Élménytérképem !!!

2016. május 28., szombat

Kehidakustány - Egyházaskustányi templomrom

Kehidakustány - Egyházaskustányi templomrom
Újra Hévíz környékén jártunk, s úgy gondoltam, hogy ha van időnk és az új útitársamnak is kedvére lesz, akkor megkereshetnénk ezt a romot Kehidakustány mellett. 
Korábbi hévízi kirándulásunk során sajnos nem volt erre időnk. Viszont tudtam, hogy nem egy nagy látnivaló, és a megtalálása sem fog fél napokat igénybe venni. Főleg, hogy én a csudatérképemnek köszönhetően (ha még nem láttad volna, akkor KLIKK IDE) pontosan tudtam, hogy a rom hol van. És a Geocaching oldalán talált leírásnak köszönhetően azt is tudtam, hogyan lehet megközelíteni. Úgyhogy irány Kehida!
Ha az ajánlott térképemen megkeresed Kehidakustányt és műholdas nézetre váltasz, akkor lehet is látni, hogy a községből utakon és földes utakon elég jól el lehet jutni oda.

A leírás pedig így szól:
A Kustány és Kehida falurészeket összekötő országúton (Malom u.) keresd a kihelyezett "Romtemplom" táblák jelölte útvonalat. A mellékutca végén átkelsz a régi kőhídon, elhaladsz a sportpálya mellett, majd a Zala folyását követő erdősávba kanyarodik az elég jól karbantartott és kitáblázott mezei út. A templom közvetlen közelében állhatsz le autóval, de itt nagyon szűkös a hely. Itt már nagyon közel van az emlékhely, ahol egy szerény kivitelű pihenőhelyet is találsz.

Ennek megfelelően mentünk is... a központi kereszteződés.
A "Romtemplom" felirat ott a kerítésen. Irány balra!
Talán ez lehetett a régi kőhíd.
Jobb oldalon a sportpálya... ami mellett mentünk el végig.

A földes út vitt tovább előre.
Majd a kevésbé jól járható úton gyök hússzal haladva döcögtünk a mező mellett, majd az erdősávban.
A fenti nagyobb kanyarban újra táblát találtunk. Hú de jó meglátni ilyenkor a táblát és tudni, hogy jó irányba haladunk!!, és a szegény autó nemhiába szenvedi el azt a sok kínt.
Még egy kicsit előre... és egy újabb tábla szinte már a célállomást jelezte.
Bizony... megérkeztünk... az a rom!
Vagyis ez!
Nem mondom... egy kicsit nagyobbra számítottam.  A képek olyan csalókák egészen addig, amíg nem a saját szemével látja az ember... vagy nem kerül rá a képre valami viszonyítási alap. Lásd mi! :)
Ez az épület is már téglából épült. Nehéz elhinni, hogy már  akkoriban is volt tégla. A másik... hogy szegény rom... így olyan mintha csak egy lepusztul ház/épület maradványa lenne.
No de azért elhisszük, hogy ez már évszázadok óta itt áll. Történelme is van....
A már fent is megnevezett, nagyon jó és nagyon hasznos Geocaching oldalról:
Ezeréves története alapján töredékeiben is megigéző az évszázados nemtörődömség miatt mára lesújtó állapotba jutott rom. Ma már csak az oromfal alsó része áll, emlékeztetve az eltelt évszázadokra.
Legkorábbi oklevelünk, amely hivatkozik rá, 1256-ban kelt, de minden valószínűség szerint ekkor már több mint kétszáz éves volt ez a téglatemplom. Ebben az esertben római stílusban kellett épülnie, amit valószínűsít, hogy 1019-ben már egyházi levelezések említik az Alsó-kustányi búcsút, amely ehhez a templomhoz köthető. Szent István korában itt már működött egy remeteség. Építészetileg nem maradt látható bizonyítéka a 11. századi eredetnek, mivel a napjainkra megmaradt romok már csak kora gótikus (13. századi) részleteket őriztek meg. Ennek a korai századokban történt többszöri átépítés lehet az oka.
A templomot a török idők pusztítása után egyszer még felújították, ennek emlékét őrzik a töredékesen mutatkozó barokk részletek. A végleges romlás a 19. században következett be.
A templomhoz csatlakozó kolostor épületeinek mára nincs nyoma, de az bizonyos, hogy a középkorban a templomot és egyházi épületeket egy köréje épített mocsárvár védte: az 1863-as régészeti leírás során még egy álló bástyát mértek fel. Sajnos később a Zala szabályozásakor a környező épület- és vármaradványok anyagának döntő részét a töltésekbe beépítették.
Az egyhajós, kis méretű templom falainak alapvonala ma még a földön jól kivehető a téglamaradványok alapján, és az elülső oromfal a toronnyal sokáig kiállta a romboló erőket. A legnagyobb pusztítást 1962-ben egy tavaszi vihar tette benne, ennek során az akkor még álló torony kettéhasadt, és leomlott. A széjjel heverő téglák még emlékeztetnek erre az időre; sajnos az eltelt több mint négy évtizedben semmi nem történt a páratlan művelődéstörténeti emlék megmentése érdekében.
Amennyire lehetett - a csalántól és egyéb nem túl kellemes gaztól - körbejártuk. Kívül-belül megnéztük. Valóban elég rossz állapotban van. S talán Kehidának is jól jönne, mint kirándulási célpont, egy felújított templomrom. Bizakodjunk, hogy egyszer erre is jut majd egy kis uniós keret :)
Búcsút intettünk a romnak és óvatos fordulás után amerről jöttünk, arra vissza is mentünk.
Visszafelé úgy tűnt, hogy előbb is van egy járható kereszteződés... ami kivisz minket a főútra. Egy kicsit levágtuk az utat, a lényeg az volt, hogy Hévíz felé haladjuk. 
Érdekes kirándulás volt... autóval... a kiszemelt célt megkeresni. De megtaláltuk! És bár nem egy jelentős látnivaló, de hosszabb Kehida környéki tartózkodás esetén izgalmas kirándulást nyújthat.... akár gyalog is. 

Járd meg! Nézd meg! Éld meg Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése