Élménytérképem !!!

2015. július 11., szombat

Hévízi fürdő

Hévízi fürdő
Egy kellemes hosszú-hétvégénk fő programja a Hévízi-tófürdő felfedezése volt. Régóta furdalt a kíváncsiság, hogy milyen is lehet Hévíz. És végre... eljött az idő, hogy személyes élményekre tehessek szert. És hát mit is mondhatnék... nagyon jó volt, nekem nagyon tetszett.
Az új útitársammal eltöltött első hosszú-hétvége célállomása volt a Hévízi tófürdő. Mivel még egyikünk sem járt ott, ezért jó kis közös programnak tűnt a fürdő felfedezése. Annyira tetszett mindkettőnknek, hogy két nap is meglátogattuk a fürdőt.
A szálláshelyünk a fürdőtől egy kicsit távolabb volt, de annál szebb. Ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE és megnézheted. Mivel elégedettek voltunk a szállással, no meg azért Hévízen nincsenek távolságok, ezért első nap gyalog mentünk a fürdőhöz, és ehhez a bejárathoz lyukadtunk ki (van még egy másik bejárata is, mert másnap ott mentünk be, de arról majd később). Szóval... a bejárat...
Szép nagy és jellegzetes a bejárati épület (legalább is ez), eltéveszteni sem lehet.
A jegypénztár jól látható helyen, még keresni sem kell, csak jegyet váltani, hogy be lehessen menni. A honlapon - http://www.heviz.hu/ - minden szükséges információt meg lehet találni, a bejáratoktól kezdve az árakon át a szállásig szinte mindent. Nem mondom, hogy olcsó mulatság, és itt még csúszda sincs, de az élmény egyedülálló és megéri az árát.
Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen technológiával oldották meg a beléptetést, a kabin használatot, de leginkább az időfigyelést. Mert hogy időintervallumra lehet jegyet venni. És ugyebár felmerül a kérdés, hogy miután belép az ember a fürdőhelyre, és úszkál a tóban, vagy épp már a tó mélyén a halakkal (a tó mély is, talán halak is vannak... és hát sose lehet tudni...) , akkor hogyan ellenőrzik, hogy te tényleg csak annyi időt töltöttél bent a fürdőben, mint amire a belépőjegy jogosít?!? Hát így!
Az órával! Modern karórás beléptető rendszerük van (ugyebár nem szó szerint óra, csak a chippet ebbe a kényelmes megoldásba helyezték el). Ami bár kapukat nem sokat nyit, mert nagyon nincs is, de kezeli a kabinokat és az időt! Kijelzőn az óra használatával lehet ellenőrizni, hogy még mennyi idő van hátra. És ha késünk? Hát mutatja mínuszban is, hogy mennyivel léptük túl a kifizetett időkeretet. És ha később érnénk ki? Ahogy mi is... Hát ráfizetés! A többletidőt percre pontosan elszámolják és utólag, még a kilépés előtt ki kell fizetni. Úgyhogy megéri figyelni a bent eltöltött időre. Nekünk most szerencsénk volt, azt az alig pár percet elengedték. Bizony... nem akkor kell öltözni és megindulni, amikor már lejárt az idő....
A fürdő területét egyébként jól megcsinálták. Közlekedők....
.... játszótér...
... kiülős étkező...
... az éttermi rész, ahol biztos hogy lehet ételt venni....
... egyéb hűsítő és gyors-kaja....
És ha mindezen 'átverekedte' magát az ember, akkor meglátja strandrészt....
..... és a fürdőt!
Huh! Nekem nagyon megtetszett! Igazából nem is készültem nagyon és nem is vártam semmit, hagytam magam meglepni. 
És elég nagy meglepetés volt. Nagyon szép! És teljesen más hangulata van mint a medencés fürdőknek.
És nem csak hogy ez egy egyedi, különleges fürdési lehetőség, de még nagyon szép is!
A tó, a környezete,....
.... és a tavirózsák!
Rengeteg!
És ezek igaziak!( csak ha kétséged támadt volna )
Bizony... alaposan megnéztem, kielemeztem és lefényképeztem.
Számos helyen le lehet 'táborozni'... a napozó stégen....

