Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2016. június 18., szombat

Apostag - Templomrom

Apostag - Rotunda
Egy hétvégén Ráckeve felé robogtunk. És ha mát arra tartottunk, egy gyors kitérő erejéig megnéztük Apostagon a romot.
Apostagon a Kossuth utca végén, a református templom mellett található a Rotunda.  Úgyhogy  ha megvan a templom, akkor megvan a rom is. Kerítéssel védett belső udvarban található, de szerencsére tárt kapukkal várták a turistákat. Megálltunk az utca szélén, és már bent is voltunk.
 S valóban itt áll a református templom a rom mellett.
Apostagon a kora Árpád-korban görög szertartású, centrális templom állt, melyet a tizenkét apostol tiszteletére szenteltek: valószínű, hogy a védőszentül választott apostolokról nevezték el a falut is.
Apostag névadó temploma a mai református templom helyén állt.
Bizonyára román stílusú volt ez a kerek templom, mint minden építmény ebben a korban: falai vastagok /kb 1m/, zömökek, nem túl magasak. Szemben a kor legtöbb templomával, melyek igen nagy számban fából készültek, ez kőből vagy még inkább téglából épülhetett.
Alapanyagként kocka alakú köveket használtak ekkoriban – a téglaépületeket is megerősítették néhány sor ilyennel – habarcsként pedig 70 rész homokot, 15 rész meszet és 5-5 rész gipszet. A falakat fehérre meszelték, legfőbb díszeik a falra festett képek, freskók voltak.
Ahogy a Rotunda és környezete, úgy a templom is nagyon jó állapotban volt. De belülről nem tudtuk megtekinteni.
Úgyhogy csak a romot néztük meg jobban...
.....bár egyszerűségéből fakadóan nem nagyon volt mit nézni.
A kihelyezett táblán és leíráson viszont annál többet. Ha érdekel és rá tudsz nagyítani a képre, akkor olvasható a szöveg! Tudod... helyszínről, első kézből... ennél hitelesebbet aligha találni.
Ennyi volt a gyors romlátogatás.
Ha érdekelnek ilyen látnivalók, és erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése