Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2018. április 11., szerda

Hőgyész - Apponyi-kastély

Hőgyész - Apponyi-kastély
Hőgyészi kirándulásunk során az egyik legfontosabb látnivaló az Apponyi-kastély volt. A laza sétánk során hamar meg is találtuk, és megnéztük,... már amit látni lehetett.Ahogy már egy másik bejegyzésben írtam (ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE), Hőgyész községégben tettünk egy sétát... csak úgy. Pontosabban azért, hogy közben a kastélyt (kastélyokat, mert hogy van egy másik is) megkeressük.  A község elég kicsi és a kastély sincs nagyon elrejtve. Szó szerint a központban van. A buszmegállóval szemközti oldalon terül el a kastélypark és a közepén a kastély.   

A központhoz közeli felé egy emlékmű.... S ott a távolban már látható is a kastély épülete.
Persze jól ki kell nyitnia az embernek a szemét, hogy lássa, amit látni kell, mert a kerítéstől eléggé távol van.
És amint bezöldülnek a fák, még ennyire se lehet majd látni.
Kb. így és ennyire lehet megtekinteni... legalább is erről az oldalról.
Egy kis zoom... és némi történelmi tudnivaló a község honlapjáról... innen, KLIKK IDE. Vagy olvasd a továbbiakban, a képekkel kísérve.
Községünk legszebb látnivalója a Kastély épülete és környező parkja. Első jelentős gazdája Claudius Florimundus Mercy gróf, aki 1772-ben 15.000 aranyforintért vette meg. Az akkori épület földszintes volt, melynek egy része cölöpökre épült és várszerű sáncokkal volt körülvéve. Utódát, Mercy Antal grófot, (aki az eszéki csatában halt meg 1767-ben) a ma is álló csicsói templomban temették el.
Emili babám is csak innen láthatta... már ha látta volna. Mert a drágaságom aludt.
Még ezen a döcögős földes ösvényként - amin keresztül ez előbbi ponthoz jutottunk el - aludt a babám. Vagy nem is volt olyan vészes... vagy csak nagyon jó a 'verda'. :)
A főút melletti járdán sétálva a kastély közelebb is kerül.
Egészen közel... már csak a kerítés és a fák zavaróak.


Bár némelyiknek megvolt a maga varázslatos már már ősrégi szépsége.
A kastély parkja... ami állítólag nagyon szép, különleges növényekkel tarkított.... volt... régebb, ma már egyre kevésbé látható a régmúlt eme nyoma.
A kastély itt már elég közel volt.
Örökösei 1773-ban gróf Apponyi Györgynek adták el a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot. A fia – gróf Apponyi Antal – nagyon művelt, művészetet kedvelő ember volt, ezért az 1780-as években egy híres bécsi építésszel, Hildebranddal bővíttette a kastélyt. Ekkor épült a földszintes épületre a barokk stílusú emelet és vele együtt a környező park. Munkájuk által alakult ki a kastély ma is látható arculata. Antal gróf halála után gróf Apponyi György örökli Hőgyészt. Az ő vendégeként 1846 októberében Liszt Ferenc is ellátogat a kastélyba.

Sajnos a járda itt elfogyott. S láthatóan egy kapu... de bemenni sajnos nem lehetett.
A következő jelentős örökös gróf Apponyi Géza, aki György gróf unokája volt. Mint Tolna megye főispánja, életének legnagyobb részét itt töltötte Hőgyészen. Felesége, Széchenyi Paula, a legnagyobb magyar, Széchenyi István unokahúga volt. A kastélyt 1890-ben ő is renováltatta. Géza gróf 1927-ben halt meg, ő volt az utolsó itt élő tulajdonos.
A park hátsó felénél egy külön kis épület található. Láthatóan nem igazán passzol a kastélyhoz és annak korához. 
Kár, hogy a nem is olyan kicsi kastélyparkot ilyennel csúfították el.
Fia, Károly gróf a kastélyt és a 26 holdas parkot 1939-ben 120.000 pengőért eladta az Országos Társadalombiztosító Intézetnek. Ekkor üdülőnek rendezik be. 1939-ben lengyel menekülőknek ad otthont egy éven át. A II. világháború alatt katonai kórház is volt a falai közt.

A park közepére fölhúztak egy stílusidegen épületet, ahol a gyermekotthonhoz tartozó műhelyeket alakították ki (ebből lett később az Elízium). A régi értékes növényállomány a gazdátlanság következtében elsatnyult, illetve össze-vissza nőtte be a parkot.
A háború után hontalanná vált görög gyerekek kaptak benne szállást. Gyermekotthon és iskola lett. 1955. február 24-én Petőfi Sándor nevét veszi fel a kastély. 1955 nyarán elkerülnek a görög gyerekek, helyükre magyar diáklányok érkeznek.
A kastély **** szállodaként működött, gyönyörű látnivalója a kápolna, amelyet a közelmúltban a kastéllyal együtt újították fel. Szép parkjával, platánfáival, buxus bokraival községünk legértékesebb, legszebb látványossága.
A kastély parkjáról egy egész jó, bővebb leírás ezen az oldalon olvasható - KLIKK IDE.
A park hátsó részében a fenti leírásban Apolló-templomnak nevezett épület. Sajnos kerítésen kívülről csak ennyire látni.
A távolban pedig már az Idősek Otthona. A nagy épület némileg megtévesztő... de nem tartozik vagy tartozott a katélyhoz.
Sétánk eddig is tartott... nem mentünk tovább. Innen már a központ felé vezetett az utunk.
Még pár utolsó szemrevételezés... a főbejárat...
... a kastély a zöldben megbújva...
A babám első kastély-kirándulása!
A hőgyészi Apponyi-kastély. Sajnos csak ennyit láthattunk belőle. Kerítés és még ki tudja, hogy milyen védelem alatt áll. A kastély jelenleg is eladó-sorban van. Egy cikk szerint a korábbi tulaj alatt csődbe ment szálloda, és az irdatlan mértékű tartozások miatt egyéb szervezet próbálja eladni.... korábban olvastam egy cikket, hogy akkor épp Magyarország legdrágább kastélya volt.
De úgy tűnik, hogy nem nagyon kapkodnak utána. És hát... ki tudja, hogy ezen a környéken fog-e valaha is régi pompájába tündökölni. Azért reménykedjünk.... S addig is...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

5 megjegyzés:

 1. My great grandpa Jacob Weiland (wife Veronica Mayer) was the gardener at the Apponyi castle until he left for America about 1907, settling in pittsburg Pa and then Baldwin County Alabama. My grandma , Mary Weiland Simonik, remembers christmas parties each year at the castle for all the peasants. They still lived under feudalism and did not own the ground they farmed. See the Bevier Simonik family tree on Ancestry for people who lived in Hogyesz since the early 1700's Kathy Simonik Bevier Elgin il near Chicago

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dear Unknown,
   thank you for your comment and the information!

   Törlés
 2. Correcion Simon should be Simonik

  VálaszTörlés
 3. Tetszik a blog határozottan. Újbarkon látnivaló lehetőség: saját sütőkemencémben sütés. Túra és terepfutás a Vértesben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán! Köszönöm! ÉS az ötleteket is! Remélem, hogy majd más is látja, olvassa! S még inkább remélem, hogy a jövőben esetleg majd nekem is lesz lehetőségem rá, és még megannyi magyar kirándulásra és élményre. Üdv. Kinga

   Törlés