A füvön.... távolabb....
....közelebb a vízhez...
 .... és még egy mesterséges medence is van a gyerekeknek (ott a háttérben látszik). 
Mi a napozó stéget választottuk. 
Bár szugerálni kellett, hogy legyen helyünk, de épp szerencsénk volt. A víz pedig már csábítóan hívogató volt.
Egészen addig, amíg meg nem láttam, hogy milyen is ez a víz. Hát milyen lenne.... MÉLY! Az alig mélytől a kib*tt mélyig. Ilyenkor azért egy nem túl jól úszó elgondolkodik, hogy be akar-e egyáltalán menni.
Két gondolkozás között átöltöztünk, és ruháinkat, de leginkább értékeinket biztosnak tűnő helyre pakoltuk. Mert hogy azért még itt is voltak öltözőszekrények, amit a már megszokott órás módszerrel lehetett nyitni, zárni.
Mire ez megtörtént, addigra a probléma is megoldódott. Hát mindenki ilyen csodálatosan színes, tetszés szerint alakítható szivacsgyűrűvel úszkál félelmek nélkül a tó felszínén. 
Mi is szereztünk egyet-egyet, és így már bátran bemerészkedtünk a vízbe..... oda, ahol a többiek is vígan úszkáltak színes segédeszközükkel.
A víz nagyon kellemes volt. és öröm volt a szivaccsal küszködve úszkálni ebben a gyönyörű tóban. Arról sajnos képem nincs :( De becsszó , hogy bementem és úszkáltunk.... itt is....
.... és itt is.....
... és itt is....
... meg errefelé is...
... és errefelé is. Innen lehet látni a stéget is, ahol a törülközőkkel 'leparkoltunk'.
Persze nem csak úszkáltunk, hanem megnéztük a tó felett álló épületrészt is. Kíváncsiak voltunk, hogy mi van ott. Az épületben a nagyobb helyiségeket ilyen folyosókon lehetett megközelíteni. 
S ahol nem üveg volt - ahol a tavat és az úszkálókat lehetett nézni - ott a falakon mindenféle hasznos információt lehetett látni. Itt lehet olvasni a tó történetéről, múltjáról, legendákról, állat és növényvilágról. Szóval csupa hasznos tudás....
Ha gondolod... akkor olvasható a szöveg, és a képalbumban még több található! (Így legalább nem kell a netről másolnom, és ennél hitelesebb információ forrást keresve sem találhattam volna :)
A legnagyobb helyiség nagyon érdekes volt. Nagy tér....
...és afféle belső úszórész. De nem a tótól elkerítve és elkülönítve, hanem annak a részeként. Mint írtam az épület ugye a tó felszíne felett a cölöpökön áll (még látni is lehet a képen)....a tóban úszva pedig innen ki lehetett úszni, ahogy be is. Nagyon jól megcsinálták. Ja egyébként itt is mély volt a víz, ha esetleg bárkiben felmerült volna a remény...
Étkező helyek itt is vannak (ki is próbáltuk), és ahogy a képen látszik további napfényes stégek is rendelkezésre állnak.
Annyi sok izgalmas kiülő és napozó hely van a fürdőben, hogy az ember győzzön választani, hogy hol akar napozni és honnan akar bemenni a vízbe. A lényeg, hogy bárhol is táborozzon le az ember, mindenhova el lehet jutni, akár úszva is.
Nagyon elégedett  voltam a 3 óra fürdőzés után, és úgy éreztem, hogy ez az a hely, ahova még szeretnék majd újra visszamenni.
Olyannyira tetszett mindkettőnknek, hogy másnap is befizettünk egy 3 órás ottlétre. De második a másik bejáratból közelítettük meg. Ahogy látszik is, ez pont az ellenkező oldala a tónak.
Itt még táblát is találtunk, hogy hol és hogyan lehet megközelíteni a fürdőt. Nagy segítség, hogy mi hol van, főleg a bajáratok tekintetében. 
Második nap ezen a bejáraton közelítettük meg a fürdőt. Hát ez még szebbnek és még nagyobbnak tűnik, mint a tegnapi. Láthatóan ez a főbejárat, és itt mindjárt egy nagyobb épület is van.
A beléptetés hasonló módon történt, és lehetett SZÉP kártyával is fizetni. Mondjuk csodálkoztam volna, ha nem. Bár nem sok cuccal mentünk be, de a lényegi dolgokat itt is biztonságba tudtuk helyezni.
Ennél a bejáratnál még jobb öltöző helységek fogadták a vendégeket. A módszer ugyanaz - csudaóra, ami nyit, zár, időt mutat. 
A fürdő egy újabb perspektívából.
És az ablakból... ilyen amikor az ember nézi a vígan fürdőzőket. :) Szinte azonnal odakívánkozik az ember.
Úgyhogy mentünk is gyorsan helyet foglalni a törülközőknek. Jó az, ha van egy helye az embernek, ahova a lubickolás után vissza tud menni napozni és pihenni. Második nap már egy másik helyet kerestünk.
Nézelődtünk is, hogy merre lenne jó. Immáron a cölöpökön álló szép épületben, vagy amelletti stégen szerettünk volna letáborozni.
Belül nem volt annyira szimpi, mégiscsak mennyire jobban néznek ki azok a kinti napfényes teraszok.
Úgyhogy mi is ilyet választottunk... a pihenéshez, a szűrcsizéshez, és ha nem lettünk volna egyfolytában a vízben, akkor talán a napozáshoz is jó lett volna. 
Ma a tömegtől kicsit elvonultabban fürödtünk és úszkáltunk. Ma is szereztünk színes segédeszközt, de ma már bátrabbak voltunk és többször is anélkül bátorkodtunk be a vízbe. Reméltem, hogy előző nap sikerült úszástudományom felfrissíteni annyira, hogy nem találkozok a halakkal :) de még a vízi-mentővel sem. Erről jut eszembe, nem is emlékszem, hogy láttam volna. De hát csak vigyáznak az emberekre....
Két úszkálás között újra szemügyre vettük azt az érdekes dolgot, amit már tegnap is láttunk. Iszapfürdőzés! Szó mi szó gusztustalannak tűnik, elsőre el is vetettük. De második nap addig kerülgettük, mint a forró kásást,  hogy a kíváncsiság csak győzött. 
Ha már itt vagyunk,  és ingyé van (már mint a belépővel már ezt is kifizettük) miért ne próbálnánk ki.
És bizony, hogy kipróbáltuk! Gusztustalan, undi, meglepő és előhozza az emberből a gyermeki énjét, úgyhogy nagyon jó volt!
Akit nem zavar, hogy utána homokos lesz a fürdőruhája, amit aztán győzzön kimosni, ha tud, akkor azoknak csak ajánlani tudom! Egy igazi élmény az iszapba elsüllyedni, azt magadra kenni, hát még másokra!
Nagyon élvezetes volt! Örülök, hogy kipróbáltuk, mert ez különleges és feledhetetlen élmény volt! Ahogy az egész Hévízi fürdőzés! Csak ajánlani tudom mindenkinek! Még azoknak is, akik félnek a mélyvíztől! Ezt ki kell próbálni és meg kell élni!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése