Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. június 19., vasárnap

Ráckeve - Kastély

Ráckeve - Savoyai-Kastély

Az egyik hétvégén Ráckevén lyukadtunk ki, és ha már ott voltunk, akkor megnéztük a kastélyt is. Az Aqualand fürdő felé haladva nem lehet nem észrevenni. De még lista híján én is észrevettem, úgyhogy szakítottunk is idő rá, hogy megtekintsük.
Az utcáról azonnal fel lehet ismerni, hogy egy kastélyépület van a Duna-part mellett.
Ez nem más, mint a Savoyai-kastély. Egy kicsivel odébb, a kastély épületegyüttes oldalán parkolót is találtunk. Onnan egy kis séta - így lehet is látni a lényeges információs táblát, miszerint ez nem csak egy kastély... hanem kastélyszálló! 
Vagyis ez a gyönyörűszép épület egy szálloda lett. Hm... jó hír is, meg nem is. Jó hír, hogy belépő biztos hogy nincs, a rossz hír, hogy így nincs is hova belépni.  
Persze a legtöbb ilyen helyen megengedik, hogy a kastélyépületet és a kertet megtekinthessék a turisták. 
Ahogy itt is... úgyhogy mentünk egy kört az épület előtti kis kertecskében. 
Első ránézésre szépnek és újnak tűnnek az épületek. Közelebbről azért látszik, hogy régebb volt már az a tatarozás.
Az előkert szép és ápolt... esküvő nyomait véltük felfedezni, úgyhogy biztos, hogy itt rendszeresen tartanak azt is. Erről, a kastély nyújtotta lehetőségekről és az elérhetőségről a honlapjukon lehet tájékozódni KLIKK IDE, ha érdekel.
Az épület frontoldala nagyon szép...és különleges. 
Azok a hatalmas üvegablakok. 
És az a sok díszítés, ami még érdekesebbé tette az épület megjelenését. 
E pompás kastély építtetője Savoyai Eugén ( Jenő) herceg, a zentai csata győztese, tervezője Johann Lucas von Hildebrandt, Kelet Európa akkori jeles építőművésze. 1714-re készültek el a pompás főépülethez csatlakozó szárnyépületek.
Az épület az első Magyarországi barokk kastély. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. A homlokzaton található szobrok elsősorban épület díszítési feladatokat töltenek be.
1975-ben kezdődött a kastély műemléki helyreállítása, hiszen az épületet nemcsak az idő múlása, hanem sokszor azok a funkciók sem kímélték, amelyre szánták. A felújítás során az egykori stukkók lenyomata alapján a csarnok kupolatermétől jobbra és balra eső 2-2 nagyterem stukkós mennyezetét sikerült helyreállítani.
A helyszínen, a recepció mellett még táblát is láthatunk a kastély történelméről.
Még több info... és egy 360 fokos panorámás kép is látható a kastély honlapján KLIKK IDE.
Ennyike a kastély elölről. De érdeklődtünk a biztonsági őrnél, hogy csak ennyit lehet-e megtekinteni. És ő mondta, hogy az épület oldalán az épületet megkerülve a másik oldalt meg lehet nézni. 
És bizony itt bujkált a hatalmas nagy kastélypark, ami általában egy ilyen nagy kastélyhoz jár.
 A hosszú épület előtt mentünk el. Ebből lehetett érezni, hogy milyen nagy a kastély épülete.
Egy kis élvezet a tehetős vendégeknek.
 És kert... vagy olyasmi...
Az épület park felőli oldala.
 Itt már a kert is kertesebb volt.
De csak itt a főépület előtti részen.
Végül is... egy ilyen épülethez.... egy ilyen szép kastélyhoz... legalább egy kicsi kis sövényes rész dukál. Főleg ha már a szökőkút nem is működik. 
Pedig nagyon szép kastély! Nem az a szokásos doboz formájú, hanem vannak kiugrások... díszes megoldások.
Örülök, hogy szemfüles Szabolcsomnak köszönhetően nem maradtam le erről a látnivalóról.
 A kertet viszont eléggé megrövidítették az idők során. Feltűnően közel volt az út és a drótkerítés is.
 Pedig még egy halastavat is láttunk.
Kissé elhanyagolt volt, pedig lehet hogy lenne rá igény, hogy itt legyen az esküvő.... a szép hátsó kertben... a tó partján...
 Még akkor is, ha az utca felőli oldalánál szinte már mindjárt ott van a Duna partja.
Egy szép kis parkocska van... meg egy kis stég is... Úgyhogy meglehet hogy inkább ezt részesítik előnyben az esküvőhöz. Pedig az a hátsó kert milyen jó lenne.... 
Ennyi volt a kastély-látogatásunk.
Aranyos kis kastély. Még ha szállodaként is működik. Többet is ki lehetne még hozni ebből a kastélyból, hogy még szebb legyen. De így se rossz, főleg ha fizetős vendégként az ember a belső szépségét is élvezheti.

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése