Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

2018. április 11., szerda

Hőgyész - Templom

Hőgyész - Szent Kereszt Katolikus Templom
Hőgyész községégben tett sétánk során nagyon hamar megtaláltuk a domboldalon magasodó templomot, a Szent Kereszt Katolikus templomot. S ha már ilyen nagy és ilyen hívogató, megnéztük közelebbről is.
Ahogy a nagy téglavörös épület előtt elsétáltunk hamar felbukkant a templom épülete.
Bár a főútról az előtte álló épületsortól kevésbé látszik, viszont gyalogosan és még autóval is könnyen megközelíthető. Egy kis plusz infó az egyik leghitelesebb oldalról, a község weboldaláról. Ha érdekel az oldal KLIKK IDE.
A templom a Szent Kereszt tiszteletére épült, amint azt a Szent Kereszt felmagasztalását ábrázoló oltárkép is mutatja. Ezt a titulust használták a török időket átvészelt középkori templomban is azok a németek, akik az újkori Hőgyész alapítója, Claudius Florimundus Mercy gróf által 1722-ből kezdődően települtek ide.

Mint látható nagyon könnyen megtaláltuk. Már csak az volt a kérdés, hogy vajon babakocsival fel tudok-e menni a templom bejáratához. 
Az emlékmű itt az alsó szinten nem volt kihívás... hogy de az a fönti ott....
Ezt a régi romos állapotban talált templomot kijavítva az új templom elkészültéig használták, de még utána is állt, ahogy egy XIX. sz. elejéről származó rézkarcon látható. A kelet, vagy délkelet felé néző csúcsíves templom a török idők előtti idők templomstílusát idézi. A ma is álló, régi emeletes községháza mögött állt ez a régi templom, mellette volt a temető.

Mintha lett volna egy hosszú egyenes, sima felfelé vezető járda. De az elején is, és a végén is volt pár lépcsőfok. :(
Úgyhogy kerestem a felfelé vezető utat, már amelyik babakocsival is bejárható. Megindultam hát az autós úton.

Hőgyész jelenlegi plébánia temploma 1799-ben készült el, és ugyanazon év szeptember 14-én áldotta meg Roller József prépost kanonok. Előtte éveken keresztül készültek az építkezésre, és Hőgyész akkori földesura egyben, mint a plébánia kegyura saját költségén építette föl, de a nép is hozzájárult pénzadományával és munkájával. A templombelső 1812-ben épült: a szentély ticsuratív, a hajó csak díszítő elemekkel készült. A szentély diadalívén olvasható latin szöveg ezt mondja: “szent célokra állította Apponyi Antal gróf, 1842.” A szentélynek a hajó felöli jobb oldalán látható fekete márványtáblát a fia helyeztette el apja emlékére (1823).
Így találtunk még egy emlékművet.
De az a rengeteg lépcső mögötte nem minket várt.
Úgyhogy mentünk tovább az úton.
Közben egyre jobban kerültük meg a templomot.
Még ez sem az akadálymentesített feljáró...
Egyre kíváncsibb voltam, hogy lesz-e egyáltalán olyan út vagy járdaszakasz.
S lám... megtaláltam...
....a templom másik végénél, az útról vezetett egy széles járdaszakasz... lépcső nélkül :) .
Úgyhogy már gurultunk is a templom bejárata felé. Már nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon milyen lehet egy ekkor templom belülről.

A bejárat előtti emlékmű... avagy feszület....
S a bejárat...végülis idáig gond nélkül el tudtam jönni a babakocsival.

Jóval magasabban voltunk, mint a főút szintje.
S ha már ott voltam.... ahogy régebben is... megnézzük, hogy milyen belülről. S még az ajró is nyitva volt.... csak épp nem lehetett bemenni :( Micsoda átverés. Maradt a kulcslyuk, de ezúttal se lettünk ezzel kielégítve.
A előtérről egy kép. Sajna így most nem láthattam a templomot belülről...
Megkerültük a templomot a széles járdán.


És már mentünk is tovább... a községeben mást is megnézni.
Ennyi volt a templom. Ha egyszer majd téged is érdekel...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése