészében áll úgy, ahogy a belső udvarban láttuk.

Egy tökéletes mini másolat a kútról.... és az eredeti nagyban... már ami maradt belőle.
Majd egy szinttel feljebb mentünk.
Itt elsőre nem találtunk kiállításokat, úgyhogy irány a hívogató szabad tér.
Itt már kilátás is akadt....

... és további bámulatos romok.
Itt fent járni és elképzelni, hogy vajon régen hogyan élhettek....
S jó nagy falakat építettek újjá... gondolom ezek azért ilyen formában nem maradhattak meg.
Úgy tűnt, hogy a kiállításokon túl is van bőven mit bejárni, s barangolni a romok között.
És akkor a Palotakertet még nem is említettem. Innen felülről egész jó rálátás nyílt. Később oda is lementünk.
Csak jártunk a falak és romok között...

Majd vissza ...
... hátha találunk még más látnivalót is. S találtunk is.. mégis csak akadtak a második szinten is kiállítások. A királyi konyha.
S mintha a királyi lakosztályt is megtaláltuk volna.

És volt még tovább!!! Egy újabb ajtón keresztül egy hátsó kertbe jutottunk. Ez volt a királynő kertje! 
S ott a híres oroszlános kút másolata is!

Innen fentről még a királynői fürdőt is megtaláltuk. Bár érteni nem értettük, hogy ez anno hogy lehetett fürdő. Látszik, hogy manapság teljesen más fogalmunk és elképzelésünk van a fürdőről.
Innen pedig - elmondani se tudom, hogy hogyan - valahogy közökön és járatokon keresztül eljutottunk a kápolna romokhoz. Itt fent voltunk...

...s aztán már lent.
Bámulatosak ezek a romok. Nem is tudom, hogy mikor láttam ilyet, vagy ehhez hasonlót. Kevés Magyarországi romot tudtak a manapság így 'összerakni'.
Főleg úgy, hogy ilyen kalandos és tartalmas nézelődést biztosítsanak.
Fantasztikus...
... engem teljesen lenyűgözött. És hogy hogy lehet, hogy én erről nem tudtam?!?.... hm....

S nem csak a szuvenyír gyűjtőkre és a gyerekekre gondoltak....
... hanem a szomjazó...
... és mindig mindenhol kávézásra vágyó turistákra is :)
A pihenés után megnéztük a palotakertet is.
Hát ha valóban ilyen volt anno.... akkor a régi korokban is tudtak már valamit.
S nem vetették meg a szépet sem. Még a kertrendezésben sem!
Ilyen szép kertet. Én is elfogadnék egy ilyet, az biztos.

Sok mindent láttunk. Talán még lett volna mit felfedezni.
De így is rengeteg élménnyel és látottakkal távoztunk.
Sajnos mennünk kellett, hogy még a várba is felérjük.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen fantasztikus múzeum van itt. És hogy ilyen szép romokat és azon belül is ennyi mindent láthatunk majd. Pozitív csalódás és meglepetés volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki Visegrád felé jár...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése