Élménytérképem !!!

2013. június 12., szerda

Mór - Templom és a park


Mór - Szent Kereszt plébánia
és kis parkséta
Móron átutazóban volt szerencsénk megtekinteni azt a gyönyörűséges templomot, ami a város központjában áll. Ez a Szent Kereszt plébánia, amit a 8060 Mór, Köztársaság tér 4. cím alatt lehet megtalálni.

Kétfelől meredek, részben támfallal erősített magaslaton helyezkedik el. Épült 1887-88-ban Mórközépkori plébánia-templomának ún. "Magyar templom" helyén, felhasználva annak nyugati tornyát.
Plébánosát említi a pápai tized-jegyzék 1333-35-ben, a templom első említése 1484. A török korban református-templom, 1696-ban Hochburg János visszaadja a katoli-kusoknak. A mai templomot Havranek Ferenc építész és Arányi műépítész tervei szerint Csáder Ferenc vállalkozó építette. Felszentelve 1892-ben.
Külső megjelenése Franciaországot juttatja eszünkbe. Talán az elegáns támfalmegoldásnak köszönhetően. 
Háromhajós, neogótikus, keletelt templom, az első emeleti középkori gúlasisakos toronnyal. Szentélye 3/8-ad záródású. Körülötte temető, melyet a 18. század végén már nem használtak. Felépítése négyszakaszos keresztboltozatos hosszház, a mellékhajókban porosz süveg-boltozatos karzat és ugyanilyen orgonakarzat. Az ablakok Szántay és Szabó üvegfestőktől származnak. A szentély-záródásban szecessziós "utolsó ítélet" falikép, Stein János műve. Neogótikus főoltár Kelemen Márton alkotása. 
Sajnos ottjártunkkor nem volt szerencsénk, nem tudtunk bemenni, hogy megnézzük ezt a nem épp átlagos külsejű templomot belülről is. És sajnos a neten sem találtam képeket.  Úgy tűnik, hogy hétpecsétes lakat alatt őrzik a belső szépségét. Vagy talán belülről szóra se érdemes?! Ezt most nem tudtuk kideríteni... de talán majd legközelebb.
Elölről is megtekintettük.

Majd folytattuk utunk, de előbb még tettünk egy sétát abban a szép parkban, ami a templom szomszédságában található.
A park mellett szobrok emelik a park fényét.
Szépen kiépített sétány, zöldellő pázsit és egy kis mini patakocska a mini tavacskájával nyújtanak kellemes hangulatot az arra sétálóknak.
Nagyon jól megcsinálták! És mindez a város központjában!
Itt nem csak sétálni öröm (a kocsizaj ellenére) hanem pihenni is. És szerintem az esküvősök is szívesen keresik fel fényképezés színhelyének.
A park túloldalán egy szép nagy épület. Tán kastélynak tűnhet, de nem az, viszont legalább olyan szép.
Még itt is szép parkosítás van.
És persze a szobor....  a park elmaradhatatlan része.
A távolban meg már ott figyel egy másik templom. Tán szépsége nem vetekedik az Szent kereszt plébániával, de a mérete igen.
Mire ez a bejegyzés bitekbe és bájtokba vésődött, addigra volt szerencsénk a várost újra meglátogatni. Amikor is ezt a templomot is megnéztük, a parkot újra megjártuk és még a kastélyokat is megtaláltuk! És hogy jártunk-e a szép templom belsejében?! Tekintsd meg a bejegyzést és megtudhatod.... no meg azt is, hogy mi más szép látnivaló van még Móron. Ne hagyd ki ! KLIKK IDE és megtekintheted.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése