Élménytérképem !!!

2014. szeptember 21., vasárnap

Óbányai kilátó

Túra az Óbánya-kilátóhoz

Óbánya és környéke a Mecsek egyik legszebb túrázós környéke. Ha eljössz ide, hogy megnézd a falut, és a patakot, akkor ne hagyd ki a falú kilátóját se. A kilátókat megkeresni és felmászni rájuk, csak hogy az ember megpillanthassa a kilátást, mindig izgalmas túra. És mivel van kilátóból ezen a környéken bőven, és szeretsz túrázni, akkor miért pont ezt hagynád ki.

Óbányára továbbra sem lehet ingyen behajtani. Afféle parkolódíjat szednek mindjárt a falu legelején. Eddig nem is volt baj, mert kocsival legalább a falu közepéig be lehetett menni, egészen a buszmegállóig. Nohát most már azt sem lehetett, és nem hogy nem lehetett, hanem még többe került a 'parkolódíj' (700 Ft), ami csak a tábla utáni pakolóhelységre szólt, mert hogy tovább nem lehet menni. Viszont ha még a falutábla előtt parkolsz le az út szélén akkor ingyenes. Csak hogy érezhető legyen a felháborodás lényege.... kb. 50 méter válassza el a két szakaszt. Úgyhogy ha kocsival jutsz el oda, akkor a parkolást vedd fontolóra.

Miután leparkoltál, akkor csak el kell indulni, a falu egyetlen egy utcáján. Nagyon hamar ott is a tábla az út szélén, hogy kilátó arra.... 
Egyszerűen menni kell a kis-úton, át a hídon, ami mellett mindkét oldalon a nem túl esztétikus patak-látvány fogad. Az a csirke-dróthálós megoldás eléggé elcsúfítja a látványt, hát még a szemét és kosz, ami emiatt ott összegyűlt.
S ahogy folytatod utad, emellett a ház mellett mész el ( a kép a visszafelé irányból van, és az utca felé néz, de láthatod, hogy a jel így is úgy is rajta van ezen az épületen tehát erre kell menni)
Az előbbit csak azért írtam le, ha esetleg a következő képen látható kerítés megijesztene, és úgy éreznéd, hogy nem jó irányba jöttél, akkor is tudd, hogy de bizony, Te jó irányba jöttél, csak épp elállja az utad egy fránya drótkerítés. Ami nem is akár milyen, hanem árammal ellátott.
Döbbenten láthatod Te is, hogy ez egy elektromos kerítés. Nincs más út se balra, se jobbra....csak a három zsinóros kerítés. Ja és még magánterület is!!, de a túraút itt visz keresztül. No ezt akkor hogy?!? Láthatsz pár megviselt táblát, ami tájékoztat minden szükségszerűről. Még arról is, hogy bizony átmehetsz itt, csak akkor majd akaszd vissza. És akkor jön a kérdés,hogy mit is? És hol a kapu? Mire rájössz, hogy azokat a árammal gondosan ellátott zsinórokat kell kiakasztani, ügyesen átlépni, és utána visszaakasztani. No de akkor is! Ilyet egy turistaösvényre?!?! És ha nem mindenki veszi a lapot? Vagy ha kisgyerek is van? Szóval nagyon érdekes, ilyet még nem láttam sehol sem, de ez van, erre kell és lehet menni. Mert hogy ott a felső képen is látható fánál kell majd balra kanyarodni.
És akkor ezt látjuk, ezen a fán is itt a jel, erre visz felfelé az út a kilátóhoz.
Egyre meredekebb kaptatón kell menni, a széles földes úton csak egyenest előre.
Majd lesz egy nagyobb balos kanyar. Fitteknek egy meredek ösvényes rövidebb út található a domboldalon, de nem ajánlom, az út sem sokkal hosszabb, és elég ha azon megteszed az egyre emelkedő szakaszt.
És valóban nem hosszú, csak fárasztó az út. Mert amint felértünk a kanyar utáni második szakaszon már ott is volt a kilátó a fák között. Szinte fel se tűnik elsőre annyira elveszik a fából épült nem túl magas, alig két szintes kilátó az erdőben. De ott volt.

S miután gyorsan meg is másztam, ez a kilátás fogadott. Szép, szép....de csak ennyi?!? Talán pont ezért, hogy a szükséges meredek emelkedőt megmászó hős túrázót nem fogadja csalódás, a falu bejáratánál található táblán tájékoztatják az érdeklődő turistát, hogy ebből a kilátóból csupán a falura nyílik kilátás. S pont ahogy a leírásban van. Végül is nem rossz, csak már megszokta az ember hogy egy kilátótól többet vár s remél.

Hát ennyi ez a óbányai kilátó. De legalább láthatod fentről is, hogy a falu tényleg csak egy utcából áll. :)

Utólagosan egy kis térképes segítség:

Visszafelé ugyanazon az úton kell menni. Ha úgy éreznéd egy két helyen, mintha lenne rövidebb levágó is lefelé, akkor sem ajánlom, mert ne felejtsd, hogy ott lent magánterület és elektromos kerítés vár! Azt ki tudja, hogy máshol át lehetne-e még menni áramütés nélkül, mint azon az ominózus 'kapun'.  Úgyhogy vigyázz, mert 'életveszélyes' ez a környék :)... de ha Te is szereted a kalandot.... 


Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. 2019. 11. 23. Már régóta Óbányán nem kell semmiféle parkolásért fizetni!!! Csak annyi, hogy a falu névtáblát elhagyva, nemsokára le kell parkolni, mert tovább, behajtani tilos tábla van, de sokan bemennek azért egész a pisztrángos tóig, ahol van hely parkolni.

    VálaszTörlés