Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. június 12., szerda

Tés - Szélmalmok


Tés - Szélmalmok
Mór és környékén tett kirándulásunk során volt szerencsénk eljutni Tésre, ahol szélmalmokat lehet látni. Anno még a Google térkép fotói között szúrtam ki. Úgy gondoltam, hogy ha majd egyszer arra járunk, akkor megnézzük. Az az egyszer most jött el.
A térképen nézegettem, hogy hogyan is lehet megközelíteni. Úgy tűnt, hogy a mező kellős közepén áll a két szélmalom, ezért biztos, hogy szabadon meg lehet tekinteni. Ahogy megérkeztünk Tésre próbálkoztam is megközelíteni, de be kellett látnom, hogy erre nincs lehetőség. A szélmalmokat furcsa mód, az egyik ház kertjén keresztül lehet csak megközelíteni, ahogy a neten is írták. Hát ilyet se láttam még. És pont emiatt NEM ingyenes a megtekintése.
Az egyik lakóépület előtt lehet ezt a táblát látni. 
Itt kell megállni, mert csak innen lehet a szélmalmokat megközelíteni. Nagyon érdekes volt. Egy néni érkezett kaput nyitni. És ahogy a múzeumoknál szokás jegyet is kellett váltani. Már az is érdekes volt, hogy valakinek a saját udvarán és életterén keresztül kell menni, hát még ez a jegy dolog. De nem volt vészes az ár, talán ennyit megér, hogy ez ember egy eredeti szélmalmot lásson.
És itt nem csak a szélmalmok, hanem egy kovács-műhely múzeum is található. Szintén a családi házhoz és kertjükhöz tartozóan. Tulajdonképen a melléképületben volt berendezve a múzeum.

De úgy gondoltuk, hogy előbb a szélmalmot nézzük meg, majd visszafelé a kovács-műhelyt.
Majd jött a néni és a jegyek mellé átadott egy kulcsot! Egy szép nagy régi kulcsot!
A malom kulcsa volt, amivel be lehetett menni! De jó! Belülről is meg lehet nézni. Így már megérte a belépőjegyet is megvenni. Lelkesen szorongattam a kulcsot, mint a kisgyerek az új játékát, nehogy elveszítsem. Mert hogy a malomhoz előbb el kell jutni.
Előbb is a kerten át.
Nem  volt nagy kert, de annál szebb. 
Maga a kert is egy afféle kiállítás volt. Számos érdekes régi dolgot gyűjtöttek össze.
És a kert többi része is gondosan ápolt volt.
És még egy nagyon régi tűzoltó kocsi is!

Álmélkodva sétáltunk a kert végébe, ahol is a néni a kulcs birtokában útnak eresztett minket a malom irányába. Azt hittem, hogy majd elkísér minket, de végül is minek tette volna.... látta már eleget... minden nap. Gondolom látta, hogy rosszat nem teszünk, nem olyanok vagyunk, a malmot meg ellopni úgyse lehet.
Mentünk is a malom irányába. Nem volt messze a kert végétől.
Tés község a Bakony legmagasabban fekvő települése, a tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkra települt. Első okleveles említése 1276-ból való. A XV. században palotai várbirtok volt. A török hódoltság alatt, az 1590-es években azonban elnéptelenedett. A XVIII. században újraépült, lakosai a székesfehérvári prépostság örökös jobbágyai voltak. Az 1790-es években német telepesek is érkeztek Tésre.
Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az ősök az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba. A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak.
A népi, ipartörténeti műemlékek a Tésre érkező turisták első számú látnivalói. A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet.
A Helt- és az Ozi-malom kúpalakú zsindelytetőzetre körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani. A Helt-malom naponta négy mázsát is őrölt, az Ozi-malom ennek felét. A malmok nyolcas vámra dolgoztak: 100 kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt. Az őrlésről naplót vezettek.
Nem is olyan nagy ez a malom, mint amekkorának az ember hiszi.
És amire az a hatalmas nagy kulcs kellett....  hogy be tudjunk menni :)
És be is mentünk! Mindjárt szemet is szúrt a vendégkönyv! Gyorsan írtam is pár sort.
Majd körülnéztünk. Belülről még kisebbnek tűnt, úgyhogy gyorsan körbe lehetett nézni.
És az emeletre is felmentünk.

A kerék-rendszer... az őrlési folyamat szíve.
A kilátás az egyik (ha nem egy-szem) ablakon.

Körbejártuk, jobbról-balról megcsodáltuk.
És mentünk is. Rövid, de érdekes látogatás volt a malom belsejében.
Az ajtót ügyesen bezártuk ezzel az óriási kulccsal.
És már búcsúztunk is ettől a malomtól. De csak ettől....
Mert odébb megláttuk a másikat is. Bár sejtettük, hogy ebbe nem lehet bemenni, hiába van egy méretes kulcsunk. 
És mily igazunk lett.
A másikat csak kívülről lehetett nézni.
Így hát... egy malom nem alom, két malom már malom... búcsút is intettünk mindkettőnek.
Visszatértünk a kerthez, hogy azon keresztül távozhassunk.
De előbb megnéztük a kovács műhely múzeumot is, ami abban a kis melléképületben volt. Érdekes, nem?

Viszont nagyon sok mindent, eszközöket, szerszámokat összegyűjtöttek.


A malmok szomszédságában egy Táncsics utcai udvaron látogatható a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző kovácsműhely.
A kisipar az 1920-30-as években virágzott, az akkori gépész-kovácsok a korban modernnek számító talajművelő eszközöket, például burgonyakapáló-töltögető gépet is készítettek.
Szép gyűjtemény!
Némelyik hasznos eszköznek, mások inkább kínzó eszköznek tűntek. De az az egy biztos, hogy hasznosak voltak és tették a dolgukat.
Érdekes volt látni a nem is olyan régmúlt eszközeit. Biztos, hogy sok olyat láttunk, ami még manapság is ott lapul egy-egy ház fészerében vagy pincéjében.
Nekem tetszett a malom és környezet. Még így is, hogy megtekintésük csak ilyen módon lehetséges... érdekessé tette a malom-látogatást.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

3 megjegyzés:

 1. Kedves Kinga!
  Idén volt szerencsénk látni nekünk is a tési szélmalmokat. Nagyon jó kirándulás volt, a malmok igazán érdekesek, és a gyerekeimnek élményt jelentett a szomszédos lovarda is, ahol lehetett törpe lovakat simogatni, nagyobbakat meg fényképezni. :) Tésen nem oly rég épült egy kilátó is, amit az erdőn át lehet megközelíteni. Érdemes oda is elmenni, ha egyszer újra arra jártok. A közeli Jásdon ajánlanám még figyelmedbe a ma is működő vizimalmot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ivy!
   Köszönöm, hogy megosztottad velem és az esetleges olvasókkal ezt az infót!

   Törlés