Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2018. április 11., szerda

Hőgyész - Templom

Hőgyész - Szent Kereszt Katolikus Templom
Hőgyész községégben tett sétánk során nagyon hamar megtaláltuk a domboldalon magasodó templomot, a Szent Kereszt Katolikus templomot. S ha már ilyen nagy és ilyen hívogató, megnéztük közelebbről is.
Ahogy a nagy téglavörös épület előtt elsétáltunk hamar felbukkant a templom épülete.
Bár a főútról az előtte álló épületsortól kevésbé látszik, viszont gyalogosan és még autóval is könnyen megközelíthető. Egy kis plusz infó az egyik leghitelesebb oldalról, a község weboldaláról. Ha érdekel az oldal KLIKK IDE.
A templom a Szent Kereszt tiszteletére épült, amint azt a Szent Kereszt felmagasztalását ábrázoló oltárkép is mutatja. Ezt a titulust használták a török időket átvészelt középkori templomban is azok a németek, akik az újkori Hőgyész alapítója, Claudius Florimundus Mercy gróf által 1722-ből kezdődően települtek ide.

Mint látható nagyon könnyen megtaláltuk. Már csak az volt a kérdés, hogy vajon babakocsival fel tudok-e menni a templom bejáratához. 
Az emlékmű itt az alsó szinten nem volt kihívás... hogy de az a fönti ott....
Ezt a régi romos állapotban talált templomot kijavítva az új templom elkészültéig használták, de még utána is állt, ahogy egy XIX. sz. elejéről származó rézkarcon látható. A kelet, vagy délkelet felé néző csúcsíves templom a török idők előtti idők templomstílusát idézi. A ma is álló, régi emeletes községháza mögött állt ez a régi templom, mellette volt a temető.

Mintha lett volna egy hosszú egyenes, sima felfelé vezető járda. De az elején is, és a végén is volt pár lépcsőfok. :(
Úgyhogy kerestem a felfelé vezető utat, már amelyik babakocsival is bejárható. Megindultam hát az autós úton.

Hőgyész jelenlegi plébánia temploma 1799-ben készült el, és ugyanazon év szeptember 14-én áldotta meg Roller József prépost kanonok. Előtte éveken keresztül készültek az építkezésre, és Hőgyész akkori földesura egyben, mint a plébánia kegyura saját költségén építette föl, de a nép is hozzájárult pénzadományával és munkájával. A templombelső 1812-ben épült: a szentély ticsuratív, a hajó csak díszítő elemekkel készült. A szentély diadalívén olvasható latin szöveg ezt mondja: “szent célokra állította Apponyi Antal gróf, 1842.” A szentélynek a hajó felöli jobb oldalán látható fekete márványtáblát a fia helyeztette el apja emlékére (1823).
Így találtunk még egy emlékművet.
De az a rengeteg lépcső mögötte nem minket várt.
Úgyhogy mentünk tovább az úton.
Közben egyre jobban kerültük meg a templomot.
Még ez sem az akadálymentesített feljáró...
Egyre kíváncsibb voltam, hogy lesz-e egyáltalán olyan út vagy járdaszakasz.
S lám... megtaláltam...
....a templom másik végénél, az útról vezetett egy széles járdaszakasz... lépcső nélkül :) .
Úgyhogy már gurultunk is a templom bejárata felé. Már nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon milyen lehet egy ekkor templom belülről.

A bejárat előtti emlékmű... avagy feszület....
S a bejárat...végülis idáig gond nélkül el tudtam jönni a babakocsival.

Jóval magasabban voltunk, mint a főút szintje.
S ha már ott voltam.... ahogy régebben is... megnézzük, hogy milyen belülről. S még az ajró is nyitva volt.... csak épp nem lehetett bemenni :( Micsoda átverés. Maradt a kulcslyuk, de ezúttal se lettünk ezzel kielégítve.
A előtérről egy kép. Sajna így most nem láthattam a templomot belülről...
Megkerültük a templomot a széles járdán.


És már mentünk is tovább... a községeben mást is megnézni.
Ennyi volt a templom. Ha egyszer majd téged is érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése