Élménytérképem !!!

2012. augusztus 10., péntek

Görcsöny - Benyovszky-kastély

Görcsöny - Benyovszky-kastély
A párnapos harkányi nyaralásunkból hazafelé egy kis kitérőt tettünk Görcsöny felé, hogy megnézhessük azt a nem megszokott külsejű kastélyt, ami ott található. A még korábbi Google térkép fotómegjelenítési funkciója mellett vettem észre, hogy ott sok kép tömörödik egy helyen egy ilyen szép kastélyról. És ha már mégis arra vitt utunk... és még emlékeztem is hogy hol kell keresni... hát persze, hogy megnéztük.
Görcsöny nem nagy község, úgyhogy a központba érve a körforgalom mellett szinte már ott is van a park. Már csak a bejáratot kell megkeresni. Egyébként a cím a következő: Görcsöny Hársfa utca 6. , a GPS ezt keresse. De ha a templom megvan, akkor a kastélypark is. Ugyanis a bejárat szinte a templom mellett van. A parkkal szemközt az út mellett parkolásra bőven elegendő hely van.
A Kastélypark Időskorúak Otthona. A keresztespusztai telephely már 1950-ben szociális intézményként működött egy nemesi kúria átalakítása és parkjának rendbetétele után.

Ebből kifolyólag is.. a bejáratnál őrök fogadják a látogatókat. Csak mondanunk kellett, hogy miért jöttünk és már be is engedett nézelődni. 
Ahogy haladtunk a kastély felé elsőre mindjárt ezt pillantottuk meg.
Azta! Tiszta Anglia! Ott vannak ilyen jellegű kastélyok.
És nem is kicsi....
A község közepén a volt főúri park területén álló kastélyban 100 idős ember otthona található. A skót stílusú kastély és a park idős fái évszázadok üzenetét hozták el a mába és bátorítják ezzel az itt élő embereket.

Az a torony! meg a vörös téglák a fehér berakásokkal kombinálva!
Hát ez fantasztikus és gyönyörű! Nem győztem nézni és csodálkozni, mert ilyen stílusú kastélyt hazánkban nem sokat látni.
A Görcsönyi kastélyt a XVIII. század közepén alakíttatta át Orehovicai Mihalovits József egy Jezsuita rendházból, melyet az 1700-as évek elején építettek. Később Mihalovits József a fiai javára lemondott birtokairól, melyet a gyerekek kicsapongó életmódja miatt eladni kényszerültek. Az épületet Benyovszky Lajos 1860 novemberében vásárolta meg. Benyovszkyné Ocskay Erzsébet az 1900-as évek elején átalakíttatta a kastélyt, melynek vendége volt I. Ferenc József is. A szovjet megszállás után iskolaként, majd kultúrházként és moziként is használták, jelenleg nyugdíjas otthonként funkcionál az épület.

Kár, hogy idősek otthonaként funkcionál. Mert így belülről nem lehet megnézni, már biztos nem az az enteriőr fogadna, mint amit várnánk. 
És hát az idős embereket nem illik zavarni. Így hát csak kívülről tekinthettük meg a kastélyt és környezetét.
Körbe jártuk... jobbról, balról, elölről, hátulról megcsodáltuk.

Ha még többet szeretnél tudni a kastélyról, a múltjáról, akkor KLIKK IDE  és Görcsöny honlapján még több információt találhatsz.
A kastély 'szállóvendégei' és egyben állandó lakosai is kint pihentek a kertben.
Miután körbeértünk sétáltunk egyet a parkban is.

Bár maga a park, legalább is a bejárható része nem olyan nagy.... a tó és a tó körüli sétálható rész az ami biztonsággal megtekinthető.
Gyönyörűűűűű! Ilyen szép kastélyparkot!
És ez a tó... meg a kacsák... meg az egész látvány! Itt aztán jó lehet az idős éveket tölteni.

Teljesen körbe sajnos nem tudtuk sétálni. A tó szemközti oldalán az ösvény nem volt már annyira járható, és inkább nem küzdöttünk meg a természettel.
Remélhetőleg a jövőben azért erre is akad majd pénz és idő, mert nagyon szép ez a tó és környéke. Hát még a kastély! Ha arra járnál ne hagyd ki a megtekintését!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. 70-es 80-as években itt voltam ápolónő szerettem itt dolgozni az arborétum az ősfás környezet a sétányokkal igazi kellemes életérzéssel töltötte el az embert ,egy igazi gyöngyszem Görcsöny szivében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maya,
      köszönöm kedves szavaid. S valóban gyöngyszem... az egyik legmutatósabb kastély Dél-Dunántúlon.

      Törlés