Élménytérképem !!!

2016. június 18., szombat

Dunapataj - Bencze-kastély

Dunapataj - Bencze-kastély
A Szelidi-tónál voltunk kirándulni, és ha már a környéken jártunk, akkor megnéztük a tó közelében található kastélyt is.
A neten látott kép alapján szép nagy kastélynak tűnt, úgyhogy reménytelien vettük az irányt a kastélynak. A Kastély utcának a legvégén található a kastély. Már messziről látni a magas tornyát.
Nagyon kíváncsi voltam, hogy mennyire lehet megtekinteni. Hát ennyire... a kerítésen kívülről. Gondoltam lehet hogy valami szállodaként működik. Vagy épp magántulajdonban van és egy sütkérező gazdag tulajdonost fogunk majd látni. De semmi.
Kerítés, zárt kapuk... magánbirtok... úgyhogy ez a kastély pontosan csak ennyi látnivalót nyújt.
Az 1871-ben Solton született, de főként Szabadszálláson működő vállalkozó, földbirtokos Bencze Gábor 1925-ben építette a kastélyt a gyógyhatású vizéről híres Szelidi-tó partján. Mivel 1919-ben a Tanácsköztársaság bukásakor részt vett a dunapataji ellenforradalomban, majd a fehérterror időszakában Szegeden karhatalmi önkéntes volt, ezért a második világháború végén menekülni kényszerült. A gazdátlanul maradt épületbe orosz katonák táboroztak le. A pincében tárolt boroshordókat szétlőtték. 1945 után az épületet államosították és a termelőszövetkezet magtárát, majd egy úttörő- és ifjúsági tábort alakítottak ki az épületben. A rendszerváltás után Kalocsa városa kapta meg az épületet, melyben egy rövid ideig panzió, a parkban kemping működött. A kétezres évek elején a kastélyt privatizálták és jelentősen átépítették. Az épület két új szinttel bővült. Ezután kastélyszálló működött az épületben. Jelenleg újbóli hasznosításra vár.
 Hát szegény kastély.. bár nem tekint vissza túl nagy becses nemes múltra.... de azért megjárta.
Szabadon álló, eredetileg egyemeletes épület, melynek két oldalán egy-egy, korábban kétemeletes kerek saroktorony található. A homlokzat közepén előreugró, eredetileg háromemeletes, négyzetes alaprajzú torony és az előtte fekvő kisebb, kétemeletes, tetőteraszos torony látható. A hátsó homlokzat előtt egy kisebb domb fekszik, mely eltakarja az épület földszinti részét és a tetején előrenyúló terasz található. A jobb oldalon található a földszint és az egykor tekintélyes méretű, ma már részben elbontott pince bejárata.
Persze nem adtuk fel egyhamar a nézelődést. Úgy tűnt, hogy egy földes-út körbe visz a kastély körül. Gondoltam hátha valahol be lehet lógni. De sajna nem... tán ez a enyhén viseltes kerítésdarab lett volna az egyetlen illegális bejutóhely. De nem tettük. Reméltük, hogy ha körbemegyünk a földes úton, akkor talán láthatjuk még másik oldalról is az épületet. De sajna nem. Csak ebből a szemszögből lehet megtekinteni, és csak a kerítés külső feléről.
Kár ezért a kastélyért. Talán egyszer lesz újra gazdája és szép új rendeltetése is. És talán akkor majd jobban meg lehet tekinteni.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

1 megjegyzés: