Élménytérképem !!!

2013. március 5., kedd

Kiskőrös városnézés

Kiskőrös városnézés,
Petőfi emlékmúzeum és a Szoborpark
 
Kiskőrös felé jártunk, s úgy gondoltuk, ha már itt vagyunk a környéken, és időnk is engedi, akkor megnézzük, hogy milyen városka is ez a Kiskőrös.
A GPS a városközpontba vitt, ahol parkolót kerestem. Már útközben is néztem, hogy hol vannak a nagy kék pénznyelő oszolok, de nem láttunk egyet sem. Megálltunk és parkolóban és sehol egy automata. Csak nem? Csak nem Kiskőrös egy olyan város, ahol nem kell parkolódíjat fizetni?!? El sem akartam hinni, hogy ilyen van. Szinte mint a mesében, de mégis igaz. Már ettől jobb kedvem lett, úgyhogy indultunk is hogy tegyünk egy sétát a városban.
Elsőként az a templomtorony szúrt szemet. Lépteink arrafelé is húztak minket.
Bizony... egy szép nagy mutatós templom  a sétálóutcaszerűség végén.
Ez a kiskőrösi Evangélikus templom. És nem csak ilyen szép templomuk van, hanem nagyon jó honlapjuk is KLIKK IDE és meg is nézheted, hogy milyen egy minőségi egyházi weboldal.
Mivel kíváncsivá tett, hogy milyen is lehet belülről egy ilyen szép nagy templom, már néztük is, hogy hol lehet bemenni.
Az ajtó úgy tűnt, hogy nyitva van, Láttuk az előtérben nyomait annak, hogy itt dolgoznak. De úgy tűnt, hogy nem a templom belső terében, így hát ha már bent vagyunk, akkor miért ne nézhetnénk körül egy kicsit.
Az imaházat 1783-ban felépítették, még ebben az évben meghívták, lekészül Jeszenszky János libercsi lelkészt, aki 1783. március 19-én tartotta meg székfoglaló beszédét. 1792-ben kezdték meg a torony építését, amely azonban július 12-én nagy robajjal összeomlott, de éppen akkor, amikor a munkások ebédeltek, így emberéletben nem esett kár. A következő évben kiásták a torony alapját és hatalmas tölgyfa oszlopokat vertek a földbe, erre építették azután a tornyot, ma is azokon áll. Ugyanakkor javították ki a repedezett falú új templomot is, mely munkát 1794. szeptember 5-én fejeztek be. 1798. október 10-én pedig megtörtént az első püspöklátogatás, melynek emlékét őrzi az a rendelkezés, hogy minden évben, az október 10. utáni vasárnapon kell megtartani a templomszentelési ünnepet.
1875-ben a templomon egy nagyszabású felújítást, építkezést hajtottak végre, ekkor épült a mai karzat, valamint a szószék is. A felújítási tervekben eredetileg a két karzatot csak egy keskeny pallér kötné össze, s itt lenne az orgona helye. Ezt a tervet azonban pont az orgona miatt elvetették, s helyébe egy széles karzatot építettek, melyen elfér az orgona is, s az átjárás is biztosított a két karzat között.
A templom, a torony a több mint kétszáz év alatt többször lett javítva. Erre azért volt szükség, mert az ingoványos talaj következtében a falak hol itt, hol ott megrepedeztek, és ez által összeomlással fenyegettek. A torony mostani formáját 1914-ben kapta, a nagy munkát Lehoczki János kiskőrösi származású építész végezte el.
Ezt a mintegy 2000 fős templomot használja ma is a gyülekezet, mely jelenleg ismét renoválásra szorul. A külső felújítást Kiskőrös Önkormányzata fogja megvalósítani a városközpont átépítésével egyidejűleg. A belső felújítás tervezése is folyamatban van, jelenleg erre még gyűjtjük az adományokat.
Azt hiszem, hogy mi épp a még folyamatban lévő felújítást láttuk. ha még többet szeretnél a templomról látni és olvasni, akkor KLIKK IDE.
Már javában nézelődtünk amikor is mintha csattant és záródott volna az ajtó. Egy kicsit ránk is jött a para, hogy akkor most hogy fogunk kimenni. De szerencsére csak belülről záródott, feltehetően a felújítást végző emberek zárták be, akik épp visszajöttek, így ki is tudtunk menni. Szerencsénk volt.
Örülök, hogy meg tudtuk nézni a templom belsejét is, még ha ilyen körülmények között is. De hát kívülről olyan szépnek és újnak tűnt, és tiltótáblát sem láttunk. A véletlenek összjátékának köszönhetően pedig bejutottunk és szerencsére ki is.
Ahogy visszafelé tovább sétáltunk, mindjárt találtunk is egy parkot telis tele szobrokkal... mellszobrokkal...
Szoborpark
Az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökségi határozata volt 1985-ben, hogy a világon legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor szülővárosában valósuljon meg a költő műfordítóinak portréiból a fordítói szoborpark. Az ötlet európai viszonylatban is ritkaságnak számított és számít ma is. 
1985. július 26-án 15 órakor jelentős magyar és külföldi vendégek részvételével Garai Gábor avatta fel az új létesítményt. A megnyitóra három jelentős műfordító szobra készült el, amire hazai művészek kaptak megbízást. Az olasz műfordító, Giuseppe Cassone szobrát Lantos Györgyi, Leonyid Nyikolájevics Martinov portréját Szabó Tamás készítette, és Ivan Vazov bolgár költőt Veres Gábor mintázta meg. Azóta kialakult a szobroknak kulturális küldetése is, kapoccsá vált különböző népek és irodalmak között. Cassone szülőhelyén, a szicíliai Notoban például 2001 óta ugyancsak szobor hirdeti a két költő kapcsolatát, ott Petőfinek állítottak szobrot.
Az újabban ide kerülő portrékat tudatosan együttes munkára alapozva hozza létre a város és az adott ország valamelyik szelete. Az újabb szobor felállításának eddig jól bevált muködési elve szerint Kiskőrös gondoskodik a márványtalapzatról, az illető ország vagy annak valamilyen kulturális szervezete pedig a szoborról. A szoborállítás elokészületei során a két ország bizonyos szelete munkakapcsolatban áll egymással, hiszen a részletek összehangolása fontos. Megható ünnepség szokott lenni egy-egy szobor avatása, hiszen gyakran előfordul az élő rokoni kapcsolat is, a második bolgár szobrot a például a műfordító lánya hozta és adományozta. A parkban jelenleg 14 fordítói szobor áll, és újabbak vannak előkészületben.
Ha érdekel, akkor KLIKK IDE, és még több infót olvashatsz.

A szobrok 'kíséretében' el is értünk a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum-hoz.
A világon a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született. Édesapja hentes-és mészárosként a megye egész területét bejárta, így környékünk Petőfi - emlékekben gazdag. A költő szülővárosában sikerült eredeti állapotában megőrizni és autentikusan berendezni a szülőházat, létrehozni egy Európa-szerte is különleges műfordítói szoborparkot, egy színvonalas irodalmi múzeumot , melynek része egy kisgaléria is.
Az udvarban ingyen bérmentve körülnéztünk.
A szülőház a XVIII. században épült, első szobája a család bútorait őrzi, nyitott kéményes konyhája korabeli edényekkel van felszerelve, az udvari terem a kiskőrösi tartózkodás és akeresztelés relikviáit, dokumentumait mutatja be.  A szülőház udvarán ma is látható a jégverem, is itt áll a világ első köztéri Petőfi - szobra is.  A két múzeumot a műfordítói szoborpark köti össze, ahol jelenleg 14 - Petőfi verseit is fordító - elismert külföldi költő szobra áll. Az új irodalmi múzeumban helyet kapott a mintegy 16.000 lakosú város története, itt látható multimédiás és hagyományos feldolgozásban a Petőfi - életmű, és bemutatjuk, hogyan él tovább a költő Kiskőrös és a világgondolkodásában, mindennapjaiban, emlékeiben. A múzeum emeletén a galériában a költő életéhez vagy életművéhez kapcsolódó képzőművészeti kollekció látható. A város központjában még egy impozáns, egész alakos Petőfi -, és egy Szendrey Júlia - szobor őrzi a költő emlékét.
Ezeket az infókat itt is megtalálod KLIKK IDE.
Nézegettük, hogy bemenjünk-e, de úgy döntöttünk, hogy abban az egy vagy két szobában annyi minden nem lehet, úgyhogy most kihagytunk a szülőház megtekintését belülről.
Kívülről azért alaposan megnéztük...
.. és nyugtáztuk, hogy akkor most már tudjuk, hogy itt van, és hogy mit lehet látni.

Tovább sétáltunk a központ felé. Újabb szobrokkal találkoztunk. 
Félelmetes, hogy itt mennyi szobor és emlékmű van ilyen kicsit területen.
Mintha szökőkút lenne....
 
... de ez inkább ivókútnak tűnt. Sajna víz nem jött, hogy le tudtam volna ellenőrizni.
Központban látható ez a nagyon szép ház! Mi más lehetne, mint a Polgármesteri hivatal.
És persze itt található az igazi nagy szobor a mi Petőfinkről.
város központjában még egy impozáns, egész alakos Petőfi -, és egy Szendrey Júlia - szobor őrzi a költő emlékét.
A térrel és a szoborral szemközti oldalon volt egy másik templom is. Ez a katolikus Szent József templom.
Úgy tűnt, hogy be lehet menni.... 
...de mint kiderült itt is csak az előtérig, ahol ezúttal üvegfalon keresztül lehetett megnézni a templom belsejét. Végül is... ez is már valami... valahol még az elő ajtón se lehet bejutni.
Ha még többet szeretnél a városról tudni, akkor KLIKK IDE, és a város honlapján mindent meg lehet találni, még a legfontosabb látnivalókat is kiemelik.
Nem nagy város, kis város és Petőfinek köszönhetően híres város. Eddig mi is csak hallottunk róla, most már végre láthattuk is.
Itt még a parkoló előtti parkolóban is mesterművek....
...sokat számít. Emeli a város fényét, az itt járok közérzetét... és a turisták imádják... ahogy én is :)
Szép városka, ha erre járnál akkor egy sétát megér.. már csak Petőfi miatt is... no meg az egyedi szoborpark miatt is!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

  1. Szia! A "nem csak ilyen szép templomuk van, hanem nagyon jó honlapjuk is KLIKK IDE és meg is nézheted" részben a link rossz helyre mutat!

    VálaszTörlés