Élménytérképem !!!

2017. február 18., szombat

Baja - Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál

Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál
Bár hétvégére semmit se terveztünk, de mégis ránk talált egy program egy kedves ismerősnek köszönhetően. Jelezte, hogy a hétvégén Baján lesz a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál, és megnézhetnénk, hogy milyen az a bajai fesztivál.









Ha már ránk talált a lehetőség, akkor nem mondtunk nemet.
Annak ellenére, hogy ez már a X. fesztivál, még nem nagyon hallottunk róla. Úgyhogy már csak ezért is kíváncsiak voltunk, hogy vajon milyen lehet ez a fesztivál.
Baja közel van Szekszárdhoz, úgyhogy hamar le is értünk. A helyszínre a neten keresztül rákerestünk, Baján a Petőfi-szigeten rendezték meg a fesztivált. Bár a nagy bajai halfőző-fesztivált is itt rendezik, mégse számítottam túl nagy eseményre, de azért reménykedtem.
Persze télen nem sok ember érdeklődését kelti fel egy fesztivál. Hideg is van, hamar sötét is van, meg amúgy is. Nem is volt olyan nagy ez a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál. Nem volt embertömeg. Még parkolni is gond nélkül lehetett. A fesztivált is ezen a kis területen rendezték meg.
Egy nagy és hosszú fehér sátor várta az érdeklődőket. De a napfényes jó idő reményében kint is voltak asztalok és padok.
Mellette pedig egy soron finomságokat áruló faházikók.
Nagyoknak erőset és ütőset, kicsiknek színeset és édeset.
A nőkre is gondoltak... csilli-villi szebbnél szebb ékszereket is láttunk
S bár nem volt túl sok stand, de ehhez a kis rendezvényhez ennyi is elég volt. Én elég sok időt el tudtam tölteni az ékszerek és ásványok bűvöletében. 
S akiket kevésbé érdekelt, hogy épp mit lehet venni, az úgy tűnt, hogy jól elvan a társágával. S mint látható a Busók is emelték a fesztivál fényét.
És a gyerekekre is gondoltak. Egy kis széna-labirintus. No meg mi az az érdekes ott középen! Egy kukorica morzsoló!
Muszáj volt közelebbről is megnézni. Nem mintha a nagyszüleim révén nem ismerném ezt az eszközt.
De akkor is... még közelebbről szemügyre kellett vennem. Alaposan kielemeztem a több száz éves technológiát. 
Majd bementünk a sátorba, hogy ott is körülnézzünk. 
A sok ember, akiket hiányoltunk, mind itt bújtak meg.
Még több asztal és pad volt itt, s azt az emberek maximálisan ki is használták. S úgy tűnt, hogy csapatoknak és csoportoknak szóltak az asztalok. Tán így is sütöttek hurkát, kolbászt - csoportosan - majd így ismerős baráti körben fogyasztották el. A majálisra emlékeztetett. Legalább is a látottak alapján. 
Néhol csupaszépre megterített asztalt is láttunk.
S kezdtük úgy érezni, hogy lehet hogy ez a rendezvény nem is nekünk szól. Hiszen nem neveztünk be, nem tartoztunk egy csoporthoz sem. Akkor így hogy fogunk hurkát és kolbászt enni?!?!?
Pedig láttuk, hogy egy-két asztalnál látványosan sütik. 
Gondoltuk, lehet hogy tán itt lehet venni.
De nem talált. Ez sem nekünk szólt. Pedig olyan jól szemléltette a fesztivál lényegét!
Tovább nézelődtünk és érdeklődtünk, hogy az épp erre járó érdeklődő számára van-e hurka, kolbász.
Csábítóak voltak a csoportok számára fenntartott asztalok. De hát ha az nem a közös, mindenki számára fenntartott rész, akkor még szemet vetni sem illett rá.
Közben a busókkal is összefutottunk.
A színpadot is jobban szemügyre vettük. Élőzenével igyekeztek az embereknek hangulatot teremteni.

S végül is megtaláltuk az egyszerű látogatók számára szánt étkező részt. A Pick megszponzorálta, hogy a fesztiválra betérő látogató is ehessen egy kis hurkát és kolbászt. 
Ha már ott voltunk, akkor legalább az ízlelés és az alkalom kedvéért meg kellett kóstolni valamit. Persze némi ellenjuttatás cserébe, de hogy milyen finom volt!
A zsűriző asztalt is megtaláltuk. A benevezett csapatok a finom falatjaikkal versenyen is indulhattak.
A zenés produkción kívül a busók is adtak műsort. A télűző táncukat járták el..... némi közönségsegítséggel. Még én is besegítettem nekik. :)
És hogy ne csak ének, zene és tánc legyen, sztárvendégeket is hívtak. A 'Szomszédnéni produkciós iroda' okozott vidám perceket vicces előadásával.
Tán még jobban megtelt a színpad előtti terület, mint tánc közben.
Az előadás után már az eredményhirdetés kezdődött. S mivel nem sok érdekünk fűződött hozzá, ezért nem is hallgattuk végig. 
Mivel úgy láttuk, hogy igazából mindent láttunk, amit látni lehetett.... ettünk is, ittunk is... ezért a fesztiválnak is búcsút intettünk.
Aranyos kis fesztivál. Ahogy mondom... kicsi. Úgy tűnik, hogy inkább a helyieknek és közeli környékbelieknek szól. Persze távoli érdeklődőket is szívesen várnak, de ez esetben meggondolandó, hogy miért is indul útnak az ember. Reméljük, hogy a jövőben egy sokkal nagyobb fesztivállá növi ki magát a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál, s mire legközelebb újra erre járunk, már sokkal több élmény, látnivaló, no meg finomság vár majd minden erre látogatót!

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése