Élménytérképem !!!

2014. június 25., szerda

Zirc - Középkori ciszterci romok


Ciszterci apátság romkert
A Ciszterci apátság, pontosabban a templom megtekintése után (ha még nem olvastad az élménybeszámolót KLIKK IDE) jöttünk át az épületek ezen oldalára, ahol is a romokat lehetett megtekinteni. Még jó, hogy a kedves fiatalember ilyen figyelmes volt és felhívta a figyelmünket erre, különben meglehet hogy meg se néztük volna. Amikor itt jártunk, akkor még gondolatban se volt a blog, de a templomromos lista se, amiben ugyebár ez megtalálható (lásd lista KLIKK IDE).

Úgyhogy örülök, hogy nem csak hogy jelezték,  de még az időnkbe is belefért, hogy megtekintsük. Kár lett volna kihagyni, főleg, hogy különösebben nem kerül sok időbe, és ez a templomi belépő árában benne volt! Egyébként még több infó belépőkről és nyitvatartásról az apátság honlapján KLIKK IDE olvasható.
Úgyhogy miután kimentünk a templom területéről, megkerültük az épületet és az oldalán található bejáratnál ( ahol a sorompó is van) bementünk. 
Innen az épület így nézett ki... a másik oldal.  Mint kiderült, itt a sárga épületrészben egy idősek otthona működik, és azért lehet könnyedén ki-be járni. Látod... még parkoló is van, de nem a turistáknak, azok csak gyalogszerrel a portán át jöhetnek be.

És hát néztük azt a sarok-tornyot, néztük... olyan réginek tűnt, és az a kis kapu ott az alján meg gyanúsnak. Csak nem lehet ott valamit megnéznivaló?!? És kérdésünkre választ is kaptunk, egy ott dolgozó bácsitól. Elmondta, hogy ott kripta van, amit meg lehet tekinteni. Húha! Sírok?! Hát persze hogy bementünk megnézni, hogy mi van ott és hogy néz ki.


Hát is mit látunk?! Hát ezt láttuk! Egy hosszú folyosó és a két oldalán a falakban sírok, hol még olvasható táblával, hogy ki fekszik ott, hol már az se látható.
Ennél többet látni nem lehetett. Nem maradtunk sokáig, utunk az udvarnak vettük, hogy megkeressük a romokat.Az udvar közepén meg is találtuk a táblát, amin minden szükséges információ elolvasható.
Próbáltam egy jó minőségű képet készíteni, már mint hogy olvasni lehessen utólag is mindent. Ha a képnézegetőd elég jól rá tud nagyítani, és jó a szemed, akkor majdnem mindent el lehet olvasni. Információ 'első kézből' :)
De ha mégse menne, akkor ha jól láttam, akkor ezen a weboldalon KLIKK IDE szinte ugyanez a szöveg olvasható. És ha még ennél is többet szeretnél tudni, akkor a bemásolás és dőlt betűk helyett ajánlom ezt az összeállítást KLIKK IDE a feltárásról.
És a romok.... Ennyi...
Viszont nagyon szépen megcsinálták, nem kicsit rá is dolgoztak.


És ennyi... kicsit távolabbról már nem is látni. Tényleg csak az alapok vannak meg. De legalább ennyit feltártak.
Sokan mondanák, hogy nem nagy wasistdas, de ha már arra jár az ember és a többi részét, az apátságot, múzeumot, könyvtárat, arborétumot, megnézi, akkor miért pont ezt hagyná ki?

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése