Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2015. április 7., kedd

Majkpuszta - Esterházy kastély


Majkpuszta - Esterházy-kastély

A Majkpusztán található Kamaduli remeteséget néztük meg oroszlányi kirándulásunk során. És ha már ott jártunk, akkor a kastélyt is megnéztük.


Ez lenne a Kamalduli remeteség:
Ugye milyen szép és érdekes? Felkelti az ember kíváncsiságát. Mint láthatod itt nem csak a remeteség és a templomrom a látnivaló, hanem egy szép nagy egybefüggő kastélyépület is található. Ez az Esterházy-kastély, amit szintén meg szerettünk volna nézni ottjártunkkor. De csak szerettük volna, mert a pénztárnál derült ki, hogy a kastély felújítás alatt van és nem lehet még megtekinteni. A nyitás talán majd e nyárra várható, de biztosat nem tudni.

Szomorúan vettük tudomásul, de ennek ellenére tettünk egy sétát a remeteségben (ha még nem olvastad volna azt az élménybeszámolómat, akkor KLIKK IDE). És hát amennyit a kastélyból láttunk, azt azért megmutatom.

Először is a megközelítése a kastélynak, pont ugyanaz, mint a remeteségé, mivel egy helyen vannak.
A remeteség felé vezető úton elsőként a kastély épületét lehet észrevenni. Sajnos drótkerítéssel és szép nagy zárt kapukkal elzárva. Nem lehetett megközelíteni.

Még szerencse, hogy a fényképező optikája átfér a rácsokon és így tudtam egy kerítésmentes képet is készíteni.
Az Esterházy család Majkon: Az új tulajdonos házasodó fia részére minden kényelemmel ellátott otthont rendezett be Majkon. A foresteriát átalakíttatta minden igényt kielégítő kastéllyá, a munkálatokhoz felhasználva a premontrei kolostor még meglévő köveit. A tavakat kitisztították, a kastély alatti tó vizén cölöpökre épült fürdőház szolgálta a strandolás örömeit, amely egészen az első világháborúig használatban volt. A remetelakokba a belsőcselédség költözött, a majorsági épületekben kovácsok, lovászok, iparosok rendezkedtek be. A kastély körül – a kor divatjának megfelelően – ritka és értékes fakülönlegességeket ültettek, illetve különböző dísztárgyakat helyeztek el, kialakítva ezzel egy elegáns angolkertet. 

Miután bementünk a remeteség belső udvarán körülnézni, akkor a kastély belső felét is megnézhettük. Persze szigorúan a távolból a kapun keresztül.
Még szerencse, hogy az optika itt is átlátott a vaskapu sötét rácsain. Így már tisztábban.... a kastély és belső udvara...

A kastély belső udvarán egy reneszánsz stílusú, négyszögletes kávájú kutat helyeztek el, amely még ma is látható. Oldallapjait az Esterházy család címerét tartó angyalok, griffek, rózsák díszítik. A kút 1980-as években történő feltárása során föld alatti folyosórendszer bejáratára bukkantak, amelynek ágai összeköttetésben állnak a cellaházakkal is, kijáratát pedig a kolostoron kívül találták meg. Rendeltetése és eredete egyelőre tisztázatlan, a beomlások miatt feltárása még nem sikerült. A közbiztonság is megszilárdult, az erdőkben erdészek, a faluban az uradalom hajdúja és egy tizedes vigyázta a rendet. A rendházból kialakított kastély az Esterházy család téli lakhelye lett – nyáron csákvári kastélyukban laktak – egészen a második világháború végéig.

Sajnos csak ennyit láthattunk a kastélyból a remeteségen falain belül. De utána kívül, a falak mellett is elsétáltunk. Onnan is rá lehetett látni a kastély egy részére.
1945-ben az előrenyomuló szovjet hadsereg elfoglalta Oroszlányt. Felbiztatták az amúgy is sértett lakosságot, és háromnapi szabad rablást engedélyeztek, maguk pedig ládákban, szekrényekben hordták el a berendezés mozdítható részét. A harcok közepette az épületek súlyos károkat szenvedtek: ekkor égett le a kastély emeleti részének egy oldala is. A sérülések ellenére az épületek viszonylag jó állapotban vészelték át a háború megpróbáltatásait Nyevszkij alezredesnek köszönhető, aki felismerve a kolostor történelmi értékét, csak a környező erdőket lövette.
A háború után
Az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket. Egyik fiuk a háború, másik a háború utáni paralízisjárvány áldozata lett, a családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott. A grófné és testvére azonban maradt: Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet, kétkezi munkájukkal keresve meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt.
A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált. 1946-tól a Magyar Írónők Köre bérelte a kastélyt, alkotóházként használták és a bérleti díj fejében helyreállíttatták a kastély jobb szárnyának tetőzetét.
Az 1950-es években üresen állt az épület, nyaranta úttörők táboroztak az évszázados falak között. 1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség hozzákezdett a rekonstrukcióhoz, többek között ekkortájt restaurálták a refektórium freskóit is, Haraszti Margit, restaurátor vezetésével. Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit üdülővé alakították át.

Mára az épület már újra felújítva. Kíváncsian várjuk, hogy mikor tekinthetjük meg a látogatható részeket. Egyelőre még kerítések akadályoznak minden irányból.
Talán a kertet is visszaállítják régi pompájába.


Végül is a kastély külső részét láttuk. Talán legközelebb egy alkalommal majd a hozzá tartozó belső kialakítást is megtekinthetjük. Ha még 2015-ben szeretnéd megnézni Te is, akkor mindenképp érdeklődj előtte telefonon közvetlen a remeteségnél, hogy megnyílt-e már a kastély a turisták számára. Csak úgy az igazi elmenni oda, főleg így, hogy már tudod, hogy kívülről mit láthatsz majd. :) Úgyhogy ha úgy döntenél....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése