Élménytérképem !!!

2013. június 12., szerda

Nádasdladány - Nádasdy-kastély


Nádasdy-kastély
Magyarország egyik legszebb és legromantikusabb kastélya a Nádasdladányon található kastély. Igazi mesébe illő hercegnős kastély. Magyarországon sok szép kastély van, de külső látványra is megkapó és szemet-gyönyörködtető nem sok. Készítettem is egy részletes listát Magyarország kastályairól, amit KLIKK IDE és megyére bontva bármikor megtekinthetsz, no meg a szuper térképemet se felejtsd KLIKK IDE ha úgy könnyebben megy a keresés. Talán egyszer (ha időm lesz és már elég sok kastélyt láttam) akkor készítek egy top10-es listát is. Szerintem ez a kastély biztos hogy benne lesz.
Könnyen meg lehet találni a kastélyt. Nádasdladány, Kastély park 1. címet keresse a GPS, de a község központjában az erdőszerű zöld övezet úgyis elárulja, hogy ott a kastély (a szép nagy piros templom mellett elvezető úton kell keresni).
Ha céltudatosan, vagy ha csak úgy arrafelé jársz, megéri megnézni. Viszont a kastély honlapján KLIKK IDE mindenképp informálódj a látogatás előtt! Gondolom Te is gondolod és sejted, hogy az ilyen kastélyért csak úgy tolonganak a házasodni készülők. És bizony ha foglalt, akkor a látogató nem számít. Úgyhogy nehogy hoppon maradj, előbb érdeklődj!
Mi jókor jártunk arrafelé, úgyhogy meg is tudtuk tekinteni.
Hát nem gyönyörű?!?! Aki csak egy kicsit is romantikus, az biztos hogy elsőre beleszeret egy ilyen kastélyba. Ki ne szeretne egy ilyen gyönyörűségben élni, ha ki tudná fizetni a kastély számláit is :)
A Nádasdy - kastély Nádasdladány szívében, Fejér megyében helyezkedik el. Eredetileg Nádasdy Lipót kis kúriája állt itt, ami része volt a család jelentős vagyonánank. Lipót halála után fia, Ferenc indítatására kibővítették - átépítették, ez a 1873 - 1880- as évek eljén történt. A kastély Tudor stílusban lett átépítve, Linzbauer István tervei alapján. Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, amik a kor híres mestereinek kezemunkája által készültek. A kastély a korszak legmodernebb berendezéseivel lett felszereve. Légfűtés, gáz majd villany villágítás, beszélőcső hálozat, csatorna és föld alatti ételszálító rendszer biztosította a komfortot. Könyvtár és saját kápolna állt a család rendelkezésére. A kastély talán legkiemelkedőbb terme a családi arcképcsarnok, az Ősök csarnoka. Itt őrizték a felmenők egészalakos festményeit, a terem pompás díszítése ma is megcsodálható.​
​A birtokot tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, vízeséssel, viztoronnyal. Igazi különlegességnek számított a pálmakert és a fácánkeltető. Lipót halála után fia, Ferenc lett a birtok egyedüli örököse.
Gróf Nádasdy Ferenc Zichy Ilonát vette feleségül, akivel boldog házasságban éltek. Boldogságuk nem tartott sokáig, mert Ilona 24 éves korában, harmadik gyermekük születése után tragikus hirtelenséggel meghalt. Ferenc nem nősült meg újra, ez is bizonyítja, hogy feleségéhez erős szerelmi kapocs fűzte, senki se léphetett a helyébe. A legenda szerint a Nádasdy család segítette IV. Béla királyt, amikor a nádasban bújkált a tatárok elől, csak ők ismerték a rejtekhelyét, állítólag vadkacsával etették. Ezzel magyarázzák a címerükben szereplő vadkacsás motívum eredetét.​
Bár elég későn értünk a kastélyhoz, de még pont sikerült belépőjegy fejében megnéznünk a megtekinthető belső helyiségeket is. Nem volt sok terem látható, és nem is voltak berendezés terén túlzottan eleresztve.
A szép nagy ajtón be is mentünk.
És az a néhány szoba, amit megtekinthettünk.
Mintha afféle bálterem lenne... lehet hogy itt tartják az esküvőket is?

Egy másik szoba...  a megszokott 'díszlettel'.
Szegények.. ez a fajta díszítés valahogy minden kastélyban jelen van.
Bútorok, ami nemcsak nehezek, és drágák, de igazi mesterművek is egyben.

Egy másik szoba.
És a kedvencem az egész kastélyban. A könyvtár!
Ilyen szép és különleges könyvtárat még nem láttam! Bár komótosnak és sötétnek tűnt, de az a fa csigalépcső!!! Az valami csodálatos volt.
És egy hárfát is kiállítottak.
Megpróbáltam volna játszani rajta, ha hozzá lehetett volna nyúlni (amit nem tettem!) és ha nem lettek volna elszakadva a húrok. De még így is milyen jó volt látni élőben egy hárfát.
Ez a helyiség nagyon elnyerte a tetszésemet, főleg az a lépcső.
A továbbiakban még egy termet megnéztünk.
Itt voltak a festmények a régmúlt fontos családtagjairól.
Érdekesek voltak a festmények...
...legalább annyira, mint ez a csillár, ami kovácsolt vasból készült, és a ki tudja hogy hány tonnájával lógott le a plafonról. Annyira furcsa és érdekes látvány volt, hogy szinte csak azt bámultam.
Ezután felmentünk az emeletre is. A csigalépcső pont olyan volt, amit egy ilyen kastélytól várnánk.
Csak az emelet nem. Ott ugyanis nem volt semmi.

De tényleg... semmi. Látni lehetett, hogy még folynak a felújítási munkák, és van még mit csinálni.
A miután belül megnéztük azt amit lehetett, sétáltunk még egyet a kastély körül.
A külső felújításoknak köszönhetően kívülről nagyon szép!



Minden oldalról!

Hát nem gyönyörű??? Én tényleg csak ámuldozni tudok minden egyes alkalommal, amikor meglátom.
Nagyon örültem, hogy ide is eljutottunk, és a két szememmel láthattam. Ez a kastély a valóságban is legalább annyira gyönyörű , mint a képeken. Sőőőt... élőben még sokkal jobb
Úgyhogy csak ajánlani tudom. És nem kell megvárnod az esküvődet :),... bármikor, amikor időd és kedved engedi, vagy csak arra jársz... csak ajánlani tudom ezt a kastélyt megtekintésre.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése