Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2013. június 12., szerda

Mór - Templom és a park


Mór - Szent Kereszt plébánia
és kis parkséta
Móron átutazóban volt szerencsénk megtekinteni azt a gyönyörűséges templomot, ami a város központjában áll. Ez a Szent Kereszt plébánia, amit a 8060 Mór, Köztársaság tér 4. cím alatt lehet megtalálni.

Kétfelől meredek, részben támfallal erősített magaslaton helyezkedik el. Épült 1887-88-ban Mórközépkori plébánia-templomának ún. "Magyar templom" helyén, felhasználva annak nyugati tornyát.
Plébánosát említi a pápai tized-jegyzék 1333-35-ben, a templom első említése 1484. A török korban református-templom, 1696-ban Hochburg János visszaadja a katoli-kusoknak. A mai templomot Havranek Ferenc építész és Arányi műépítész tervei szerint Csáder Ferenc vállalkozó építette. Felszentelve 1892-ben.
Külső megjelenése Franciaországot juttatja eszünkbe. Talán az elegáns támfalmegoldásnak köszönhetően. 
Háromhajós, neogótikus, keletelt templom, az első emeleti középkori gúlasisakos toronnyal. Szentélye 3/8-ad záródású. Körülötte temető, melyet a 18. század végén már nem használtak. Felépítése négyszakaszos keresztboltozatos hosszház, a mellékhajókban porosz süveg-boltozatos karzat és ugyanilyen orgonakarzat. Az ablakok Szántay és Szabó üvegfestőktől származnak. A szentély-záródásban szecessziós "utolsó ítélet" falikép, Stein János műve. Neogótikus főoltár Kelemen Márton alkotása. 
Sajnos ottjártunkkor nem volt szerencsénk, nem tudtunk bemenni, hogy megnézzük ezt a nem épp átlagos külsejű templomot belülről is. És sajnos a neten sem találtam képeket.  Úgy tűnik, hogy hétpecsétes lakat alatt őrzik a belső szépségét. Vagy talán belülről szóra se érdemes?! Ezt most nem tudtuk kideríteni... de talán majd legközelebb.
Elölről is megtekintettük.

Majd folytattuk utunk, de előbb még tettünk egy sétát abban a szép parkban, ami a templom szomszédságában található.
A park mellett szobrok emelik a park fényét.
Szépen kiépített sétány, zöldellő pázsit és egy kis mini patakocska a mini tavacskájával nyújtanak kellemes hangulatot az arra sétálóknak.
Nagyon jól megcsinálták! És mindez a város központjában!
Itt nem csak sétálni öröm (a kocsizaj ellenére) hanem pihenni is. És szerintem az esküvősök is szívesen keresik fel fényképezés színhelyének.
A park túloldalán egy szép nagy épület. Tán kastélynak tűnhet, de nem az, viszont legalább olyan szép.
Még itt is szép parkosítás van.
És persze a szobor....  a park elmaradhatatlan része.
A távolban meg már ott figyel egy másik templom. Tán szépsége nem vetekedik az Szent kereszt plébániával, de a mérete igen.
Mire ez a bejegyzés bitekbe és bájtokba vésődött, addigra volt szerencsénk a várost újra meglátogatni. Amikor is ezt a templomot is megnéztük, a parkot újra megjártuk és még a kastélyokat is megtaláltuk! És hogy jártunk-e a szép templom belsejében?! Tekintsd meg a bejegyzést és megtudhatod.... no meg azt is, hogy mi más szép látnivaló van még Móron. Ne hagyd ki ! KLIKK IDE és megtekintheted.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése