Élménytérképem !!!

2016. június 18., szombat

Apostag - Templomrom

Apostag - Rotunda
Egy hétvégén Ráckeve felé robogtunk. És ha mát arra tartottunk, egy gyors kitérő erejéig megnéztük Apostagon a romot.
Apostagon a Kossuth utca végén, a református templom mellett található a Rotunda.  Úgyhogy  ha megvan a templom, akkor megvan a rom is. Kerítéssel védett belső udvarban található, de szerencsére tárt kapukkal várták a turistákat. Megálltunk az utca szélén, és már bent is voltunk.
 S valóban itt áll a református templom a rom mellett.
Apostagon a kora Árpád-korban görög szertartású, centrális templom állt, melyet a tizenkét apostol tiszteletére szenteltek: valószínű, hogy a védőszentül választott apostolokról nevezték el a falut is.
Apostag névadó temploma a mai református templom helyén állt.
Bizonyára román stílusú volt ez a kerek templom, mint minden építmény ebben a korban: falai vastagok /kb 1m/, zömökek, nem túl magasak. Szemben a kor legtöbb templomával, melyek igen nagy számban fából készültek, ez kőből vagy még inkább téglából épülhetett.
Alapanyagként kocka alakú köveket használtak ekkoriban – a téglaépületeket is megerősítették néhány sor ilyennel – habarcsként pedig 70 rész homokot, 15 rész meszet és 5-5 rész gipszet. A falakat fehérre meszelték, legfőbb díszeik a falra festett képek, freskók voltak.
Ahogy a Rotunda és környezete, úgy a templom is nagyon jó állapotban volt. De belülről nem tudtuk megtekinteni.
Úgyhogy csak a romot néztük meg jobban...
.....bár egyszerűségéből fakadóan nem nagyon volt mit nézni.
A kihelyezett táblán és leíráson viszont annál többet. Ha érdekel és rá tudsz nagyítani a képre, akkor olvasható a szöveg! Tudod... helyszínről, első kézből... ennél hitelesebbet aligha találni.
Ennyi volt a gyors romlátogatás.
Ha érdekelnek ilyen látnivalók, és erre járnál...

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése