Élménytérképem !!!

2014. június 25., szerda

Zirc - Ciszterci apátság


Ciszterci apátság
Bakonyi pár napos kirándulásunk alkalmával volt lehetőségünk megtekinteni Zircen a Ciszterci apátságot is, illetve magát a templomot. Gondolná az ember, hogy azt bármikor meg lehet nézni csak úgy... De ezt nem. 

És nem azért, mert a legtöbb templomhoz hasonlóan zárva volt, óóóh nem... Hanem mert belépős!! Vagyis azért, hogy be tudjál menni és turistaként megtekinthesd a templomot, ahhoz belépőt kell venni, és csak 'idegenvezetés' keretén belül lehet megtekinteni. Hm... és akkor vajon a misék hogy működnek???
Persze kívülről ingyen is meg lehet nézni. Elölről, a front oldalról, mert hogy ezt a templomot még körbe sétálni sem lehet, mivel össze van építve a többi épülettel, amivel együtt alkotják a ciszterci apátságot.

A Zirci Ciszterci Apátság a ciszterci rend magyarországi központja Zircen. A Ciszterci Rend Zirci Kongregációjához tartozik, melynek rajta kívül a Dallasi Apátság és a Kismarosi Apátság is tagja. 

Az apátságot 1182-ben III. Béla alapította, s a XIV. század közepéig illetve a XV. század elejéig virágzott, s a magyarországi ciszterci apátságok között rendkívül jelentős szerepet töltött be. A török uralom során, 1541-re már biztosan elmenekültek a szerzetesek, s maga Zirc is hamarosan lakatlanná vált. Az 1700-as évek elején a sziléziai, heinrichaui ciszterci apátság élesztette újra a zirci apátságot és telepítette be a falut. 1733-ra épült fel az egyemeletes monostor - közvetlenül a mai templom melletti szárnyak. 1748-ra épült fel a templom. Gazdag berendezése 1770-re készült el. A templom titulusa - mint minden ciszterci apátsági templomnak - Szűz Mária mennybevétele.

A templom szabályosan keletelt , 54 m hosszú, 24 m széles, 25 m magas. A tervezője ismeretlen. A nyugatra néző főhomlokzat ma nem tisztán barokk, mivel az eredeti hagymakupolás fazsindelyes tornyokat 1854-ben átépítették és magasították. 1958-ban a mai kősisakokkal látták el, melyek ellenállnak a bakonyi időjárás viszontagságainak, de stílusuk elüt a barokk homlokzattól.
Legértékesebb látnivalói a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch-oltárkép, a Wagmaister-freskók és a koncertorgona. A napjainkra restaurált csodálatos freskók Wagmaister József pesti festőművész alkotásai.
A templom 1995-ben kezdődött restaurálása, az 1891. évi sötét átfestés eltávolítása után előhozta a freskók és a berendezés eredeti világos színeit és aranyozását. Így a sötét, nyomasztó helyből egy életvidám templom lett.
A szószék közelében az északi oldalfalba építve látható az a feliratos kő, amely Imre király (1196-1204) oltáralapításáról tanúskodik.
Az apátsági templomot 1752 június 3-án szentelte fel Padányi Bíró Márton Veszprémi Püspök. A barokk templomot Zirc alapításának 800 éves jubileumának évében IV. Pál pápa basilica minor rangra emelte.(1982. aug. 21.)
A hatalmas, kéttornyú barokk apátsági templom különleges látványosság. Belső és külső helyreállítása nemrég fejeződött be. A szószék és a szentély faragott stallumai igazi remekművek.
Építése 1732-1752 közé esik, így a barokk stílus jegyeit viseli magán. Tornyain jól megfigyelhető a kor jegyeinek hatása: cakkozott körbemenetel a tetőn, csigaszerű forma a felső szobrok alatt. Az épület azonban nem csak barokk, hanem klasszicista épület is egyben. Míg a középső tornyok közrefogta arculaton boltíves a díszítés, két szélen timpanonokat alakítottak ki, melyek jellegzetesen görög-római példa a klasszicizmus szellemében. Az alsó dór oszlopokat is ehhez köthetjük.
A központi ablak felett címerkép található. Körkörösen indák, levelek díszítik. Jobbról, illetve balról két fáklya, mécses vagy urna határolja, mely mint a tűz, az újjászületést jelenítik meg. Központi körében egy korona látható, ismét levélmotívumokkal. A korona alatt egybeírt M és A betűk, alattuk R, I és A betűk alkotják Szűz Mária nevét. A címerképet körbeöleli két olajág, a béke szimbóluma, utalva Isten házának békéjére.
Az alsó címerkép a ciszterci rend címerét ábrázolja. A fő motívum a máltai kereszt, melynek szárain helyezkednek el a MORS, halál szó betűi. Mellette áll a daru, a hűség heraldikai madara. Speciális pózban ábrázolva követ tart a lábával, melynek jelentése, hogy ha véletlen elalszik, a kő kiejtésére felriadjon. Ez a tulajdonsága, a kitartó ragaszkodás és védelem alkotja a második körszimbólumot. A két egymás felé hajló képet két pásztorbot egészíti ki, középpontjában püspöki fejdísszel, utalva az apátsági rangra.

No de ha már arra jártunk, akkor ennyit azért megér nekünk, hogy benézzünk, még ha egy belépőjegy árába is kerül. Aztán gondoltam, hogy hátha ezért az apátságból más épületrészeket is megmutatnak, de nem. Túl szép is lett volna. 
Úgyhogy jegyet váltottunk és siettünk is az egyik óra egészkor kezdődő vezetésre.
S ahogy beléptünk a templomba... mit láttam!!... oh mily szép, mily gyönyörűséges.... Tekerőke!! Majd kiugrottam a bőrömből, hogy a templom előterében egy tekerőkét találtam! Lett is szuvenyír mindjárt.
Ha az előbb azt hitted volna egy pillanatig, hogy a templom látványa volt fenomenális, hát nem. Egyszerű, normális, átlagos templom, majdnem..... mert nem tagadom, hogy a puritán társaihoz képest valóban gyönyörű. Szinte  éreztem, hogy a barokk stílus jegyeit hordozza.
Hatalmas belmagasság, csillogó-villogó ékes-díszes díszítések, oltárok, képek, ja és gyönyörű freskók... mintha csak tegnap festették volna.
 És az oltár...!
Csak néztem és néztem és nem tudtam betelni a látvánnyal. Még jó hogy vettem fotójegyet !(bizony, akár hiszed akár nem, még ide is kellett! De pont azért mert sejtettem, hogy szép lesz, nem sajnáltam a pénzt.) Itt is dominált a sok templom esetében közkedvelt arany díszítés. Amiről persze már tudjuk, hogy nem arany, csak a fából készült elemeket vontak be azzal a különleges aranyló bevonattal ( ami persze meglehet hogy aranyat is tartalmaz, de szerintem mire levakarnánk egy nyakláncnyi tiszta arany sem jönne össze, vagy?). A A lényeg, hogy még senki nem lopta el, és így mi közönséges átlag emberek is megcsodálhatjuk ezeket a szép művészeti alkotásokat.
Szóval... idegenvezetés... ami a szó szoros értelmében nem az volt, mert beültünk a padokba és egy kedves apát tartott előadást  a templomról, az apátságról, a történelmükről. És arról is, hogy hogy élnek a 21. században, mennyien vannak, stb. stb.
Ha esetleg azt gondolnád, hogy én ezt most mind leírom neked.... hát nem. Mert akkor nem mennél el személyesen megnézni és meghallgatni az előadást. Hát meg... igazából már a felére sem emlékszem, ... tudod elméletből nem vagyok valami jó. Én az élményeket és azok érzéseit szippantom magamba. És erre szeretnélek téged is ösztönözni, hogy ne csak tudj mindent, hanem éld át, éld meg.

Én ennek ellenére nagyon élveztem, ahogy az a kedves fiatalember mesélt a templomról, a vallásukról és életmódjukról, miközben a szemem csak bámulta a szép belső kialakítást és a lenyűgöző mennyezeti freskót.

A belső is sok érdekességet rejt. Többek között eredeti Maulbertsch-oltárkép (1745) és Wagenmeister-freskók díszítik. A képek sok tortúrán mentek át. A környező képek, pl.: Szűz Mária mennybemenetele, vagy a többi szentkép eredetileg a művészek által megalkotott, barokk hatásból eredően rendszerint fiatal arcú alakok voltak. Később újrafestették őket rossz állapotuk miatt, és szereplőit az itteni szerzetesekről mintázták meg. Mivel élő ember nem kaphat glóriát, a szentek fejéről eltüntették a mesterek. Egy újabb átfestés, mivel nem tudták, hogy az arcok régi itt élt szerzeteseké voltak, glóriát adott a szenteknek, s szőrösítette az arcukat, néhol az ősz szakállig. Napjaink renovációs munkálatai eltávolították a korok javításait, az eredeti réteget hozták felszínre, így tudjuk ma a képek kialakulásának hosszas történetét.
 Egyszerűen gyönyörű volt bár merre néztél. Az apát meg csak mesélt, és mesélt.
 Még erről a szószékról is nagyon sokat mesélt (azon túl hogy nem aranyból van :) )
 Hát igen... és az az orgona se volt semmi....
 De itt még az ablak is egy kisebb művészi csoda...
Sajnos valóban nem kaptunk többet a pénzünkért, csak a templom megtekintésének lehetőségét, és az előadást. Úgyhogy az előadás után mennünk is kellett ebből a csodálatos tipikus barokk stílusú templomból.
 És útravalónak elhoztam ezt a csodálatos gondolatsort.
Ja és lett egy érmém. Mindent összevetve ez a legtöbb templomhoz képest díjnyertes szolgáltatás! Minden tekintetben,.. szuvenyír, élő információ megosztás, interaktív kommunikáció, kivilágított belső tér, jó minőségű képek készítésének lehetősége (ennél sokkal rosszabbak szoktak lenni, vagy még ennyit se lehet csinálni és látni a templomból). Úgyhogy nem ám kihagyni, ha arra jász! Csak arra figyelj, hogy a idegenvezetés mindig óra egészkor kezdődik, és ne felejtsd el a fotójegyet megvenni!


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése