Kirándulok, túrázok, élményekkel gazdagodok - S mind megírom, hogy lásd ,Magyarország mennyi látnivalóval és élménnyel Téged is vár.

S kérlek ne felejtsd, ez egy NAPLÓ, amiben SZEMÉLYES élményeim és érzéseim írom meg. Lehet hogy nem mindig tökéletes, de remélem hogy pont emiatt Neked majd jobb lesz!

2017. február 4., szombat

Drávapalkonya - Református templomrom

Drávapalkonya - Református templomrom
Harkány felé jártunk. És ha már arrafelé jártunk, és időnk is engedte, megkerestük azt a két látnivalót, amit a térképemen jelöltem anno. Az egyik a drávapalkonyai református harangtorony romjai.

Harkánytól nem messze található Drávapalkonya.
A község Baranya megye déli részén, néhány kilométerre a magyar-horvát államhatártól terül el. Földrajzi és néprajzi értelemben az Ormánság délkeleti részén, közel a Dráva árterületéhez helyezkedik el.
Itt kerestük volna azt a templomromot, amit a Mo. történelmi látnivalók térképre - ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE - felvettem. Ilyen templomromot kerestünk.
De meglepetésünkre a térképen jelölt helyen már nem a fenti rom, hanem ez állt!
Egy felettébb jó állapotú fehér templom. Romnak és lepusztult állapotban lévő templomnak nyoma se volt. Ki gondolná, hogy még ilyen távoli és félreeső helyeken is végeznek komoly felújításokat.
Az 1836-ban épült templom a második világháborúban pusztult el.
Két harangja volt a templomnak. Az egyik 3 mázsa 50, a másik 8 mázsa 50 kilós. A kisebbiket egy gránát darabokra zúzta, a nagyobbikat a falu népe leemelte a romos toronyból, fából ácsolt lábat neki. Alig magasabban van, mint az ember szeme. Rajta persze a település neve, és Slezák László öntőmesteré, aki 1928-ban Budapesten készítette a hangja alapján ma is nagyon dicsért, az idők patináját zöldes mázában őrző harangot.
2007.ben került Iván István birtokába a romtemplom.1 éves munka után 2008 év reformáció ünnepére helyére került a harang, és megszépült a templom.
Oldalról nézve már látni az újbóli romlás nyomait. Tán nem sikerült túl jól a felújítás. A templom épülete mögött látszanak a régi épület falvonulatai. Meglehet, hogy ez régebben sokkal nagyobb épület volt.
Végül is, a 2007-es romos állapothoz képest sokkal jobb színben tündököl.
A református templomot 1945-ben kilőtték a németek. Eddig mementóként állt a helyén a templomrom. 2009 nyarán fejeződött be az egykori templom tornyának újjáépítése, melyenk során a torony alsó 2/3-a kapott toronysüveget. Október 31.-én a reformáció napján a 6 és fél mázsás harang újra megszólalt.
Ha erre járnál és érdekelne....

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

2 megjegyzés:

 1. Végtelenül fontos a tradíció megőrzése. Úgy vélem, hogy nem csak a templomokra, illetve templomromokra kell vigyáznunk, hanem ezen épületek fontos alkotóelemeire a harangokra is! A harangöntés technikája több száz éves és van, aki máig foglalkozik vele. Szlezák Laszló révén jutott el hozzám és a páromhoz ez a szakma, majd ahogy tudtunk el is mentünk élőben is felfedezni e munka szépségeit, hangjait. Ha titeket is érdekelhet ez a hagyomány mindenképp nézzétek meg ezt a videót. https://www.youtube.com/watch?v=gzaEHjUKdoo

  Üdvözlettel, Szabó Miklósné

  VálaszTörlés
 2. Kedves Szabó Miklósné!
  Remélem, hogy a bejegyzéssel együtt a megjegyzésed, gondolataid és az ajánlott videó is sok emberhez eljut a jövőben. Érdekes téma és különleges szakma, amit kár lenne a feledés homályában veszni hagyni.
  üdv.
  Kinga

  VálaszTörlés